Splošno

Abomna Simfoničnega orkestra RTV Slovenija – Kromatika 2016/2017

Simfonični orkester RTV Slovenija bo v četrtek, 22. septembra 2016, zakorakal v novo, že 61. abonmajsko sezono. Koncertni abonmajski cikel Kromatika bo ponovno odprl maestro En Shao, ki tako stopa že v enajsto sezono dirigentskega vodenja največjega glasbenega sestava na RTV Slovenija. Letošnji spored predstavlja nekaj novih imen, ki so na mednarodnih odrih že uveljavljena in cenjena. Nekaj več prostora bo namenjenega klavirskim koncertom, saj se bodo predstavili kar štirje izvrstni pianisti, sodelovanje z Evropsko mrežo orkestrov (ONE) pa bo obogatilo dva abonmajska koncerta. Vsem devetim abonmajskim koncertom boste lahko prisluhnili ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Na prvem koncertnem večeru v četrtek, 22. septembra 2016, bomo prisluhnili mlademu kitajskemu pianistu, zmagovalcu prestižnega mednarodnega pianističnega tekmovanja teksaške fundacije Vana Cliburna, Hoachenu Zhangu. Ljubljanskemu občinstvu se bo predstavil z Beethovnovim 3. klavirskim koncertom. Pod taktirko En Shaa bomo slišali tudi izvedbi Brahmsove 4. simfonije ter Koncerta za orkester št. 2 slovenskega skladatelja Daneta Škerla, ki je ravno orkestrski zasedbi posvetil največji del svojega opusa.

Sledil bo oktobrski koncertni večer, ki ga bo vodil priznani bolgarski dirigent Petko Dimitrov. V Ljubljani se bosta pod njegovo taktirko združila njegov matični orkester iz Sofije, tudi član mreže ONE, in Simfonični orkester RTV Slovenija. Kot solistka se bo predstavila slovenska violinistka Tanja Sonc, zmagovalka tekmovanja Ferda Livadića v Samoborju (2012) in Brahmsovega tekmovanja v Pörtschachu (2011).

Novembrski koncert bo zaznamovan z že tretjim zaporednim sodelovanjem ruskega dirigenta Daniela Raiskina in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, saj se je omenjeni dirigent ljubljanskemu občinstvu predstavil že v prejšnjih dveh sezonah Kromatike. Tokrat se mu bo kot solist na klavirju pridružil Dunajčan Stefan Vladar. V Cankarjevem domu bosta skupaj poustvarila Mozartov 20. klavirski koncert. Na sporedu bodo tudi Sibeliusova 2. simfonija in Tri skladbe v starem slogu Henryka Goreckega.

8. decembra 2016 bodo obiskovalci Cankarjevega doma lahko prisluhnili četrtemu koncertnemu večeru, poimenovanem Strauss in Čajkovski. Orkestru bo dirigiral bolgarski dirigent in oboist Rossen Milanov, ki po svetu zaseda številne prestižne položaje. Linhartova dvorana bo užila njegove interpretacije 4. simfonije Čajkovskega, Straussove simfonične pesnitve Don Juan in tudi njegovega Koncerta za rog in orkester št. 1. V tem bo kot solist nastopil srbski hornist Mihajlo Bulajić, ki je od leta 2010 član Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Prvemu koncertu v letu 2017 bo dirigiral avstralski dirigent Matthew Coorey, kot solist na klavirju pa se bo predstavil Freddy Kempfl, ki je že v otroških letih zaslovel kot virtuoz. Koncert se bo začel v nenavadno ležernem in mističnem ozračju, z Debussyjevim Preludijemk Favnovemu popoldnevu. V drugi polovici bo koncert ponudil slikovite in poetične trenutke, od Ravelove miniature Dolina zvonov v Graingerjevi orkestraciji do Bártokove baletne suite Čudežni mandarin.

Litovsko dirigentko Giedrė Šlekytė je ljubljansko občinstvo spoznalo že v pretekli sezoni Kromatike. Ponovno jo bomo gostili tudi na marčevskem večeru, ko bo ob njej nastopila ukrajinska sopranistka Olena Tokar. Slednja za svoj ljubljanski debi pripravlja izbor solo pesmi z orkestrsko spremljavo Richarda Straussa. Koncert bo odprlo delo Cut VIII sodobnega nemškega skladatelja Bernda Frankeja, sklenila pa ga bo Renska simfonija, ki v nasprotju s številnimi drugimi Schumannovimi deli izžareva veliko optimizma, idilične slikovitosti in radosti.

Na sedmem koncertnem večeru 13. aprila 2017 se bo kot solist predstavil Ivan Karizna, beloruski virtuoz in prejemnik številnih nagrad, ki že od otroških let navdušuje občinstvo od Rusije do Francije, Nizozemske, Velike Britanije in Združenih držav. Skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV bo nastopil pod vodstvom dirigenta Georgea Pehlivaniana. Prisluhnili bomo simfonični pesnitvi Šeherezada romantika Rimski-Korsakova in Šostakovičevima Slavnostni uverturi ter Koncertu za violončelo in orkester št. 1.

Predzadnji koncertni večer abonmajskega cikla Kromatika bo džezovsko obarvan. Prisluhnili bomo Gershwinovi Kubanski uverturi, Ravelovema Koncertu za klavir in orkester v G-duru in Pavani za umrlo princeso ter Skrjabinovi Pesnitvi ekstaze. Kot solist se bo predstavil češki pianist Igor Ardašev, pod En Shaovo taktirko pa bosta združila moči kar dva orkestra, oba člana mreže ONE – Simfonični orkester RTV Slovenija in Filharmonični orkester Bohuslava Martinůja iz češkega mesta Zlin.

Tokratni koncertni cikel bomo zaključili 6. junija 2017, ko bo orkester nastopil pod vodstvom srbskega violinista Gordana Nikolića, poleg njega pa bosta nastopila tudi flavtistka Milena Lipovšek ter čembalist Luca Ferrini.

Nakup abonmaja lahko opravite na blagajni Cankarjevega doma ali po telefonu 01 24 17 300. Več informacij najdete na simfoniki.rtvslo.si/kromatika.

 

 

65342477_sors-cd-shao-5_foto-hugo-akoranja_show    65342478_sors-foto-matej-kolakovic_show   65342475_simfoniki-rtv-slo-2a_foto-janez-kotar_show

Fotografije: Janez Kotar, Hugo Šekoranja, Matej Kolaković, Žiga Culiberg in arhiv RTV Slovenija Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

 


RTV SLO

11. 9. 2016

Avtor

Administrator