Splošno

Dnevi stare glasbe 2016

Sporočilo za javnost

image001

Nekajdnevni festival, ki si je v petletnem delovanju že dobro utrdil svoje mesto med goriškimi poslušalci, bo letos segel po zapuščini izven meja Evrope. Glasbene tradicije oddaljenih kultur in živa povezanost stare glasbe s sodobno vedno bolj oblikujejo identiteto tega dobro obiskanega koncertnega dogajanja, ki se na različnih prizoriščih odvija pod okriljem Kulturnega doma Nova Gorica.

Letošnja tema, ki jo je umetniški vodjaBor Zuljan, lutnjist in vsestranski glasbenik, poklicno razpet med Švico in domačimi kraji, poimenovalPotovanja, se bo začela v starodavni glasbi Indije, se na različne načine prepletla z evropsko tradicijo, segla na Balkan in se zaključila v Mehiki 16. stoletja.

Novost letošnje edicije soUSTVARJALNE DELAVNICEpod vodstvom skladatelja in čembalista Milka Lazarja, ki ga stik starodavnih izročil in sodobnih načinov komponiranja privlači v vseh obdobjih njegovega ustvarjanja. Prijavijo se lahko inštrumentalisti in komponisti, pa tudi muzikologi in vsi ostali, ki v stari glasbi iščejo navdih za nova zvočenja. Na srečanjih z razgibano ponudbo bodo imeli udeleženci priložnost podrobno pogledati v izzive in pasti igranja starih inštrumentov in njihovega vključevanja v sodobne kompozicije. Ob predavanjih in koncertih, individualnih in skupinskih urah, med začrtanimi okviri in improvizacijio, se bo njihovo druženje zakjučilo z javnim nastopom.

Festival, ki je v preteklosti sicer napolnjeval tudi slikovita kraška prizorišča, bo letos prvič gost prenovljene renesančneVile Vipolže v Goriških Brdih, ki poleg slikovitega okolja ponuja še odlične prostore za nastope in delavnice.

Festival bosta na novinarski konferenci predstavili Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica, in Polona Abram, vodja festivala Dnevi stare glasbe 2016.

Več informacij o dogodkih in ustvarjalnih delavnicah na pr@kulturnidom-ng.si (Polona Abram), T 05 33 540 13, M 070 820 531.

Podrobnejši program tudi na www.kulturnidom-ng.si.

 

 

UVODNA BESEDA

Letos je za Dneve stare glasbe zapihal nov veter. Nedavno odprto prizorišče, čudovita renesančna vila Vipolže, je nedvomno pripomoglo k dodatnemu zagonu in ohranitvi festivala, ki počasi širi programske meje v različne nove smeri.

Za letošnjo rdečo nit sem si izbral Potovanja, ki nas bodo popeljala do “starih glasb sveta”. Odkar pomnimo, se človek podaja na raznovrstna potovanja, pot je bistvo njegovega obstoja. Tudi naši predniki so potovali. Iz radovednosti in potrebe, zaradi iskanja novega in prenašanja sporočil so prepotovali in raziskali svet ter s tem prispevali k širjenju obzorij.

Tudi glasba ima moč, da nas popelje v daljave. Z Dnevi stare glasbe smo tako že pet let potovali predvsem v času, tokrat pa se bomo podali na daljša potovanja tudi v prostoru. Z mladima virtuozoma, Rohanom Dasgupto in Deepshankarjem Bhattacharjeejem, bomo spoznali Indijo, od koder nas bo nazaj v našo bližino pripeljal italijanski trio s Paolo Erdas, Fabiom Accursom in Vitom De Lorenzijem. Trio Juhart-Lazar-Drevenšek, ki v starih evropskih mojstrih išče navdih za sodobno ustvarjanje, bo zaigral kot pravi glasbeni časovni stroj, vračata pa se tudi neverjetna dvojčka Teofilović. V triu z njima bom tudi sam predstavil nov program, s katerim bomo odšli na domišljijsko potovanje po Balkanu preteklih stoletij. Za živahen zaključek v sončni Mehiki 17. stoletja bo poskrbela mlada skupina Son Garnacha, ki bo prikazala, kako nas lahko razlike obogatijo ter se spojijo v novih stvaritvah.

Ustvarjalnost, vodilo Dnevov stare glasbe, bo letos še toliko bolj poudarjena z delavnicami, ki jih bo vodil skladatelj in čembalist Milko Lazar. Glasbena potovanja v času in prostoru bodo podprta s predavanji, ki bodo poskrbela, da se na poti ne izgubimo. Morda pa spotoma odkrijemo še kakšen nov kraj, ki nam bo prinesel tudi nova spoznanja.

Vabljeni, da se nam pridružite!


Bor Zuljan, umetniški vodja festivala

 

 

 

8. 9. 2016

Avtor

Administrator