Splošno

[JAZZ_MARIBOR] Damir Imamović Sevdah Takht – 30. september

 

Damir Imamović je nov glas bosensko-hercegovske tradicionalne glasbe – sevdaha –  in eden najuspešnejših glasbenikov svoje generacije. Vnuk in sin legendarnih izvajalcev sevdalink (torej že tretja generacija) pri tem odkriva zveze z drugimi evropskimi in svetovnimi tradicijami in sevdahu odpira vrata v svet.

Njegova virtuoznost in zamaknjena predanost na odru sta primerljivi z največjimi pevci vseh časov – in čeprav bi se Imamović zlahka vpisal v dediščino, ki korenini vse do 15. stoletja, bi bilo to zanj mnogo prelahko. Njegov pristop je namreč prežet z preizpraševanjem tradicije, vplivi globaliziranega sveta 20. in 21. stoletja in je poskus tihega odpora znotraj »bosanskega bluza«.

Za njegovim čudovitim glasom stoji po meri izdelano turško brenkalo (tambur), ki ga igra z jazzovsko lahkotnostjo in sijajen bend: tolkalec Nenad Kovačić, čigar zahodnoafriški vplivi predstavljajo popolno darilo sevdahu; basist Ivan Mihajlović (Naked, Menson Benson, Svi na pod ipd.), ki je razigran in smrtno resen obenem, ter povsem nov pridih, ki ga je v skupino vnesla violinistka Ivana Đurić.

Sevdah Takht je resnično osupljiv primer z ljubeznijo, strastjo in izgubo prežete glasbe, ki spričo svoje neskončne virtuoznosti, edinstvene izpovednosti in prepričljivosti slehernemu poslušalcu naježi še zadnjo dlako na telesu. Skrajno priporočeno!

 

Damir Imamović Sevdah Takht (BIH)

Damir Imamović (glas, kitara)

Ivana Đurić (violina)

Ivan Mihajlović (el. bas)

Nenad Kovačić (tolkala)

***

Jazz v Narodnem domu • Mali oder

petek, 30. september, 20.30

Vstopnice za koncert so na voljo na blagajni Narodnega doma ali preko spletne prodaje http://nd-mb.kupikarto.si/.

image014

Preberite več o koncertu ali prisluhnite skupini TUKAJ.


Jazz Maribor

14. 9. 2016

Avtor

Administrator