Kultura

Od intermedijske instalacije do večernih video projekcij

SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana

 

Aktivnosti sodelavcev

Neven Korda: Razstava / Exhibition

Se je in se je lahko. Seje in seje lahko.

 

do 30. 8. 2016

Intermedijska instalacija na Škratovem vrtu, AKC Metelkova mesto

 

image004

Vljudno vabljeni k ogledu intermedijske instalacije Razstava / Exhibition režiserja, videasta in večmedijskega umetnika z raznoliko umetniško prakso na področju performativnih in projiciranih umetnosti, Nevena Korde. Instalacija je na ogled do torka, 30. avgusta 2016, na Škratovem vrtu, AKC Metelkova mesto. Intermedijska instalacija je postavljena na odmaknjenem in mirnem delu Metelkove mesta, ki je urejen v Škratov vrt. Gre za projekt, ki združuje umetniška raziskovanja in uporabne možnosti izraznih metod, ki sodijo v področje intermedijskih umetnosti. Razstavljene so svetlobne atmosfere, vizualizacije na zidu in video objekti.

 

Vsak večer so avtorske video projekcije:

 

Ponedeljek, 29. 8., ob 21.00

Palačinka imenovana Urbanistična avtonomija. Dejstvo, da je pozaba hitrejša od spomina, kaže na neko pomembno reč. Namreč na to, da spomin ni nekaj hipnega, v hipu zabeleženega, temveč je proces. Uvodoma bo avtor podal nekaj dokumentiranih iztočnic o konstrukcijah simbolnega prostora v času. Problematiziral bo pomene pojmov: heterotopija, heteronomija, hegenomija, utopija, avtonomija, gentrifikacija. Legalna in ilegalna heteronomija. Vprašal se bo, ali je mogoča konstrukcija simbolnega prostora, ki bi onemogočala spremembo avtonomije v črno gradnjo. Problematična je sprememba značaja medsebojnih odnosov subjektov na Metelkovi iz heteronomnih v avtonomne, kar je povezano s spremembo delovanja navzven, ki se iz avtonomnega spreminja v heteronomno. Trenutno sta v +MSUMu na razstavi Utopije, prav tako z vidika simbolnih prostorov v času, razstavljena dva avtorjeva dela: Scenosled AKC Metelkove mesta in Borghesia 1983–1989.

Torek, 30. 8., ob 21.30

Sklepno dejanje in videz instalacije Razstava / Exhibition avtorja Nevena Korde, s podnaslovi Se je in se je lahko ter Seje in seje lahko.

Ob 21.30 bo kratko avtorjevo predavanje o konceptualni seriji Novi Novi filmi ter projekcija izbora teh del. Namen projekcije in pogovora je v javnosti obeležiti na novo urejeno predstavitev teh filmov na portalu/arhivu Postaja DIVA.

 

(V primeru hudega dežja bo projekcija v Projektni sobi SCCA, v pritličju Metelkove 6.)

 

Produkcija: Neven Korda

Koprodukcija: KUD Mreža / Galerija Alkatraz

Zahvala: +MSUM, Jalla Jalla, SCCA-Ljubljana, Janez Štamberger, Brane Ždralo, Borut Kumperščak

 

Spletna stran umetnika: http://www.korda-art.si/

Neven Korda na Postaji DIVA: http://www.e-arhiv.org/diva/NevenKorda

 


 

Aktivnosti sodelavcev

VideoWall 2016: Metka Zupanič

Projekcija

 

Torek, 30. 8. 2016, ob 21. uri

Židovska ulica v Ljubljani

 

Video bo na ogled do 12. septembra 2016.

.kug

Metka Zupanič, Looking for a Better World, video, 2011-2015

 

Obveščamo vas o projektu našega sodelavca Mihe Kelemina, koordinatorja SCCA programov Svet umetnosti in Studio 6, ki tudi v letu 2016 z umetnico Pilo Rusjan sodeluje pri pripravi niza dogodkov VideoWall, ki nastaja v produkciji famulVideoLab (KD Galerija GT).

 

VideoWall je urbana video galerija, ki na Židovski ulici v Ljubljani vsakih štirinajst dni predstavi novo video zanko. Vsako video delo se predvaja dnevno med 21. in prvo uro ponoči v poletnem ter od 18. ure do polnoči v zimskem času.

 

V torek, 30. avgusta, ob 21. uri vas vljudno vabimo na projekcijo videa Metke Zupanič Looking for a Better World, v katerem se umetnica ukvarja z intimno sfero posameznikov in posameznic, ki se soočajo s problematiko selitev in z iskanjem boljšega življenja.

 

VEČ: http://www.scca-ljubljana.si/news_16_49.htm

 


 

Aktivnosti sodelavcev

Toni Poljanec & Tina Glavič Novak: Kdo je ta človek?

Projekcija dokumentarnega filma

 

Četrtek, 1. 9. 2016, ob 20. uri

Kino Park – teden brezplačnih filmskih večerov v parku Tabor v Ljubljani

image005

 

Vabimo vas v park Tabor, natančneje na športno igrišče v njegovi sredini, kamor se od 29. avgusta do 4. septembra vrača Kino Park.

 

V četrtek, 1. septembra, ob 20. uri bo na ogled dokumentarni film Kdo je ta človek?, ki je nastal v soavtorstvu Tonija Poljanca, našega sodelavca na področju video programov, pri produkciji filma pa smo s tehnično podporo pri montaži sodelovali kot koproducenti. Projekciji filma Kdo je ta človek? sledi še projekcija dokumentarca Fronte Kurdistana avtorja Erika Valenčiča.

 

VEČ: http://www.scca-ljubljana.si/news_16_48.htm

 


 

NAPOVEDUJEMO V SEPTEMBRU:

 

Brez žebljev in podstavkov: Boštjan Čadež – Fšk: Modulirani ambient, intermedijska instalacija. Sreda, 21. 9. 2016, ob 20.00 v Projektni sobi SCCA. VEČ

Svet umetnosti in Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo / niz javnih predavanj Kako kritično je stanje kritiškega pisanja?: Maja Breznik: Predstavitev analize – Kam je šla likovna kritika? Torek, 27. 9. 2016, 18.00 v Projektni sobi SCCA. VEČ

 

Aktivnosti sodelavcev: Bratko Bibič: Na domačem vrtu III. 19. Festival slovenskega filma. Petek, 16. 9. 2016, ob 23.00 na vrtu hostla Evropa, Portorož. VEČ

 

 

 

 

29. 8. 2016

Avtor

Administrator