Splošno

Pričetek zbiranja sredstev za pomoč Italiji ob potresu_Slovenska karitas

Sporočilo za medije

(Ljubljana, 25.8.2016) – Slovenska karitas zbira sredstva za pomoč ob potresu v Italiji
V noči na 24. avgust 2016 je Italijo prizadel uničujoč potres z magnitudo 6,2 in prizadel kraje na območju pokrajine Rieti, najhuje so prizadeta mesta Amatrice in Accumoli, z epicentrom v Norcii. Povzročil je številne žrtve in porušil mnogo domov.

 

Rieti potres

“Položaj je grozen, vse je uničeno,” je dejal škof Giovanni D’Ercole Ascoli Piceno, ki je prišel nekaj minut po prvem potresu v mestu Pescara del Tronto. “Takoj smo začeli sodelovati s Karitas, da bi nudili pravo pomoči ljudem,” je nadalje dejal.

Papež Frančišek je nagovoril  romarje na Trgu svetega Petra v Rimu, nekaj ur po potresu. “Ne morem dovolj globoko izraziti svoje iskreno sožalje in duhovno bližino vsem ljudem na prizadetih območjih,” je dejal. “Vsem prebivalcem Accumuli, Amatrice, škofije v Rieti, Ascoli Piceno, in  prebivalcem Lazia, Umbrie in Le Marche, zagotavljam molitveno bližino  in solidarnost celotne Cerkve”.

Katoliška Cerkev v Italiji je takoj namenila 1 milion EUR za pomoč s potresom prizadetim ljudem in pozvala župnije po vsej Italiji naj konkretno podprejo prizadevanja Karitas Italije (Caritas Italiana) za pomoč ljudem v s potresom prizadetih območjih, ki so se znašli v zelo težki situaciji, s katero se bodo soočali v prihodnjih dneh, tednih in mesecih.  Karitas Italije je tudi že namenila 100.000 EUR za pomoč.

Prostovoljci Karitas v Rieti so takoj začeli z razdeljevanjem nujne pomoči,  hrane in drugih osnovnih življenjskih potrebščin. Karitas v Italiji organizira nadaljnjo pomoč ljudem, medtem ko italijanska civilna zaščita še išče preživele.

Na pomoč Italiji so se takoj priskočile tudi mednarodna mreža Karitas – Caritas Internationalis in Europa in posamezne njune članice. Tudi na Slovenski karitas želimo podpreti ta prizadevanja Karitas Italije za pomoč s potresom prizadetim ljudem, zato danes začenjamo z zbiranjem sredstev.

Vse Slovence vabimo, da velikodušno priskočijo na pomoč ljudem v sosednji Italiji.

Svoj prispevek lahko posredujete na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen:  Potres Italija

Sklic: SI00 630

Koda namena: CHAR

BIC banke: LJBASI2X

 

 

Imre Jerebic

Generalni tajnik Slovenske karitas

image001

 

27. 8. 2016

Avtor

Administrator