Kultura

Končali so se 20. Dnevi poezije in vina!

DNEVI POEZIJE IN VINA 2016

  1. – 23. 8. 2016 Večeri pred Dnevi (Kog, Krško, Ljubljana, Potrna (A), Ptuj, Veličane, Vila Podvin, Volče, Zgornja Kungota)
  2. – 27. 8. 2016 PTUJ, Janški vrh, Majšperk, Ormož, Varaždin (HR)

 

Včeraj se je končal 20. festival Dnevi poezije in vina

 

(Ljubljana, Ptuj, 29. avgust 2016) – Na jubilejnih, dvajsetih Dnevih poezije in vina se je zvrstilo 63 dogodkov od tega 33 pesniških branj, na katerih je v 14 jezikih bralo 28 pesnikov iz 15 različnih držav. Na vinskem oltarju se je predstavilo 15 vinarjev.

 

image003čo

Najbolje  obiskana so bila velika večerna branja na Vrazovem trgu na Ptuju, kjer je nastope pesnikov,  ki jim je sledil tudi koncert,  poslušalo med 700 in 1000 obiskovalcev, vseh  dogodkov pa se je  udeležilo preko 8000 ljudi, ki so lahko ob večerih na glavnem  festivalskem prizorišču degustirali vino izbranih štajerskih in primorskih vinarjev.

 

Mednarodna prevajalska delavnica, s katero vsako leto uvedemo festival, je letos gostila slovenske in kanadske pesnice in pesnike, katerih prevodi bodo v knjigi izšli ob festivalu prihodnje leto. Kot napoved osrednjega festivalskega dogajanja so na predvečer festivala že tradicionalno potekali Večeri pred Dnevi, ki so se letos odvijali na kar osmih lokacijah v Sloveniji in zamejstvu. Enkraten festivalski dogodek je bila tudi otvoritev festivala, ki je trajala ves prvi dan. V sodelovanju z Dravskimi elektrarnami  je potekal celodnevni pesniški spust po reki Dravi z naslovom Govori, voda!, ki je sodelujoče pesnike in obiskovalce od Fale preko mariborskega Vodnega stolpa pripeljal na slavnostno otvoritev na Ptuj.

Voda kot vir življenja in neusahljiva pesniška inspiracija je služila tudi mednarodno priznanemu svetlobnemu umetniku Marcu Nereu Rotelliju, ki je v festivalskih nočeh ovil veduto Ptujskega gradu v svetlobne verze pesnikov.V prvi noči festivala pa je po reki Dravi zaplavalo kar 2000 plavajočih svečk.

Vsak večer na Ptuju je bil posvečen po enemu častnemu gostu. Ti so bili letos velikani svetovne poezije Vlada Urošević iz Makedonije, Veno Taufer iz Slovenije, Charles Simic iz ZDA in Ko Un iz Južne Koreje. Ob priložnosti festivala so njihova dela izšla v slovenskem prevodu. Zahvaljujoč festivalu smo letos dobili kar štiri pomembne pesniške zbirke:  Nevarne svečanosti Vlade Urošević, zbrane zbirke Telemahovi komentarji Vena Tauferja, Razgaljanje tišine Charlesa Simica in zbirko Pišem v zrak Ko Una.

Poezija ostalih pesniških gostov je zbrana v 12 dvojezičnih in trojezičnih knjižicah, ki so na voljo tako posamično kot v dveh ličnih zbirkah. Ob festivalu je izšel tudi  izbor sodobne poezije v nizozemskem jeziku  Jutro je v tej vlažni deželi, ki je plod dela sodelujočih na lanski prevajalski delavnici.

 

Tako kot vsako leto so se pesniki poleg na glavnem odru predstavili tudi na številnih zasebnih branjih, ki so jih na svojih prelepih dvoriščih in vrtovih gostili Ptujčani in Ptujčanke. Na festivalu smo lahko že drugič spremljali sklop dogodkov s petimi perspektivnimi avtorji platforme Versopolis, ki je od letošnjega marca tudi evropska spletna revija za poezijo, knjige in kulturo v angleškem jeziku (www.versopolis.com).

Na vinskem oltarju in Hudih pokušnjah se je predstavilo 15 vinarjev. Tudi glasbena bera letošnjega festivala je bila izbrana: prvi festivalski dan je navdušil Magnifico, sledili so Katja Šulc & band, Fräulein Hona in za zaključek Neisha s skupino.

 

uasg

 

Za več informacij obiščite www.stihoteka.com, kjer  so na ogled tudi fotografije letošnjega festivalskega dogajanja. Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Peticija za ohranitev ptujskih poletnih festivalov je objavljena tukaj. V naprej hvala, ker nas podpirate.

Že zdaj pa vabljeni na 21. festival Dnevi poezije in vina, ki bo Ptuj in še mnoge druge kraje v verze zopet ovil prihodnje leto zadnji teden avgusta.

****

Letošnji festival so omogočili:

image006

 

 

29. 8. 2016

Avtor

Administrator