Splošno

Veganstvo – trend ali načina življenja?

Veganstvo – trend ali načina življenja?

Vegansko gibanje se vse bolj uveljavlja v našem vsakdanu, pa naj gre za hrano, oblačila ali kozmetiko. Za mnoge to ni le modna muha, temveč način življenja. Vegani spoštujejo pravice živali in se izogibajo izdelkom živalskega izvora, ne samo v načinu prehranjevanja, temveč tudi pri izdelkih za dnevno nego.

Veganstvo se močno povezuje z »zelenim« pristopom, ki predvideva, da so pozitivne spremembe v okolju možne z odgovornimi odločitvami potrošnikov. Vse več restavracij tako ponuja vegetarijanske jedi, svetovno znani modni oblikovalci za svoje kreacije uporabljajo umetno usnje namesto pravega, spremembe pa je moč zaznati tudi na področju kozmetičnih izdelkov.

Veganski izdelki za dnevno nego ne smejo vsebovati nikakršnih sestavin živalskega izvora, vključno z voskom, mlekom, medom ali matičnim mlečkom. Prav tako nobena izmed sestavin izdelka ne sme biti testirana na živalih. Embalaže izdelkov, ki ustrezajo tem kriterijem, so opremljene s posebnimi znaki in certifikati, ki potrjujejo uporabo z živalmi nepovezanih sestavin.

Primerno označevanje je še posebej pomembno, saj je 6 od 10 Slovenkam oznaka na izdelku za nego telesa v stilu »ni testirano na živalih«, »organsko«, »primerno za vegane«, pomemben dejavnik njihove nakupne odločitve, sodeč po raziskavi1 blagovne znamke CD. 9 od 10 Slovenk tudi prebere seznam sestavin na izdelkih za nego kože, ki jih uporabljajo, kar kaže na visoko raven ozaveščenosti. CD sedaj ponuja nekaj dodatnih informacij, ki vam bodo pomagale k bolj odgovornim, veganskim odločitvam.

Sestavine za katere morda niste vedeli, da so lahko živalskega izvora:

 

¾       Hialuronska kislina: Danes jo večinoma pridelujejo s sintetičnimi biotehnološkimi postopki, a ponekod jo še zmeraj pridobivajo iz petelinjih grebenov, kakor v preteklosti. Pogosto je uporabljena v kremah za obraz in sorodnih izdelkih. Na seznamu sestavin pogosto ni navedeno, ali je biotehnološkega (veganom primernega) izvora, ali živalskega. Edini način, da se prepričate, je veganska oznaka na embalaži izdelka.

¾       Karmin: Pigment živo rdeče barve pridobivajo iz posušenih Košeniljk – žuželk, ki živijo na kaktusih. Barvilo se v kozmetiki uporablja kot senčilo za oči in ličnice.

¾       Keratin: Danes se ga v veliki meri pridobiva biotehnološko, ponekod pa tudi iz kožuha, kopit, rogov in krempljev. Pogosto se uporablja v šamponih.

¾       Lanolin: Naravni vosek, ki se pridobiva iz ovčje volne in se uporablja v vlažilnih izdelkih in šamponih.

¾       Kolagen: Prvotno so ga pridobivali iz tkiv goveda, po izbruhu epidemije norih krav v prejšnjem stoletju pa so tkiva goveda zamenjala tkiva rib, kokoši in prašičev. Spodbuja lahko alergične reakcije. Uporablja se v mnogih kozmetičnih izdelkih predvsem zaradi svojih vlažilnih lastnosti.

 

CD dezodoranti in geli za tuširanje so opremljeni z znakom CD Reinheitsgebot®, ki zagotavlja zavezo blagovne znamke k čistosti, kakovost, neoporečnost in svež, sonaraven, v prihodnost usmerjen pogled na izdelke za nego kože. S tem potrjujejo, da ti ne vsebujejo parabenov, silikonov, mineralnih olj in umetnih barvil. Prav tako se blagovna znamka zavezuje k alternativnim metodam testiranja, ki izključujejo testiranja na živalih. CD geli za tuširanje so tudi dober primer veganske kozmetike, saj ne vsebujejo sestavin živalskega izvora.

 

 

 

Več informacij o blagovni znamki CD je na voljo tudi na: www.cd-koerperpflege.de.

1Raziskava po naročilu blagovne znamke CD iz leta 2015, in sicer med 140 Slovenkami, starimi med 20 in 55 let.

 

DODATNE INFORMACIJE ZA MEDIJE:

Aleš Miklaužič

SPEM Komunikacije

Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 6, 2000 Maribor

T: 02 228 44 30

E: ales.miklauzic@spem.si

 

  1. julij 2016
13. 7. 2016

Avtor

Administrator