Splošno

Boštjan Čadež – Fšk v Projektni sobi SCCA (21.9.), Kaj je novega na Postaji DIVA

 

Boštjan Čadež – Fšk: Modulirani ambient

Intermedijska instalacija

Sreda, 21. 9. 2016, ob 20. uri

Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

 

image003

Boštjan Čadež – Fšk je z mapiranimi video skulpturami opremil že veliko dogodkov in prostorov. Tokrat je raziskal možnosti intervencije v prostor Projektne sobe SCCA. Osredotočil se je zlasti na pomenski in vizualni poudarek v prostoru: knjižnico in AV arhiv Postaja DIVA. V kreativnem smislu ga je zanimala zlasti stena s knjižnimi policami. Na policah zbrano vizualno raznoliko gradivo (knjige, periodika, videoteka …) je umetnika navdušilo s svojo vizualnostjo in številnimi detajli, ki se skrivajo na platnicah knjig in ovitkih zgoščenk.

Boštjan Čadež – Fšk je prostor z vsemi posamičnimi arhitekturnimi segmenti vnaprej mapiral. Pri mapiranju je temeljno vlogo za izgradnjo moduliranega ambienta igralo tehnološko ozadje (programska okolja in jeziki). Z natančnim skeniranjem s pomočjo vmesnika je umetnik sprocesiral prizor, ki bo na odprtju instalacije tako skonstruirano podobo prostoru vrnil nazaj. Fizična materialnost se bo do nerazpoznavnosti spojila/prekrila s svojo digitalno podobo. Zložili se bodo predmet na podobo predmeta in svetloba na stvar. Iz tega ambivalentnega razmerja se bodo postopoma izluščili poudarki, predmeti, ki jih druži podobnost ali bližina, barva ali forma. S tem bo umetnik aktualiziral vsebino Projektne sobe SCCA in ji dodal osebno interpretacijo, ki jo vodi hkrati želja po celoti in fragmentaciji.

 

Projekt podpirata Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.

 

VEČ


Kaj je novega na Postaji DIVA

image001

Zgodilo se je …

V zadnjih mesecih smo se v sklopu spletnega in fizičnega arhiva video in novomedijske umetnosti Postaja DIVA ukvarjali zlasti s posodobitvami profilov umetnikov, ki so v mednarodnem in slovenskem prostoru prisotni in aktivni že več desetletij. Nataša Prosenc Stearns je s svojim umetniškim ustvarjanjem začela sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja – in DIVA poseduje obširen in raznolik izbor njenih video del, ki je z letošnjim poletjem postal še izčrpnejši. Enako bogat in prodoren je opus Nevena Korde, ki smo se mu posvečali ob avtorjevi večdnevni intermedijski instalaciji. Ta je potekala na Škratovem vrtu v AKC Metelkova mestu od 22. do 30. avgusta 2016. Na DIVI smo ob tej priložnosti skupaj z umetnikom ponovno in s svežo perspektivo uredili serijo videov z naslovom Novi novi filmi. Poleg omenjenih avtorjev je od prejšnjega meseca dalje na DIVI moč najti izvrsten dokument performansa ustvarjalke Ane Čigon Ana na Postaji, ki se je zgodil v Projektni sobi SCCA. Predstavili smo se v pariški Nacionalni knjižnici na simpoziju Začetki video umetnosti v Evropi, v Ljubljani smo pripravili posvet o praksah arhiviranja in (upo)rabi arhivskih AV gradiv, zavrteli Povratno zanko ter arhiv odprli obiskovalcem in gostom festivala kratkega filma FeKK.

 

Napovedujemo …

  1. oktobra  bomo z gostovanjem v Slovenski kinoteki obeležili svetovni dan avdiovizualne dediščine. Letošnje praznovanje namenjamo dialogu med novejšo in starejšo video ustvarjalnostjo ter povezovanju Postaje DIVA z arhivom Argos iz Bruslja. Vesna Bukovec bo pripravila kuriran program avtoric mlajše generacije iz Postaje DIVA, Sofie Ruysseveldt in Andrea Cinel, vodji arhiva Argos in kuratorja, pa program belgijske video umetnosti.

 

VEČ


SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana

16. 9. 2016

Avtor

Administrator