Splošno

GLEDALIŠČE + FILM + MUZIKA = GT22

b2a8bbf3-4339-4054-95ec-87211cbd5c39

GT22 na Glavnem trgu 22 v Mariboru je prostor, ki v središču mesta pod eno streho združuje ustvarjalne vsebine.

 

INTIMNI ODER /// ODPRTJE SEZONE
Premiera B U M!  – 9. september 2016
ob 20.00

c7d2e13b-8913-44a2-ae00-d4c7ba459bfe

Intimni oder  GT22, Glavni trg 22, Maribor

Premiera, petek, 9. september ob 20.00
Ponovitvi: sobota, 10. september ob 20.00 in sobota, 17. september ob 20.00

Avtorski projekt dramskega gledališča, lutk, predmetov in video tehnologije na meji med dramo in performansom, lutkami in gledališčem predmetov, znanostjo in umetnostjo.

Eden ključnih dogodkov za moderno proučevanje človeka in družbe je bil dialog dveh mislecev, ki odmeva vse od 17. stoletja naprej. Descartes je ločil zavest od telesa, medtem ko je Spinoza menil, da sta um in telo neločljiva. In tako je izmenjava argumentov sprožila neustavljivi plaz, ki je za 350 let v ospredje pahnil znanstveno metodo, subjektivni pogled na svet pa je obveljal kot neprimeren in nezanesljiv za proučevanje stvarnosti. Ljudje smo bili zgolj zunanji opazovalci, oddvojeni od vesolja, dokler Einstein ni pokazal, da meritve, od katerih je odvisen obstoj vse znanosti, niso neosebni dogodki, temveč so človeška dejanja izvedena v določenem času in prostoru in še kako odvisna od opazovalca. Skoraj istočasno še ena teorija ovrže osnove znanstvene paradigme. Kvantna fizika na glavo postavlja resničnost vsakodnevnega izkustva, kjer logika in zdrav razum odpovesta. Lahko sem tukaj in me istočasno ni, lahko sem delec in valovanje obenem, kriv in nedolžen, živ in mrtev … Dober večer, moje ime je Robert Oppenheimer in sem že skoraj petdeset let mrtev. Sem tako slaven, da imena niti ne potrebujem. Sem Smrt in sem Uničevalec svetov. Sem njegov Rešitelj. Sem oče atomske bombe.

Igra: Rok Kravanja
Režiser: Zoran Petrovič
Dramaturg: Marek Turošík
Scenograf, kostumograf, soavtor likovne podobe, avtor fotografij: Andrej Firm
Andrejevo zunanje oko: Miha Horvat

Produkcija Moment /// http://moment.si/events/unplugged-rok/
Koprodukcija GT22

Projekt sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Maribor.

 


DOKUMENTARNI FILM /// REKA DRAVA – DARILO ZA VSE GENERACIJE
Petek, 
16. september 2016, ob 19.00, INTIMNI ODER GT22

DCIM100MEDIADJI_0006.JPG

DCIM100MEDIADJI_0006.JPG

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije bo premierno predstavilo kratki dokumentarni film z naslovom »Reka Drava – darilo narave za vse generacije«, ki je nastal v okviru projekta »Obnova rečnega ekosistema nižinskega dela Drave v Sloveniji«, LIVEDRAVA.
Drava je reka življenja. Ne omogoča ga samo nepredstavljivi množici živali in rastlin, ampak tudi ljudem. Ali se tega v resnici zavedamo? V kratkem dokumentarnem filmu boste izvedeli, kako živa je Drava danes in spoznali prizadevanja mnogih, da takšna tudi ostane.
Vabimo vas, da se nam pridružite na premieri kratkega dokumentarnega filma.

FB

 


MAGNETIC SHIFT /// Gustaf Pekarna, v organizaciji GT22 IN YOUREUP RADIA
Sobota, 17. 9. 2016 ob 22.00

d0cb035c-b573-4299-af1a-ff46b0a0183d
Začenja se težko pričakovana sezona magnetnih premikov, tokrat v sklopu FESTIVALA MLADI MARIBOR in kot preddogodek festivala KIBLIX MFRU. Nizke frekvence so v poletnem času bile na počivanju, ionska masa pa je v magnetnem valovanju dosegla negibalno rotacijsko količino, pri čemer je sinusni vektor za razliko od magnetnega dosegel nenapovedan in zavidljiv položaj v Maxwellovi enačbi, ki jo bo potrebno izenačiti z valovanji optičnih vlaken… Najnižje frekvence spodnjega spektra bodo tudi tokrat slišne samo v dvorani Gustaf.
Vizualna podoba v izvedbi “TAC (Vizualna podoba in scenografija:
TAC [Hedonistic Creativity & KSELMAN” bo hipnotična igra barv in svetlobe, domišljijskih scenskih podob, računalniške animacije in videa, kar bo dogodku dodalo novo dimenzijo in izkušnjo in tako občinstvo popeljalo skozi čudovito stimulacijo zvočnega in vizualnega.

