Splošno

Najdeni ostanki mamuta že na Dunaju

 

Na trasi za severno avtocesto v Spodnji Avstriji so geologi našli dva velika okla in nekaj vretenc, ki so najverjetneje stari okoli milijona let in zelo dobro ohranjeni.

Pripravljalna dela za izgradnjo nove avtoceste A5 v okraju Mistelbach so za nekaj dni zastala, saj so strokovnjaki z dunajskega prirodoslovnega muzeja sredi avgusta izkopavali posmrtne ostanke mamuta. Tudi zaradi njene visoke starosti, lahko najdbo ocenimo kot „izredno senzacionalno“, je povedal raziskovalec Prirodoslovnega muzeja na Dunaju Oleg Mandic.

V Spodnji Avstriji sicer pogosto odkrijejo okostja mamutov iz dobe pleistocena (datiran od 2,6 milijonov do pribl. 12.000 let nazaj), vendar pa so tako dobro ohranjene najdbe izjemno redke, še posebej oba dvainpol metrov dolga okla sta nekaj posebnega. Ker so nanosi zaradi izkopov trenutno zelo dobro vidni, so strokovnjaki kaj hitro ugotovili, da gre za ostanke mamuta in v katero obdobje sodi. Strokovnjaki dunajskega prirodoslovnega muzeja sklepajo, da je najdba stara okoli milijona let, kar bi jo uvrstilo v dobo starega pleistocena.

Po nekajdnevnih izkopavanjih so ostanke v zaščiti iz gipsa prepeljali v Prirododoslovni muzej na Dunaj. „Sedaj je izredno pomembno, da najdbo prepariramo. Preprečiti moramo predvsem izsušitev kosti, ki hitro postanejo krhke,“ pravi Mandic. Ostanki zelo verjetno ne pripadajo „navadnemu“ dlakavemu mamutu, vendar pa strokovnjaki upajo na dodatne najdbe, s katerimi bi si lahko pomagali pri določitvi vrste najdenega mamuta.

 

Naturhistorisches Museum (1., Burgring 7)

Prirodoslovni muzej na Dunaju (c) Schaub-Walzer / PID

 


Ana Mravlje

Predstavnica za medije

11. 9. 2016

Avtor

Administrator