Splošno

Test tiskalnikov in večnamenskih naprav

 

Domača tiskarna in še kaj

Danes imamo doma vrsto pametnih naprav, a tudi tiskalnik potrebuje še marsikdo. Tiskanje iz naslanjača je udobno, hitro in priročno za šolarje in študente, pa tudi za amaterske fotografe, samostojne podjetnike in vse tiste, ki želijo natisniti obrazec ali članek s spleta. Na tokratnem testu so potrošniške organizacije preverile 300 tiskalnikov in večnamenskih naprav, več kot 150 modelov ponujajo tudi slovenski trgovci, zato na ZPS vsem, ki kupujejo novo napravo, svetujejo obisk spletnega primerjalnika, kjer so zbrani rezultati testiranja. Tiskalniki pogosto ne zmorejo le črno-belega, temveč tudi barvno tiskanje, večnamenske naprave pa lahko še skenirajo, kopirajo in pošiljajo telefakse.

Kot opozarjajo na ZPS je pred nakupom pomembno, da odgovorimo na vprašanje, ali bomo tiskali malo ali veliko, saj je razpon cen barvil za tiskalnike izjemno velik. Strošek, ki ga bomo namenili za nakup kartuš, torej strošek tiskanja, lahko močno preseže ceno tiskalnika oz. večnamenske naprave. Dobro je pred nakupom tudi razmisliti, ali bomo tiskali fotografije in izbrati temu primerno napravo.

Večnamenske naprave z brizgalnim tiskalnikom za povprečnega uporabnika…
Za tistega, ki želi doma natisniti šolsko nalogo, kakšno fotografijo ali članek, je verjetno najboljša izbira večnamenska naprava, ki poleg tiskanja omogoča tudi optično branje (skeniranje), fotokopiranje in včasih še faksiranje. »Cene večnamenskih naprav z brizgalnim tiskalnikom so namreč lahko celo nižje od samih tiskalnikov, zato se nakup vsekakor izplača (drugače je pri laserskih tiskalnikih, ki so že v osnovi precej dražji),« svetujejo na ZPS in dodajajo: »Večnamenske naprave z brizgalnim tiskalnikom so cenovno dostopne, a imajo tudi svoje slabosti: cena izpisa je običajno dražja kot pri laserskih tiskalnih, brizgalne šobe pa se pogosto zamašijo. Če tiskalnika ne uporabljate, se barvilo v šobi po nekaj mesecih zasuši (če se to zgodi, boste morali kupiti nov vložek ali zamenjati celotno tiskalno glavo). Svetujemo, da enkrat mesečno naredite manjši izpis, ki bo to preprečil.« Pri nakupu tiskalnika, brizgalnega ali laserskega, bodite tudi pozorni, ali lahko zamenjate posamezne vložke z barvili – tako boste lahko na primer zamenjali le rumeno barvilo namesto dražjega kompleta vseh barv.

…večnamenske naprave z laserskim tiskalnikom za zahtevnejše in podjetja
Laserske večnamenske naprave, ki omogočajo tudi barvni tisk, običajno niso namenjene domači uporabi, saj so velike in zelo drage (od 300 evrov naprej), dragi pa so tudi tonerji – komplet barvil lahko stane tudi 200 evrov. Cena izpisa je načeloma cenejša kot pri brizgalnikih, tisk je obstojnejši in toner se ne zasuši kot pri brizgalnikih. Za nakup se bodo torej odločili predvsem tisti, ki zelo veliko tiskajo in potrebujejo tudi barvni izpis, to pa so predvsem podjetja.

Rezultati testiranja so dostopni v primerjalniku na povezavi, povzetek rezultatov pa v reviji ZPStest, september 2016.

primerjalnik_tiskalniki


Zveza potrošnikov Slovenije

14. 9. 2016

Avtor

Administrator