Turizem

Pikin festival, rudniki in Planica

 

skupine_glava_si

 

Poletje se poslavlja, vi pa bi zagotovo radi še kam skočili in se malce spočili? Seveda je možnosti še vedno veliko in spet sledi nekaj predlogov za skok na oddih. Prepričana sem, da še niste obiskali in raziskali vseh krajev v Sloveniji in da morda potrebujete nekaj spodbude. Pa poglejmo, kakšne možnosti se vam ponujajo ta mesec.
Ste vedeli, da je Idrija najstarejše slovensko rudarsko mesto na Unescovem seznamu? Mesto je znano po enem največjih rudnikov živega srebra na svetu in je že v času delovanja privabljal raziskovalce iz vse Evrope. Zakaj se ne bi ne kaj o tem naučili tudi vi? Antonijev rov je odlično izhodišče, saj boste skupaj z vodnikom raziskovali idrijsko podzemlje. Ne pozabite se dobro obleči, saj se temperatura giblje okoli 15 °C (pssst: če imate izkaznico Hostelling International, dobite popust na vstopnino). Ker Idrija ponuja še veliko več, en dan za raziskovanje tega mesteca in narave okoli njega, ni dovolj. Za nastanitev lahko izberete Hostel Idrija, ki leži na hribčku nad mestom.
Ko slišite Bohinj, najbrž najprej pomislite na jezero in na gore okoli njega. In prav je tako. Bohinj ponuja ogromno za tiste, željni lepih razgledov iz gor in za tiste, ki ste željni adrenalina. V bližini boste našli tudi enega najlepših slapov v Sloveniji, slap Savica, kjer vam kartica Hostelling International spet priskrbi 15 % popust. Tukaj so še rafting, soteskanje, polet s tandemom, izlet s kanujem ali kajakom . Vse to in še več. Seveda pa vam ne uide tudi lenobno pitje kave ob jezeru ali prava blejska kremšnita nekaj kilometrov stran. Če želite v Bohinju ostati malce dlje, pa rezervirajte nastanitev v hostlu Koča Suha, ki se nahaja ob Bohinjskem jezeru, gostom pa ponujajo tudi posebne popuste.
Želite preveriti, kako gre malim človeškim ribicam, ki so se izvalile to leto? Te boste seveda našli v Postojnski jami, znanstveniki pa spremljajo vsak njihov gib, da bi se jih ohranilo čim več. Ob Postojnski jami pa boste našli še Pustolovski park Postojna, ki vam ponuja vznemirljiv sprehod med gozdnimi krošnjami, saj se boste lahko vzpenjali po lestvah, plezali po mrežah in od drevesa do drevesa hodili po mostovih. Zagotovo zabavna preizkušnja, ki bo všeč tudi osnovnošolskim in srednješolskim skupinam. Hostel Proteus Postojna bo z veseljem sprejel velike skupine za šolo v naravi ali pa družine in samostojne popotnike in to za resnično nizko ceno.

 

Velenje je največje mesto v Šaleški dolini in eno izmed najbolje razvitih industrijskih središč v Sloveniji. Že v 18. stoletju se je tukaj začelo razvijati usnjarstvo, hitro pa je službo prebivalcem ponujal tudi premogovnik. Danes Velenje ponuja zanimive aktivnosti, od velenjske plaže do festivala Pike Nogavičke in muzeja premogovništva. Če vas Pikin festival zanima, pohitite, saj se odvija od 18. do 24. septembra. Za več dni zabave poiščite prenočišče v hostlu Velenje, ki nudi kar 58 ležišč in je zato primeren tako za skupine kot za samostojne popotnike, prilagojen pa je tudi invalidom.
Ljubljana je Slovencem dobro poznana. Slovensko središče ponuja ogromno aktivnosti za vse obiskovalce. Izpustiti ne smete sprehoda na grad in uživanja v prelepem razgledu, ne pozabite pozdraviti Franceta Prešerna na Prešernovem trgu ali pa popiti kave ob Ljubljanici. Vse ostalo je prepuščeno vašemu okusu. Prenočišče vam ponuja hostel Ljubljana, ki ima tudi veliko parkirišč e za avtobuse in avtomobile. Avtobusna postaja je praktično pred pragom, nad kakovostjo hostla pa boste zagotovo presenečeni.
Če pa si želite oddiha v naravi, bo odlična destinacija za vas Kranjska Gora. Hostel Barovc Kranjska Gora se nahaja nad jezerci Jasna na obrobju Triglavskega narodnega parka. Hostel je tako odlično izhodišče za pohodnike, kolesarje in smučarje. Tudi v tem članku boste našli nekaj nasvetov za aktivnosti. Ste vedeli, da Triglavski narodni park obsega 880 kvadratnih kil ometrov, 4 % celotne površine Slovenije? Blizu Kranjske Gore se lahko podate še v Nordijski center Planica, planiški muzej ali pa se spustite po jeklenici. Aktivnosti ne manjka.

 

Raziskujte Slovenijo in se prepustite doživetjem!

 


Popotniško združenje Slovenije

 

19. 9. 2016

Avtor

Administrator