Splošno

Študija najbolj trajnostnih mest sveta: Dunaj med prvimi

 

istock-comromaoslo

Foto: © iStock.com/ROMAOSLO

 

Ljubljana, Dunaj, 14. 9. 2016

Razvrstitev najbolj trajnostno naravnanih mest na svetu pozicionira avstrijsko prestolnico na četrto mesto. Kot glavni prednosti Dunaja študija izpostavlja visoko kakovost življenja in številne zelene površine. Dunajčani se zavedajo, da so za obstanek na tej poziciji še naprej potrebne investicije v inovativne trajnostne rešitve.

 

Vodilno globalno podjetje na področju upravljanja z naravnimi viri in grajenimi objekti Arcadis je izdalo seznam trajnostnih mest ʺSustainable Cities Indexʺ za leto 2015. Izbirali so med 100 metropolami s celega sveta na osnovi treh kriterijev: ljudje, okolje in gospodarstvo. Podrobneje so pod kategorijo ˮljudjeˮ med drugim ocenjevali zdravje ljudi, izobrazbo, dohodkovno enakost, uravnoteženost dela in prostega časa ter  kriminaliteto, pod ʺokoljeʺ porabo energije, obnovljive vire energije, zelene površine mest, recikliranje odpadkov, pitno vodo in onesnaženost zraka, medtem ko pod kriterijem ˮgospodarstvoˮ navajajo tudi promet, turizem, BDP na prebivalca in pomen mesta v globalni gospodarski mreži.

Dunaj si je uvrstitev med najbolj trajnostna mesta na svetu prislužil zaradi visoke kakovosti življenja, kar že sedmo leto zapored potrjuje tudi prvo mesto na Mercerjevi lestvici kakovosti življenja. Prav tako je k uspehu  pripomoglo dejstvo, da kar polovico površine Dunaja pokrivajo zelene površine. Tako Dunaj v svetovnem merilu sodi med metropole z največjim odstotkom zelenja v mestu.

 

„Zaščita okolja in podnebja je že mnoga leta stalni del mestne politike in vključuje različna področja – od nižanja emisij ogljikovega monoksida do varovanja narave,ˮ je povedal Alexander Kersche, vodja poslovnega razvoja hčerinskega podjetja Arcadis Avstrija.

 

Okoljski tematiki bodo posvečeni tudi Dunajski dnevi, ki bodo v Ljubljani potekali od 19. do 21. septembra.  20. september bo namenjen forumu ˮDan zelenega mestaˮ, kjer bodo tako dunajski kot ljubljanski strokovnjaki govorili o trajnostnih projektih obeh mest in kako v takšne aktivnosti vključiti tudi meščane. Dunajski pristop bosta predstavila Andreas Trisko, vodja Oddelka za razvoj in načrtovanje Mesta Dunaj, in Bernd Vogl, vodja Oddelka za energetsko načrtovanje Mesta Dunaj.

 

Kot tretji odločilni kriterij je razvrstitev upoštevala gospodarstvo, ki bo v ospredju na tretji dan Dunajskih dnevov, 21. september, „Mesti prihodnosti: Dunaj in Ljubljana“. Pogovor bo tekel o načrtovanju in investiranju v trajnostne rešitve, inovacije in gospodarsko rast, tudi v povezavi z naseljevanjem tujih podjetij. Osrednja gostja in prvi človek v mestu za področje gospodarstva in investicij bo dunajska mestna ministrica za gospodarstvo, finance in mednarodne zadeve Renate Brauner.

 

Celoten program Dunajskih dnevov v Ljubljani najdete TUKAJ.

Na posamezne dogodke se lahko prijavite TUKAJ.


Eurocomm-PR

15. 9. 2016

Avtor

Administrator