Splošno

Beletrinin bazar

 

Trilogija Marguerite Yourcenar

Ob letošnjem izidu romana Splet večnosti smo dodali še zadnji košček v sestavljanko trilogije Labirint sveta avtorice Marguerite Yourcenar, vélike mojstrice zgodovinskega romana in ene izmed najpomembnejših avtoric francoske literature 20. stoletja. Avtorica s trilogijo Labirint sveta, ki jo sestavljata še romana Severni arhivi in V pobožen spomin, zgodbo svoje družine izkoristi za razmislek o zakonitostih zgodovine, pa tudi kot neprecenljiv vpogled v genezo njene osebnosti. V tej luči smo pripravili posebno ponudbo – do 20. septembra lahko kupite paket vseh treh knjig s kar 50 % popustom za 38,85 €, ali vsako posamezno knjigo, znižano do 25 %.

Akcija traja od 6. do 20. septembra 2016 oziroma do razprodaje zalog. Knjige je s popustom mogoče kupiti v spletni knjigarni Beletrina in v knjigarni Beletrina (Novi trg 2, Ljubljana).

Marguerite Yourcenar: Splet večnosti

splet večnosti

Beletrina, 2016 / roman
Roman Splet večnosti je zadnji, nedokončani del družinskega triptiha Labirint sveta. V njem se Marguerite Yourcenar posveti življenjski zgodbi svojega očeta, svetovljana, ljubitelja mondenih letovišč, igralnic in žensk, a tudi nekonvencionalnega starša, ki svojo hčer ob večerih uvaja v francosko književnost, jo v Parizu spremlja v gledališča, muzeje, na koncerte. Vendar je resnična junakinja romana Jeanne, žena baltskega skladatelja Egona de Revala, protestantka in pisateljica, katere lepota in duhovna širina sta prevzeli tako Michela, ki se je z njo zapletel v razmerje, kot Marguerite. Rahločutno in bleščeče izrisani ljubezenski trikotnik, ki se prelomi v mračne tone prve svetovne vojne, je ganljiv sklep mojstričinega opusa in ponuja neprecenljiv vpogled v genezo njene osebnosti.

Marguerite Yourcenar: V pobožen spomin

v pobožen

Beletrina, 2014 / roman
Roman V pobožen spomin je prvi del trilogije Labirint sveta. Pričujoči roman povzema dogodke, ki obkrožajo rojstvo pisateljice, potem pa nas popelje stoletja v preteklost, k srečanju s predniki njene matere: vojaki, esejisti, idealisti, junakinjami, celo ambasadorjem. Sledenje sorodstveni liniji hkrati predstavlja okno, skozi katero se izrisuje zgodovina spreminjajoče se Evrope. Čeprav redko imenovana, je Marguerite Yourcenar prisotna v nezamenljivem, mestoma ironičnem, vsekakor pa nikoli sentimentalnem pripovednem glasu. Roman V pobožen spomin je žlahtna mojstrovina, ki prefinjeno prepleta dejstva zgodovine in literarno imaginacijo.

Marguerite Yourcenar: Severni arhivi

severni ar

Beletrina, 2010 / roman
Roman Severni arhivi je osrednji in bržkone najboljši del trilogije Labirint sveta. Pisateljica v trilogiji pripoveduje zgodbo svoje rodbine, pravzaprav svojih dveh rodov. Če je prvi del triptiha posvečen družini po materini strani, se Severni arhivi osredotočajo predvsem na očetovo vejo. Vendar trilogija Labirint sveta ni običajna družinska kronika in še manj avtobiografsko besedilo. Marguerite Yourcenar, vélika mojstrica zgodovinskega romana, zgodbo svoje družine izkoristi za razmislek o zakonitostih zgodovine, pa tudi o mehanizmih zgodovinskega romana.

 

Beletrina, zavod za založniško dejavnost

6. 9. 2016

Avtor

Administrator