Splošno

STA novice / Obrtniki in podjetniki bodo na letošnjem forumu izpostavili debirokratizacijo

Obrtno-podjetniška zbornica je letos zbrala 137 zahtev do vlade, ki se med drugim nanašajo na trg dela, zdravstveni sistem, davčne izzive, izobraževalni sistem, digitalizacijo in odpravo administrativnih ovir.

. . .
torek, 7.5.2024
Ljubljana, 07. maja (STA) - Obrtno-podjetniška zbornica je letos zbrala 137 zahtev do vlade, ki se med drugim nanašajo na trg dela, zdravstveni sistem, davčne izzive, izobraževalni sistem, digitalizacijo in odpravo administrativnih ovir. Najpomembnejše zahteve bodo konec maja predstavili na Forumu obrti in podjetništva, katerega rdeča nit bo debirokratizacija.
Osrednji gost Foruma obrti in podjetništva, ki bo 24. maja v Ljubljani, bo predsednik vlade Robert Golob, udeležil pa se ga bo tudi predsednik Obrtne zbornice za München in Zgornjo Bavarsko Franz Xaver Peteranderl, ki bo predstavil ukrepe na področju debirokratizacije v Nemčiji, so danes sporočili iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS).

Na forumu bodo obrtniki in podjetniki predstavili najpomembnejše zahteve vladi in ministrom. Ključnih pet so sistemska ureditev za pospešitev postopkov za zaposlovanje delovne sile iz tujine, odprava administrativnih ovir pri vodenju evidenc delovnega časa, sprememba pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen, preložitev bremena nadomestil v času bolniškega staleža z delodajalca na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije po 20 koledarskih dneh ter sprememba dohodninske lestvice in znižanje prispevkov.

Letošnja zbirka sicer obsega 137 zahtev, po pojasnilih OZS pa se nanašajo na trg dela, zdravstveni sistem, davčne izzive, izobraževalni sistem in znanje za zeleni prehod ter podporno okolje, digitalizacijo in odpravo administrativnih ovir.

OZS zahteve slovenske obrti in podjetništva pripravlja od leta 1991 in tudi na ta način opozarja na zakone, predpise in administrativne ovire, ki slovenskim obrtnikom in podjetnikom otežujejo poslovanje in zmanjšujejo njihovo konkurenčnost ter aktualni vladi predlaga konkretne rešitve, so pojasnili na zbornici.

Udeležbo na forumu so med drugim potrdili tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, minister za javno upravo Franc Props, državna sekretarka na ministrstvu za finance Katja Božič, državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar, predsednik državnega sveta Marko Lotrič ter številni drugi predstavniki politike in gospodarstva.

VIR: Tax Fin Lex
. . .

Editor

Avtor pri si24.news