Gospodarstvo

Gospodarstveniki jutri z gospodarskim ministrom o perečih gospodarskih temah

 

Vabilo medijem

 

Člani UO Gospodarske zbornice Slovenije bodo na jutrišnji seji z ministrom Zdravkom Počivalškom med drugim razpravljali o predlogu davčnega prestrukturiranja, kot ga je prejšnji teden sprejela Vlada RS. Večina gospodarstva in gospodarskih asociacij je namreč izrazito nezadovoljnih s tem predlogom. Ta namreč zaposlenim v gospodarstvu deli drobtinice, večini podjetij zaradi predloga o višji davčni stopnji pri davku od dohodka pravnih oseb jemlje. Po drugi strani javni uslužbenci dobivajo dvakrat – z davčno reformo in z dogovorom o politiki plač v javnem sektorju. Priča smo pravemu plačnemu balonu v javnem sektorju, zaposlenih je bistveno več kot pred krizo, apetiti pa nikakor ne jenjajo.

 

V zadnjih dneh več podjetij poroča o izrečenih kaznih, ki so jih prejeli od inšpektorjev FURS, ki izvajajo retroaktivne pregledi, s katerimi se preverja upravičenost podjetij do davčne olajšave za raziskave in razvoj – celo do leta 2012 nazaj. Na Gospodarski zbornici Slovenije ocenjujemo, da so ta podjetja, ki so razvojno-raziskovalno usmerjena ter imajo tudi relativno visoko dodano vrednost, upravičeno uveljavljala olajšavo za RR vlaganja. Zato pričakujemo hitro reakcijo in razrešitev nastale situacije s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

Člani UO bodo z ministrom razpravljali tudi o gospodarski strategiji, Sripih in podpori podjetništvu, gradbeništvu in uvajanju vajeništva.

 

Upravni odbor GZS bo jutri, v sredo, 14. septembra, ob 14.30 uri v Celju ( MOS, mala kongresna dvorana v Upravi Celjskega sejma).

 

 

Dodatne informacije: Tajda Pelicon, 01 5898 136


Gospodarska zbornica Slovenije

14. 9. 2016

Avtor

Administrator