►Elektromagnetne enačbe bodo računali in potencirali:

►KODIN (CRO) [Bad Taste Recordings, Eatbrain, Mindtech] ◄
►TEKITOKA (CRO) [Dirty Beats, LED, DNBKonferencija]◄
►SPLIF [Neptuun City, YinYang, SubCult, Vezotonik] (SPECIAL BREAKBEAT VINYL SET)◄
►USELESS D.I. [Diablo Loco Records] (Neuro//Techstep)◄
►BOKI BATINA [Youreup Radio Crew] (Breaks)◄
►THE OMEN (Dubstep//Trap//Electro)◄

►SPECIAL GUEST:
►MITO aka MIGHTY-O [Tekochee Kru]◄

Več o posameznih gostih:
FB
Promo Video Link:

Podpora:
•YOUREUP RADIO – www.youreupradio.com
•GT22 – www.gt22.si
•MFRU KIBLIX – www.mfru-kiblix.si
•FESTIVAL MLADI – www.mladimaribor.si
•FUNDACIJA SONDA – www.sonda.kibla.org/fundacija.html
•HOSTEL PEKARNA – www.hostelpekarna.eu

Prispevek: 5€

Press:
info.magneticshift@gmail.com


 

EKSTREMNO SLOVENSKO (MOBILNI UDARNIK)  /// MAJDA ŠIRCA
27. september 2016, Maribor

7

Veseli smo, da se je našemu vabilu na #Ekstremnoslovensko, kjer gostimo in se pogovarjamo s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami, odzvala nekdanja novinarka, političarka in kulturna ministrica Majda Širca, avtorica dveh filmov z naslovom Ženska. Oba filma si bo možno v celoti ogledati že pred gostovanjem filmarke, ob njenem gostovanju se bo predvajal prvi, ki mu bo sledil pogovor.  Lokacijo in podrobnosti javimo v kratkem.

 


 

FESTIVAL FILM NA OKO & MALI SLON /// VEČ LOKACIJ
30. 9. – 4. 10. & 11. 10. – 16. 10. 2016

5b74b209-fecb-4d18-949d-40214c091e54

Poletje odhaja, Maribor pa postaja vse bolj festivalski. S koncem septembra in v začetku oktobra vas vabimo na dva filmska festivala; Mali slon in Film na oko, oba namenjena otrokom in mladim, učiteljem in staršem.

Festival Film na oko ponuja kakovostne filme profesionalne produkcije za otroke in mladino. Gre za že 2. mednarodni filmski festival, ki poteka v Ljubljani, Sežani, Novi Gorici, Idriji, Škofji Loki, Slovenski Bistrici, Krškem, na Ptuju, v Velenju in v Mariboru (Vetrinjski dvor). Letošnji program bo obsegal 16 celovečernih, 4 srednjemetražne in 24 kratkih filmov, njihova tematika pa sega od odraščanja, ljubezni, družine in šole do vrstniških odnosov in aktualnih družbeno-političnih problemov, s katerimi se soočajo otroci po vsem svetu.

Sledil bo filmski izobraževalni teden z dopoldanskimi projekcijami in popoldanskimi delavnicami z imenom Filmski most.

Program se bo zaključil s festivalom Mali slon od 11. oktobra do 16. oktobra v Vetrinjskem dvoru, Lutkovnem gledališču ter GT22. Mali slon bo letos že 6. predstavljal filmska dela otrok in mladih z vsega sveta. Spoznali bomo, kaj jih zanima, kako raziskujejo medij filma, kako se spoprimejo s kamero kot orodjem za ustvarjanje. Na malem slonu se v tekmovalnem programu predstavljajo igrani, animirani in dokumentarni filmi otrok in mladih z vsega sveta, ki se pomerijo v treh starostnih kategorijah: MINI (do 10 let), MIDI (od 11 do 14 let) in MAXI (15-19 let). Izmed vseh tričlanska mednarodna žirija izbere po en najboljši film iz vsake kategorije in skupnega zmagovalca, ki prejme glavno nagrado Mali slon. Vsi prikazani filmi se potegujejo tudi za nagrado občinstva, po en film iz vsake kategorije pa je nominiran za prestižno mednarodno nagrado Youth Cinema Network Award, ki jo podeljuje mednarodna mreža festivalov otroške in mladinske filmske produkcije iz vse Evrope – Youth Cinema Network.

Festival Mali Slon, ki se vsako leto odvija v Mariboru, spodbuja otroke in mlade k ustvarjanju filmov in jim omogoča predstavitev njihovih del v kinodvorani, hkrati pa omogoča mednarodno izmenjavo idej, znanj in mnenj.
VEČ INFORMACIJ:
Hana Repše 041 556 332 Hana@enimation.si

V organizaciji Društva za razvoj filmske kulture Maribor.

 


GT 22

13. 9. 2016

Avtor

Administrator