Kultura

Prva premiera v novi sezoni: koprodukcija VIHAR

lgl_banner_955x355px_vihar-slo

Po zaključenem 13. bienalnem festivalu sodobne lutkovne umetnosti Lutke 2016 Lutkovno gledališče Ljubljana v koprodukciji z Gledališčem Koper v petek, 16. septembra 2016, ob 19. uri,na Šentjakobskem odru pripravlja prvo premiero v sezoni 2016/17.

Uprizoritev Shakespearovega Viharja,zadnjega in najkrajšega Shakespearovega dramskega besedila in zagotovo enega njegovih najbolj poetičnih, saj združuje prvine tragedije, romantične komedije in pravljičnosti na oder obeh gledališč prihaja ob 400. obletnici Shakespearjeve smri.V preprosti zgodbi, polni nenavadnih doživljajev in preobratov, v vsebinskem in tematskem pogledu tako bogati, da jo je možno interpretirati na različne načine, je Shakespeare poudaril motiv oblastiželjnosti in zla, predvsem pa sprave; nasprotniki morajo spoznati svoje napake, jih obžalovati in se odločiti za novo, drugačno življenje.

 

William Shakespeare

Vihar

The Tempest (1611)

Prevajalec: Oton Župančič

Režiser: Jaka Ivanc

Scenografa: Jaka Ivanc, Milan Percan

Avtor glasbe: Davor Herceg

Kostumograf: Sebastian Nared

Oblikovalec svetlobe: Jaka VarmužIgrajo: Nataša Tič Ralijan,Lena Hribar,Brane Vižintin,Jure Kopušar,Ilija Ota,Gorazd Žilavec,Samo Jeranko (video)

Osamljen in neobljuden otok. Nanj sta se po brodolomu pred dvanajstimi leti rešila zakoniti milanski vojvoda Prospero in njegova zdaj odraščajoča hči Miranda, oba pregnana iz Milana, ko je Prosperov lakomni brat prevzel oblast in kneževino pokoril neapeljskemu kralju, ki prav zdaj s sinom, bratom in samooklicanim vojvodo ter spremstvom pluje mimo otoka. Prospero, ki ima magično moč, s pomočjo zračnega duha Ariela “uprizori” vihar, tako da se vsi njegovi nekdanji nasprotniki z ladje znajdejo na njegovem otoku. Tu so se brodolomci prisiljeni srečati s Prosperom, obračunati s povzpetniškimi nameni, izdajstvi in preteklostjo. Igra ima srečen konec – sin neapeljskega kralja se zaljubi v Mirando, Prospero blagoslovi njuno ljubezen in nekdanjim nasprotnikom oprosti zle namene. Vsi skupaj pa nato z ladjo odplujejo nazaj proti Italiji.

 

Vabimo vas, da si premiero ogledate. Za novinarje smo rezervirali brezplačne vstopnice, prosimo pa vas, da svojo udeležbo potrdite z odgovorom na to sporočilo. Predstava je primerna za starejše od 14 let oz. za odrasle gledalce.

Več o predstavi in fotografije >>

 


Lutkovno gledališče Ljubljana

13. 9. 2016

Avtor

Administrator