Splošno

Mariborski predizbor za finale slam prvenstva ter slovensko in evropsko prvenstvo v slam poeziji

14075238_1192708084135491_1712675743_o

 

To soboto, 17. septembra 2016, bomo na mariborskem predizboru, ki bo potekal s pričetkom ob 20. uri v Vetrinjskem dvoru, dobili nove tri finaliste, ki se bodo 7. oktobra 2016 udeležili prvega uradnega slovenskega prvenstva v slam poeziji.

Trije finalisti, izbrani v Mariboru, se bodo pridružili že izbrani šesterici z avgustovskega predizbora v Kamniku ter iz predizbora, ki je potekal prejšnji teden na Ptuju, zadnje tri pa bomo dobili 24. septembra 2016 na predizboru v Celju. Dvanajst najboljših se bo v petek, 7. oktobra 2016, ob 20. uri v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru potegovalo za naziv prvega slovenskega prvaka v slam poeziji ter za vstopnico na evropski slam turnir, ki bo potekal novembra v Belgiji. Zmagovalec bo prejel tudi posebno lovoriko iz rozg in listov mariborske stare trte, ki jo bo organizatorjem slam prvenstva posebej v ta namen prijazno priskrbel mariborski viničar Stane Kocutar.

Slam poezija je letos v Sloveniji resnično zaživela – če je seme bilo posejano že pred leti – pa so letos končno na različnih krajih po Sloveniji vzklili poganjki. Pri slam poeziji gre za posebno obliko literarnega nastopa, ki ima svoje začetke v Severni Ameriki, njen glavni pobudnik je bil Marc Kelly, ki je želel literarne večere narediti nekoliko drugače. V dobrih tridesetih letih se je slam poezija razširila tudi po Južni Ameriki, Aziji, Afriki, Avstraliji in Evropi, nekateri slam poeti pa so medtem postali že prave zvezde.

Prvi zametki, ki jih lahko primerjamo s slam poezijo, so se pri nas pred približno desetimi leti začeli v Ljubljani, nato v Mariboru s serijo večerov Pesniški vrtiljak. Konec lanskega leta je skupina Pest besed pričela z organizacijo slam večerov v Kamniku, sledila je Slamoreznica – delavnica slam poezije v organizaciji MKC Maribor v Mariboru, katere rezultat je ekipa slam pesnikov in pesnic Slam zverine; odvil se je prvi pesniški večer slam poezije pod nazivom Udarno in ekspresivno na Ptuju, pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru in v soorganizaciji MKC Črke, Glasu podzemlja, Bande ferdamane in Narodnega doma je potekal prvi slam večer Ožuljeni jezik v Mariboru, potem pa se je vključilo tudi Celje s serijo večerov, ki so jih poimenovali Zasljemimo. Vsi omenjeni organizatorji so se junija povezali v mrežo SiSlam – slovensko mrežo partnerjev na področju slam poezije, ki je usmerjena v razvoj in promocijo slam poezije v Sloveniji ter v izobraževanje in izpopolnjevanje znanja ter veščin umetnikov, ki ustvarjajo na tem področju. Kot skupni cilj so si partnerji mreže zadali tudi pripravo in izvedbo predizborov in letnega slovenskega prvenstva v slam poeziji, saj so organizatorji evropskega prvenstva na Slovenijo že leta 2012 naslovili prošnjo, da tudi Slovenci pošljemo svojega predstavnika na evropsko prvenstvo v slam poeziji.

 

Organizatorji so za mariborski predizbor prejeli že številne prijave nastopajočih, rok za prijave se zaključi ta petek ob 12. uri, prijaviti pa se je mogoče na naslovu ozuljenijezik@gmail.com. Natančna pravila tekmovanja je mogoče najti na spletnih straneh organizatorjev, osnovne zahteve so, da so pesmi v slovenščini, ne presegajo dolžine treh minut in so interpretirane na pamet in brez odrskih pripomočkov. Vsi prijavljeni bodo natančna pravila prejeli tudi po elektronski pošti. Dogodek bo potekal v treh krogih – nastopajoči morajo v dveh krogih z odličnim nastopom in besedilom prepričati petčlanskof komisijo, ki jo sestavljajo pesnik in performer Tomislav Vrečar, članica improvizacijskega gledališče Banda Ferdamana Jasmina Čuješ ter trije, ki bodo v komisijo naključno izbrani iz občinstva. Trije najboljši se uvrstijo v tretji krog in s tem na finale slovenskega prvenstva v slam poeziji. Neuvrščeni avtorji in avtorice imajo priložnost, da poskusijo srečo še enkrat in se prigglasijo k nastopu na naslovu zasljemimo@gmail.com za celjski predizbor, ki bo potekal 24. septembra v Špitalu za prjatle.

Pa še imena tistih, ki so si mesto v finalu že zagotovili – študent slovenistike in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani Pino Pograjc iz Kamnika, dijakinja kamniške gimnazije in pesnica Pavla Žabret ter pesnik Vid Topolovec. Na Ptuju so žirijo prepričali programer, nogometaš ter pesniški entuziast Aljaž Šešo iz Lovrenca na Dravskem polju, raper, mladinski delavec ter pobudnik ptujske slam scene Mišel `Amo´ Ristov ter pisec besedil, pesnik in MC Tomaž Lovrenko, oba Ptujčana.

Slovensko prvenstvo organizira SiSlam, zveza slam organizatorjev: Pest besed (Kamnik), MKC Maribor – MKC Črka v sodelovanju s Slam zverinami (Maribor), Zasljemimo (Celje) in Udarno in ekspresivno (Ptuj).

 

Mariborski predizbor in finale prvenstva pomagajo pripravljati Narodni dom Maribor – Vetrinjski dvor, Salon uporabnih umetnosti in Banda ferdamana.

 

Projekt poteka s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo RS in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

 

Še več informacij najdete na: http://mkc.si/slam-poezija/

https://www.facebook.com/sloveniaslam/

 

dsc_6376

ozuljeni-jezik_vabilo-foto-gregor-salobir

slam-tocke

Foto: Gregor Salobir


Mladinski kulturni center Maribor

15. 9. 2016

Avtor

Administrator