Splošno

Tropska hiša bogatejša za novo leglo ogrožene vrste opic

V Tropski hiši v Celju se je nedavno skotilo novo leglo beloglavčkov, vrste opic, ki je v naravi skoraj izumrla.

. . .
V Tropski hiši v Celju se je nedavno skotilo novo leglo beloglavčkov, vrste opic, ki je v naravi skoraj izumrla. Med letoma 2008 in 2012 so jo uvrstili na seznam 25 najbolj ogroženih primatov na svetu, saj po ocenah strokovnjakov v naravi preživi le okrog šest tisoč beloglavčkov, od katerih je le dva tisoč reproduktivnih, so sporočili iz Tropske hiše.


Naravovarstveniki so pred leti sprejeli številne ukrepe za zaščito te vrste, saj je bila uvrščena med 25 najbolj ogroženih primatov na svetu. Populacija beloglavčkov v naravi upada predvsem zaradi izgube življenjskega prostora in nezakonitega lova. Zato so se v neprofitni naravovarstveni in izobraževalni instituciji Tropska hiša odločili za vzrejo beloglavčkov, so zapisali v sporočilu za javnost.


"Vzreja živali v umetnem okolju je lahko zadnja rešilna bilka za to vrsto," je poudaril ustanovitelj in direktor Tropske hiše Simon Cirkulan. "Glede na trend izgube življenjskega prostora in nezakonitega lova naj bi se populacija od leta 2018 do 2036 potencialno zmanjšala za več kot 80 odstotkov. Vzreja v ujetništvu lahko predstavlja ključno rešitev za preživetje te vrste, preden izgine s tega planeta."


Beloglavčke prizadene tudi nedovoljena trgovina s hišnimi ljubljenčki. "Tudi z vidika varovanja narave, veterine in dobrobiti živali se to odsvetuje, nekatere države pa lastništvo nad primati tudi prepovedujejo. Vsaka eksotična živalska vrsta potrebuje ustrezne pogoje za normalno in zdravo življenje. Poleg specifične prehrane, svetlobe in temperature ter ustreznega prostora opice potrebujejo tudi ustrezno socialno strukturo skupine, ki pa jo v stanovanju, kjer živimo ljudje, težko zagotovimo," je poudaril Cirkulan.


Beloglavčke so v Tropsko hišo naselili leta 2021. Samec in samica te kritično ogrožene vrste opice sta nedavno dobila nov naraščaj z dvema mladičema, kar predstavlja že tretje leglo. V Tropski hiši zdaj biva sedem beloglavčkov. Te vsejede opice v naravi poseljujejo območja severozahodne Kolumbije, kjer živijo v družinskih skupnostih, ki jih vodijo vodilni in reproduktivni pari.

Vir: ww.siol.net

. . .

Editor

Avtor pri si24.news