Finance, Tehnologija

Evropski potrošniki za varnost plačil pripravljeni na uporabo biometrije

Sporočilo za javnost

 

Evropski potrošniki za varnost plačil pripravljeni na uporabo biometrije

 

  • Dve tretjini potrošnikov bi pri plačevanju uporabljalo biometrijo
  • Tri četrtine potrošnikov dvostopenjsko avtentikacijo/preverjanje pristnosti, v kateri se biometrična metoda uporablja v povezavi z napravo za plačevanje, dojema kot varno
  • Polovica potrošnikov meni, da bodo plačevanja s pomočjo biometrije enostavnejša in hitrejša
  • Prepoznavanje prstnih odtisov je najbolj znana metoda biometrije

 

(Ljubljana, 25. avgust 2016)  Izsledki nove raziskave podjetja Visa kažejo, da so potrošniki po vsej Evropi pri plačevanju zainteresirani za uporabo biometrije – posebej ko je le-ta integrirana z drugimi varnostnimi mehanizmi. Skoraj tri četrtine (73%) potrošnikov dvostopenjsko avtentikacijo/preverjanje pristnosti, v kateri se biometrična metoda uporablja v povezavi z napravo za plačevanje, dojema kot varen način preverjanja lastnika bančnega računa. Dvostopenjsko preverjanje pristnosti vključuje »nekaj, kar imate«, kot je npr. kartica ali mobilna naprava, »nekaj, kar ste«, kot je biometrija, ali »nekaj, kar je znano samo vam«, kot je PIN ali geslo. V različnih situacijah, v katerih opravljamo plačevanja, si več kot dve tretjini (68%) potrošnikov želi uporabljati biometrične načine plačevanja. Spletne trgovine si pri tem obetajo največ priložnosti, saj skoraj tretjina potrošnikov (31%) ni več pripravljena kupovati prek brskalnika zaradi postopka plačevanja.

 

Jonathan Vaux, izvršni direktor za področje inovativnih partnerstev, je dejal:

»Biometrična identifikacija in verifikacija sta na področju plačevanja izzvali veliko navdušenje, saj ponujata priložnost poenostavitve in izboljšanja uporabniške izkušnje. Naša raziskava kaže, da je biometrično preverjanje pristnosti vse bolj priznano kot varen način. Ljudje postajajo bolj in bolj seznanjeni z uporabo tovrstnih možnosti na svojih napravah,« je dejal in dodal: »Eden največjih izzivov biometričnih metod je scenarij, v katerem bi bila to edina metoda avtentikacije/preverjanja pristnosti. To bi lahko imelo za posledico lažno pozitivni ali lažno negativni izid. Za razliko od vnosa PIN številke, ki jo denimo lahko vnesemo pravilno ali nepravilno, biometrična metoda ni binarno merjenje, temveč temelji na verjetnosti ujemanja. Biometrija tako deluje najbolje, kadar je povezana z drugimi faktorji, npr. mobilno napravo, geolokacijskimi tehnologijami ali z dodatno metodo avtentikacije. Prav zaradi tega verjamemo, da je celosten pristop pri tem zelo pomemben in da je potrebno uporabljati široko paleto tehnologij preverjanja pristnosti, ki prispevajo k boljši končni uporabniški izkušnji, od zagotovitve kartice do nakupa in preverjanja stanja na računu.«

Ko govorimo o prednostih biometrične avtentikacije – proces preveri identiteto posameznika z meritvijo njemu lastnih značilnosti, kot so prstni odtisi ali vzorec šarenice – je pomembno poudariti, da polovica Evropejcev (51%) meni, da bi biometrična avtentikacija pri plačevanju zagotovila hitrejšo in enostavnejšo plačilno izkušnjo kot tradicionalne metode. Tretjina (33%) meni, da bi z vpeljavo biometrične avtentikacije bili njihovi osebni podatki varni, tudi če bi bila njihova kartica ukradena ali če bi jo izgubili.

