Šport

Slovenci po zmage v Južno Korejo, na Japonsko in v Egipt

 

Sporočilo za javnost

Mednarodna odbojkarska zveza FIVB je določila skupine svetovne lige FIVB World League 2017, v kateri bodo drugo leto zapored igrali tudi slovenski odbojkarji. Ti so svoje nastope med svetovno elito začeli v tretjem kakovostnem razredu, a so si s prepričljivo zmago že v svoji krstni sezoni zagotovili napredovanje v drugi razred.

Slovenci so v skupinskem delu tekmovanja na turnirju v Ljubljani premagali Katar, Tunizijo in Venezuelo, na drugem turnirju v Grčiji pa so bili boljši od Katarja in Portorika, medtem ko jim je domača reprezentanca zadala edini poraz v sezoni. Pred zaključnim turnirjem v Nemčiji so varovanci Andree Gianija zasedali prvo mesto na lestvici in imeli pred odhodom v Frankfurt tudi najboljše izhodišče. V polfinalu so naši fantje najprej odpravili Grčijo, z zmago nad Nemčijo v velikem finalu pa so se, po zmagi v evropski ligi leta 2015 in srebru na evropskem prvenstvu istega leta, veselili še ene odmevne zmage.

V svetovni ligi bodo slovenski odbojkarji nastopali v skupini z Avstralijo, Portugalsko, Nizozemsko, Turčijo, Češko, Kitajsko, Egiptom, Slovaško, Južno Korejo, Japonsko in Finsko, format tekmovanja v drugi skupini bo tudi prihodnje leto enak letošnjemu. »Večjih sprememb Mednarodna odbojkarska zveza ne bo uvedla. Sistem tekmovanja ostaja enak, nekaj manjših sprememb bo le na področju organizacije in financiranja. Sicer pa so znani že vsi datumi turnirjev, določen pa je tudi že termin zaključnega turnirja,« je po prvem delu srečanja predstavnikov odbojkarskih zvez dejal predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.

Ropret je imel na srečanju še dodaten razlog za zadovoljstvo: »Že na samem začetku srečanja smo dobili novo potrditev, da v Sloveniji delamo dobro in da se Slovenija vse bolj uveljavlja na svetovnem odbojkarskem zemljevidu. Predsednik FIVB Ary Graca nas je namreč v svojem uvodnem nagovoru izpostavil kot državo, ki je lahko referenčni primer za izvedbo organizacijskih projektov, tudi največjih. Hkrati ni skoparil s pohvalami na račun rezultatov, ki jih dosegamo v zadnjem obdobju.«

Slovenci bodo imeli novo priložnost za dokazovanje od 2. junija naprej, ko se bo s tremi turnirji, na katerih bodo nastopile po štiri reprezentance, začela svetovna liga. Za uvod bodo naši odbojkarji gostovali v Južni Koreji in se pomerili z Južnokorejci, Čehi in Finci. Drugi sklop turnirjev bo teden dni kasneje, od 9. do 11. junija, Slovenija pa bo na Japonskem igrala proti gostiteljem, Južnokorejcem in Turkom. Tretji sklop turnirjev bo med 16. in 18. junijem, našo izbrano vrsto pa čakajo obračuni s Portugalsko, Egiptom in Finsko. Zaključni turnir najboljše četverice, na katerem si bo zmagovalec priigral mesto v prvi kakovostni skupini, bo od 23. do 25. junija v Avstraliji.

 


Odbojkarska zveza Slovenije

14. 9. 2016

Avtor

Administrator