Šport

Trail maraton Pohorje 2016 s spusti za bogove

Sporočilo za javnost

 

(Ruše, 27. in 28. avgust 2016) – Pretekli konec tedna je dvodnevna športno-humanitarna prireditev Trail maraton Pohorje na zeleni pohorski biser privabila 435 trail tekačev in gorskih kolesarjev iz 15 držav sveta. Organizatorji so s prireditvijo prebudili Ruše in s ponosom premierno pognali pedale prvega Bike maratona Pohorje.

 

Zadnji vikend v avgustu se je v Rušah odvil, to leto dvodnevni, Trail maraton Pohorje. Sobota je minila v znamenju trail tekačev. Kar 298 se jih je podalo na 4 tekaške preizkušnje. Najmnožičnejšo udeležbo je požel 22 kilometrski Polmaraton Pohorje, na katerega se je podalo 139 tekačev, takoj za njim pa se je po številu udeležencev – kar 91 jih je bilo – zvrstil 44 kilometrski Maraton Pohorje.

 

Vreme je bilo tudi letos več kot prijetno, v sredi dneva v glavnem prireditvenem prostoru celo vroče. A udeleženci v zavetju pohorskih gozdov in ob vseh lepotah ter užitkih, ki jih nudi ena večjih telovadnic na prostem – Pohorje, niso občutili te vročine.

 

 »Ko smo mislili, da je najboljše za nami, je nasproti prišel spust za bogove, ki ga bom ponovil takoj, ko bo to dovolil čas. Pragozd je pač pragozd in dostojno je, da se ga užije s prapristopom. Naravno, spontano, tuleč in seveda na glavo. Po fletnem stampedu je sledil zaključni del, ki se je izkazal za najbolj ostrega ta dan. A nikakor ne preostrega. Zadeve je bilo prehitro konec in upam, da se uresniči ideja o daljši varianti proge, o kateri na glas razmišljajo organizatorji,je po prireditvi zapisal Žiga X Gombač, pisatelj in ultratekač, del ekipe »ultrabluesovcev«.

 

Medtem, ko so se udeleženci soočali z višinskimi metri 4, 10, 22 in 44 kilometrske trase, so se na krajše trail teke podali tudi otroci. Kar 68 se jih je preizkusilo v teku izven urejenih poti, kar organiztorje navdaja z upanjem po pravcatem trail podmladku.

 

Že zjutraj je pod vodstvom planinskih vodnikov PD Ruše na Humanitarni pohod na Martnico krenilo okoli 40 pohodnikov, ki so s svojo udeležbo prispevali v dobrodelni sklad prireditve. Društvo Aktivni smo je tako z vsemi aktivnostmi to leto OŠ Janka Glaserja Ruše predalo donacijo v višini 1.000 evrov. Ravnatelj Ladislav Pepelnik je od prejetju donacije povedal, da bodo sredstva z veseljem namenili za potrebe otrok, ki prihajajo iz socialno šibkih družin in teh je kar dobra tretjina.

 

V nedeljo se je prireditev nadaljevala z Bike maratonom Pohorje. Na startni listi dveh tras, 37 kilometrskega Gozdnega Jožeta in 65 kilometrskega Pohorskega holcarja se je preizkusilo 69 kolesark in kolesarjev. Premiera je bila uspešna, ponudila pa je dve, po zahtevnosti različni progi, na katerih so si svoj izziv lahko postavili tako popolni rekreativci, kot tudi tisti bolje fizično pripravljeni kolesarji.

 

Jure Brečko, predsednik Društva Aktivni smo, ki je organizator Trail maratona Pohorje, je po končani prireditvi dejal: »Za nami je več kot uspešna edicija Trail maratona Pohorje 2016, ki smo ga letos nadgradili še s kolesarskim delom. Dodatni organizacijski izziv so bile tako nekoliko spremenjene in podaljšane tekaške trase, kot tudi premierni rekreativni 4 kilometrski Trail Letni oder Ruše, predvsem pa novost, Bike maraton Pohorje. Z ekipo smo zagrizli na pravem mestu in s konkretnim vložkom pozitivne energije vse izpeljali tako, kot smo si zadali. Pravzaprav smo presegli svoja pričakovanja.«

 

Brečko je dodal, da prihaja čas, ko bodo lahko v miru zbrali misli, vtise in dojeli vse odzive udeležencev, ki so letos začeli deževati že kar neposredno po prihodih tekmovalk in tekmovalcev v cilj. »Naša ekipa ima dušo in pravo energijo, kar se pozna na doživetju Trail maratona Pohorje, ki ga pripravljamo našim udeležencem. Takšen naboj lahko rodi le in izključno odlične rezultate. Te stopnjujemo in veselimo se leta 2017,« je dodal predsednik organizatorjev. 

 

Prireditev, kot zatrjujejo organizatorji in strastni ljubitelji pohorskih trailov, ne bi bila izvedljiva brez prostovoljcev. Že lansko leto je prireditev soustvarjalo 114 prostovoljcev. Letos se je njihovo število še povečalo. Pred, na in po sami prireditvi je ekipi Društva Aktivni smo pomagalo 130 prostovoljcev, ki so nesebično pomoč nudili pri pripravi in označevanju tras, pri postavljanju prireditvenega prostora, v prijavni službi, na okrepčevalnih postojankah, usmerjali so tekmovalce in na koncu pripomogli k temu, da so tudi po prireditvi ohranili gozdove in okolje takšno, kot je bilo.

 

Glede na nadgrajen in uspešno izpeljan tekaški del ter uspešen krst Bike maratona Pohorje, organizatorji že napovedujejo Trail maraton Pohorje 2017 zadnji vikend v avgustu. Mednarodna udeležba, profili, odzivi in želje udeležencev po prireditvi pa kar kličejo po ultra dolgi razdalji in organizatorje postavljajo pred nove izzive.

 

 

12733598_1552344731743282_7105005527650305190_n

13975340_1640343616276726_4136073576525102403_o

 

Več informacij:

 

31. 8. 2016

Avtor

Administrator