Kultura

V spominsko hišo Alme M. Karlin se vračajo sobotnice

V Zavodu Celeia Celje bodo v Spominski hiši Alme M. Karlin znova poskrbeli za sobotna brezplačna vodenja, obenem pa do konca septembra pripravili še pet dogodkov.

. . .
V Zavodu Celeia Celje bodo v Spominski hiši Alme M. Karlin znova poskrbeli za sobotna brezplačna vodenja, obenem pa do konca septembra pripravili še pet dogodkov. Letošnja novost bodo Almina srečanja namenjena (bodočim) staršem. Prva sobotnica bo 4. maja.


Spominska hiša Alme M. Karlin, s katero upravlja Zavod Celeia Celje, prvo majsko soboto znova odpira svoja vrata. Do konca septembra bo tako vsako soboto med 10. in 17. uro možen brezplačen ogled hiše ter razstave o Almi in Thei z naslovom Samotno potovanje Alme M. Karlin. Slednjo so pripravili v Pokrajinskem muzeju Celje. Za individualna vodenja bo, v okviru t.i. sobotnic, poskrbela Jerneja Jezernik, varuhinja hiše in velika poznavalka Alme M. Karlin. Vsako soboto bodo potekala tudi ustvarjalna srečanja, v okviru katerih bodo obiskovalci lahko ustvarili literarni ali umetniški izdelek in z njim izrazili naklonjenost Almi M. Karlin. Nastali izdelki bodo v hiši tudi razstavljeni. 
»S sobotnicami, ki smo jih v Spominski hiši Alme M. Karlin v sodelovanju z Jernejo Jezernik uvedli lani, letos nadaljujemo. So namreč eden pomembnih dejavnikov, ki so prispevali k povečanem obisku same hiše, pa tudi dogodkov v njej,« je povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje ter dodala, da bodo poleg 22 sobotnic do konca septembra pripravili še pet dogodkov, dva v sklopu cikla Almini gostje in tri v okviru novih Alminih srečanj. Slednja bodo namenjena (bodočim) staršem, saj bo mag. zdr. nege predstavila načine razumevanja otrok, njihovega doživljanja sveta, starševstvo v vsakdanji rutini in majhne trike, s katerimi je mogoče ustvariti zadovoljen vsakdan. Almina srečanja bodo potekala dopoldan, in sicer 12. junija, 28. avgusta ter 4. septembra. V ciklu Almini gostje bo Jerneja Jezernik, ki bo dogodka tudi vodila, gostila sinologinjo Sanelo Kšela in prevajalca Antona Rozmana.


Spominska hiša Alme M. Karlin je ena od točk produkta Alma – S svetovno popotnico po Celju in Laškem, ki sta ga zasnovala Zavod Celeia Celje in STIK Laško. Z njim snovalca turističnega produkta promovirata poti po katerih je hodila Alma Karlin, ohranjata njeno dediščino in spomin nanjo, obenem pa oživljata kraje, znamenitosti in gastronomsko ponudbo v njih ter, s predlogi za prevoz z vlakom, spodbujata trajnostno mobilnost.

VIR: Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje

Arhiv Zavod Celeia Celje
. . .

Editor

Avtor pri si24.news