Splošno

Vetrinjc BarCoda

Na seznamu dobrih slovenskih zero waste praks odslej tudi prva kavarna

. . .
Na seznamu dobrih slovenskih zero waste praks odslej tudi prva kavarna

SVET,   PETEK, 3. MAJ 2024   DRUŠTVO EKOLOGI BREZ MEJA

Ljubljana, 3. maj 2024 - V mreži Zero waste Slovenija, ki jo že desetletje vodijo Ekologi brez meja, je odslej tudi prva zero waste kavarna. Vetrinjc BarCoda je mariborsko kavarniško-prireditveno središče v Vetrinjskem dvoru, kjer se ločeno zbere 88,9 % odpadkov, na obiskovalca pa nastane zgolj 0,060 kg odpadkov. V Vetrinjcu BarCoda, ki ga upravlja glasbena organizacija KUD Coda, so se že ob začetku dejavnosti, ki so jo prevzeli natanko pred enim letom, zavezali k trajnostnemu delovanju na področju prireditvene in gostinske industrije. KUD Coda je sicer tudi z (Z)mešanim festivalom, ki bo letos potekal sedmič, od vsega začetka prejemnik zero waste naziva. 

V prvi slovenski zero waste kavarni je tehtanje in analiza odpadkov potekala 19 dni. Skupno je v tem obdobju nastalo 65,9 kg odpadkov - to je manj, kot jih v enakem obdobju ustvari povprečno 3-člansko gospodinjstvo. Na obiskovalca je nastalo zgolj 60 gramov odpadkov, med njimi najmanj mešanih komunalnih odpadkov (11 %), z enakim deležem sledita embalaža in papir (15 %), 19 % odpadkov predstavljajo biološki, največji delež (40 %) pa steklo. Slednji bi bil zagotovo višji, če z lokalnimi dobavitelji ne bi sklenili dogovora o ponovni uporabi steklenic. Poleg steklenic za enkratno uporabo so cigaretni ogorki, ki v tem primeru predstavljajo večino mešanih odpadkov, eden večjih izzivov na področju gostinstva. 

Nizek odstotek odpadne embalaže kaže na uspešne ukrepe za zmanjšanje plastičnega onesnaževanja in nasploh uporabe izdelkov za enkratno uporabo. V Vetrinjcu BarCoda je voda na voljo zgolj iz pipe, plastenk v prodaji ni, kava za s sabo je možna zgolj z uporabo lastnega lončka, čaji in vse, kar se da, je na voljo na rinfuzo. Poleg preprečevanja nastajanja odpadkov pa velik poudarek namenjajo lokalni ponudbi in spodbujanju trajnostnega življenjska sloga. Pohištvo in oprema je v celoti iz ponovne uporabe. Pri tem sodelujejo z lokalnim središčem za ponovno uporabo Ropotarnica. Ob Dnevu Zemlje so se prizadevanjem pridružili še Ekologi brez meja in organizirali popravljalnico pohištva, obiskovalcem pa je na voljo tudi priljubljena knjigobežnica. V načrtu so dodatne izboljšave pri ponudbi pijač in posvečanje organskim odpadkom, predvsem kavnim usedlinam. 

Denis Jančič, vodja Vetrinjca BarCoda, ob prejemu naziva izpostavlja: “Zero waste način delovanja je bil ob odprtju Vetrinjca edina logična odločitev. Delovni proces z manj odpadki je priročnejši za osebje. Na to navajamo tudi zunanje organizatorje dogodkov in nastopajoče, kot gostinci pa imamo vpliv tudi na dobavitelje in obiskovalce. Veseli nas, da je ta vpliv pozitiven za okolje in ga odslej prepoznava tudi nacionalna zero waste organizacija za Slovenijo.”

VIR: Si21
. . .

Editor

Avtor pri si24.news