Splošno

Na Startup izzivu za učitelje nagrajeni 2 ekipi

Sporočilo za javnost

 

 

Z včerajšnjimi predstavitvami idej učiteljev in profesorjev se je zaključil Startup izziv, ki ga je organiziral Primorski tehnološki park, s podporo Mestne občine Nova Gorica in v sodelovanju s SPIRIT Slovenija, javno agencijo in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Na njem je sodelovalo 30 pedagoških delavcev, ki je razvijalo 8 podjetniških idej, s pomočjo 7 strokovnih mentorjev.

 

_MGL9077

 

Komisijo sta prepričali kar dve ideji učiteljev

(Vrtojba, 26. 8. 2016) – Včeraj se je s predstavitvami idej zaključil Startup izziv za učitelje, profesorje in vodstva šol. Petčlanska komisija se je odločila nagraditi kar 2 ideji, prvouvrščeno KIDGO, multifunkcionalno, leseno didaktično igračo in Dog Adviser, spletno aplikacijo, ki lastnikom psov predlaga psom prijazna mesta in aktivnosti. Dogodek, ki je potekal med 23. in 25. avgustom v Novi Gorici, se je udeležilo 30 pedagoških delavcev iz Goriške in sosednje Italije.

Učitelji in profesorji, večinoma iz goriških srednjih in osnovnih šol, so se za tri dni postavili v kožo startup podjetniških ekip. V skupinah so razvijali 8 idej, aktivno iskali in delali intervjuje s potencialnimi kupci, ter skupaj z mentorji oblikovali podjetniške zgodbe. Čeprav so udeleženci svoje ideje predstavili pred komisijo, pa namen dogodka ni bil zastavljen kot tekmovanje.

»Učiteljem in profesorjem smo omogočili, da so se skozi lastno izkušnjo učili veščin podjetnosti, inovativnosti in ustvarjalnosti. Pridobljena znanja bodo sedaj lahko prenesli na svoje učence v okviru predmetov, ki jih učijo, podjetniškega dneva, vikenda ali interesne dejavnosti,« je povedala Maja Rajer Obid, organizatorka Startup izziva iz Primorskega tehnološkega parka.

Komisija je največ točk podelila ekipi KIDGO. Člani ekipe so bili Marko Česnik iz Šolskega centra Nova Gorica, Martina Kobal iz Gimnazije Nova Gorica, Nuša Furlani in nosilka ideje Barbara Stožir Curk, obe iz Osnovne šole Solkan. KIDGO je didaktična igrača iz naravnih materialov, ki je namenjena temu, da otroka odvrača od pasivnosti in staršem omogoča zmanjšanje števila igrač.

»Izkušnja se nam je zdela odlična, res smo se dobro ujeli v naši ekipi. Tudi če bi bili rezultati drugačni bi vseeno odšli s čudovitimi spomini.« je povedala Martina Kobal, članica ekipe KIDGO iz Gimnazije Nova Gorica.

Drugouvrščena ekipa je bila ideja Dog Adviser, spletna aplikacija, ki ponuja nabor psom prijaznih krajev in aktivnosti v mestu. V ekipi so bili Tanja Blažič iz Strojne, prometne in lesarske šole Šolskega centra Nova Gorica, Rudolf Šuligoj iz Gimnazije Nova Gorica, Dolores Fratina iz Osnovne šole Čepovan, Tatjana Pahor iz Osnovne šole Dornberk in Laura Ozebek iz Osnovne šole Milojke Štrukelj Nova Gorica.

Na Startup izzivu so nastale še naslednje ideje:

  • Gartklub – abonmajski klub za generacije srednjih let s ponudbo tematskih glasbenih večerov z živo glasbo in plesom.
  • Stres reset – instant rešitev za obvladovanje stresa in dviga samozavesti v obliki vaj, ki si jih predvajamo preko telefona.
  • GO Local – reševanje nemobilnosti starejših na podeželju.
  • Teta – mobilna animatorka otrok v času, ko se starši želijo udeležiti različnih prireditev.
  • 224 – brezplačna rekreacija za mlade družine na OŠ Milojke štrukelj Nova Gorica.
  • Func – spletna in osebna podpora za reševanje osebnih stisk, težav in preobremenjenost pedagoških delavcev.

Dogodek sta moderirala Mitja Mikuž, vodja podjetniških programov v Primorskem tehnološkem parku in mag. Lojze Bertoncelj, iz podjetja 30Lean, mentor in svetovalec uveljavljenim podjetjem. Strokovno mentorsko podporo so, poleg 2 izkušenih moderatorjev, zagotovili dr. Aleš Tankosić, predavatelj na Višji strokovni šoli, na Šolskem centru Nova Gorica, Matija Klinkon, direktor podjetja Led luks d.o.o., diplomiran inženir elektrotehnike in strokovnjak za razvoj in raziskave, soustanovitelj 3 startup podjetij na področju elektronike, Rok Gulič, ustanovitelj OLLO, sistema namenjenega avtoinženirjem v glasbeni in VR industriji, vodja prodaje in marketinga v podjetju Gute, mentor Start:up Nova Gorica, Iztok Prinčič, soustanovitelj in direktor podjetja S3Mea d.o.o. in trgovine za spletno prodajo Viras d.o.o., Jernej Rutar, tehnik računalništva, ustanovitelj startup podjetja, vodja športne znamke Sports Heart in vodja marketinga in prodaje na spletu, poslovni partner podjetja Six Figure Mentors.

 

Startup izziv za učitelje, profesorje in vodstva šol je organiziral Primorski tehnološki park, s podporo Mestne občine Nova Gorica, v sodelovanju s SPIRIT Slovenija, javno agencijo in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo.

  • • • • •

 

Več informacij:

Maja Rajer Obid, vodja tekmovanja POPRI, maja.rajer@primorski-tp.si, T: 05 393 24 51, M: 040 475 599

Sanja Gorjan, sanja.gorjan@primorski-tp.si, T: 05 393 24 58, M: 031 331 778

 

 

Primorski tehnološki park d.o.o.

 

 

 

 

 

28. 8. 2016

Avtor

Administrator