Jonathan Vaux nadaljuje: »V prihodnosti bodo potrošniki imeli vse več možnosti glede plačevanja. Obnašanje pri plačevanju se bo spreminjalo glede na to, kje se potrošnik nahaja in prek katere naprave nakupuje, temu pa se bodo morale prilagoditi tudi metode avtentikacije/preverjanja pristnosti. Četudi biometrične metode avtentikacije ponujajo pomembne priložnosti za ustvarjanje ravnotežja med priročnostjo in varnostjo, niso edina rešitev. V prihodnosti bodo na voljo različne rešitve glede na nakupno situacijo. S prilagajanjem naših standardov tako, da so tovrstne tehnologije priznane kot oblike avtentikacije, lahko doprinesemo k nadaljnjemu zagotavljanju varnega, enostavnega in diskretnega plačevanja.«

Prepoznavanje prstnih odtisov

Študija, ki je zajela 14.000 evropskih potrošnikov, razkriva da sta diskretnost in seznanjenost z biometričnimi metodami zelo pomembna faktorja. S prihodom mobilnih plačil je prepoznavanje prstnih odtisov – zaradi enostavnosti uporabe in varnosti – bilo prepoznano  kot najbolj priljubljena metoda biometričnega plačevanja. Kar 81 % potrošnikov meni, da je  prepoznavanje prstnega odtisa najbolj varna metoda, temu pa sledi skeniranje vzorca šarenice (76%).

Več kot polovica potrošnikov (53%) tako izkazuje naklonjenost prepoznavanju prstnega odtisa v primerjavi z drugimi oblikami biometrične avtentikacije pri plačevanju.

Nekaj Evropejcev bi raje uporabljalo glasovno prepoznavanje ali prepoznavanje obraza, in sicer za različne primere nakupovanja, ali fizično v trgovini ali pri spletnem nakupovanju doma  (12% oz. 15%). V Veliki Britaniji so številke, ki kažejo naklonjenost glasovnemu prepoznavanju oz. prepoznavanju obraza, nekoliko manjše (8% oz. 12%).

Ključ je ravnotežje med varnostjo in nemoteno prodajo

Dve tretjini (67%) potrošnikov prepoznava pomen varnostnih podrobnosti za zaščito identitete, to pa pomeni tudi, da morajo nove metode avtentikacije doseči ravnotežje med hitrostjo plačil in varnostjo.

Raziskava kaže, da potrošniki uporabnost biometrične avtentikacije enakovredno ocenjujejo v situacijah osebnega plačanja, kjer sta hitrost in učinkovitost zelo pomembni, ter tudi pri spletnih plačilih. To je razvidno iz spodnjih rezultatov:

  • 48% potrošnikov želi uporabljati biometrične metode avtentikacije za plačevanja javnega prevoza
  • 47% potrošnikov želi uporabljati biometrične metode avtentikacije za plačevanje v baru ali restavraciji
  • 46% potrošnikov želi uporabljati biometrične metode avtentikacije za nakup blaga ali plačevanje storitev, kot so živila, kava in hitra prehrana
  • 40% potrošnikov želi uporabljati biometrične metode avtentikacije pri nakupoavnju na spletu
  • 39% potrošnikov želi uporabljati biometrične metode avtentikacije pri prenosu vsebin s spletnih strani

 

Vabljeni tudi k ogledu videa na: https://www.youtube.com/watch?v=7J8pRI3lCGI

####

O raziskavi

 

Visa je izvedla raziskavo Biometric Payments v sodelovanju s podjetjem Populus. Raziskava je bila izvedena med 22. aprilom in 6. majem 2016 v 7 evropskih državah: Velika Britanija, Švedska, Španija, Francija, Nemška, Italija in Poljska. Skupna velikost vzorca je bila 14.236 z okoli  2.000 odzivi v posamezni državi.

 

O Visa Inc.

Visa Inc. (na newyorški borzi: V) je globalno podjetje za plačilno tehnologijo, ki združuje potrošnike, podjetja, finančne institucije in vlade v več kot 200 državah in območjih ter zagotavlja hitra, varna in zanesljiva elektronska plačila. Deluje v eni izmed najbolj naprednih omrežij za procesiranje na svetu – VisaNet – ki omogoča več kot 65.000 transakcijskih sporočil na sekundo ter nudi zaščito proti goljufijam za potrošnike in zagotavlja plačilo trgovcem. Visa ni banka in ne izdaja kartic, ne zagotavlja kreditov in ne določa cen in pristojbin za potrošnike. Inovacije Vise omogočajo strankam finančnih institucij večjo izbiro: takojšnje plačilo z debetnimi karticami, predplačniško plačilo vnaprej ali odloženo plačilo s pomočjo kreditnih izdelkov. Za več informacij obiščite usa.visa.com/about-visa , visacorporate.tumblr.com in @VisaNews.

 

Dodatne informacije:

Grayling

Sabina Vrhnjak

+(0)1 434 26 65 | M +386 (0)40 16 88 52

sabina.vrhnjak@grayling.com

27. 8. 2016

Avtor

Administrator