Splošno

Praznik mestne občine Velenje

Sporočilo za javnost

 

Velenje, 20. september 2016 – Na današnji dan, 20. septembra, je bilo pred 57-imi leti slovesno odprto novo zgrajeno mestno središče Velenja. Ta dan smo razglasili za praznik mestne občine Velenje.
Sinoči, na predvečer praznika, smo v Domu kulture Velenje pripravili osrednjo praznično slovesnost, na kateri smo podelil tudi visoka občinska priznanja.

Županova priznanja sta prejela Kulturno društvo Međimurje Velenje in Odbor Islamske skupnosti Velenje.

Kulturno društvo Međimurje Velenje je priznanje prejelo za aktivno vključenost v družbeno življenje in ohranjanje međimurskih običajev ter šeg. Društvo deluje že od leta 1997 in danes šteje že 250 članov. So člani Zveze kulturnih društev Šaleške doline in Skupnosti hrvaških društev v Sloveniji. Za svoje delovanje so prejeli veliko priznanj, med drugim v letu 2008 tudi priznanje Međimurske županje za uspešno 10-letno delovanje, ki pomembno prispeva k ohranjanju in promociji nacionalnih običajev Međimurja v Republiki Sloveniji.

Odbor Islamske skupnosti Velenje je prejel priznanje za aktivno vključenost v družbeno življenje in spodbujanje medverskega ter medkulturnega dialoga. Odbor uspešno deluje že od leta 1991 in letos obeležujejo 25. obletnico delovanja. Izvedli so številne humanitarne, socialne in izobraževalne projekte in pripomogli, da se v Velenju razvije posebna kultura življenja in sobivanja ljudi različnih veroizpovedi, ki temelji na medsebojnem zaupanju.

 

Plaketo Mestne občine Velenje so prejeli: Andragoško društvo Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje, Plavalni klub Velenje in Emilija Marija Kovač.

Andragoško društvo Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje je prejelo plaketo za 30–letno prostovoljno delo na področju izobraževanja in širjenja znanj starejših na lokalni in regijski ravni. Društvo deluje kot nevladna, nepridobitna, prostovoljska organizacija na lokalni in regijski ravni. Starejšim omogoča izobraževanje kot način življenja in tudi kot pot do organiziranega prostovoljnega delovanja v javnih ustanovah, v svojem okolju. Poleg izobraževanja društvo deluje tudi v širši skupnosti in izvaja poslanstvo za razumevanje položaja starejših v družbi ter krepitev njihove družbene vrednosti. Univerza že vsa leta sodeluje na prireditvah širšega kulturnega okolja regije, prav tako pa so aktivno vključeni tudi v evropske projekte.

Plavalni klub Velenje je prejel plaketo za 40–letno uspešno delo na področju plavanja in odlično promocijo naše občine. V teh letih so plavalke in plavalci dosegli oz. odplavali vrsto osebnih ter državnih rekordov. V Plavalnem klubu je trenutno 200 plavalcev, ki so razvrščeni v pet kategorij. V klubu zavzeto deluje tudi plavalna skupina Delfinčki, v kateri plavajo otroci s posebnimi potrebami in je edina takšna skupina v Sloveniji. Dolgoletno uspešno delujejo na področju predšolskega in šolskega plavalnega opismenjevanja, s čimer veliko pripomorejo k varnosti otrok. V plavalne tečaje je bilo do sedaj vključenih okoli 25 tisoč učencev iz Mestne občine Velenje in 11-ih drugih sosednjih občin.

Emilija Marija Kovač je prejela plaketo za dolgoletno prizadevno in uspešno delovanje na področju prostovoljstva. Že od vsega začetka, od leta 1990, je članica Slovenske Karitas. Že 25 let se nesebično razdaja kot prostovoljka, v času njenega 14-letnega vodenja občinske Karitas, pa se je njena dejavnost iz leta v leto krepila in širile so se oblike humanitarne pomoči. V letu 2015 je skupina 50-ih prostovoljcev, pod vodstvom Emilije Marije Kovač, razdelila 38 ton hrane, preko 3.000 kosov oblačil in več kot 300 parov obutve. Opravljenih je bilo 5.500 ur prostovoljnega dela.

Grb Mestne občine Velenje so prejeli: Gimnazija Velenje, Smučarsko skakalni klub Velenje in Marko Mandić.

Gimnazija Velenje, ki deluje v sklopu Šolskega centra Velenje, je začela delovati 1. septembra 1965 in je imela dva oddelka s 66-timi dijaki. Kot dokazujejo kronike, šolski letopisi in drugi dokumenti, je Gimnazija Velenje od svoje ustanovitve do danes vzgojila ter izobrazila generacije mladih, ki jih sestavlja 4.610 maturantov. Vzgaja posameznike z integriteto, z zavestjo, da so avtonomne osebnosti, ki si prizadevajo za svobodo duha, kakor tudi za mirno in strpno življenje, kjer ne šteje samo individualni uspeh, temveč uspeh skupnosti – kjer šteje solidarnost. Poslanstvo, ki ga je v preteklih 50-ih letih Gimnazija Velenje opravila, je neprecenljivo tako za vse, ki so se na njej izobraževali, kot za Mestno občino Velenje.

Smučarsko skakalni klub Velenje je prejel grb za 60–letno uspešno delovanje na področju smučarskih skokov. Zgodba Smučarsko skakalnega kluba Velenje se je začela jeseni 1955, ko je smučarska sekcija športnega društva Rudar, ob pomoči in načrtih inženirja Stanka Bloudka, začela graditi skakalnice pod Velenjskim gradom. Pomemben mejnik pomeni preplastitev velenjskih skakalnic s plastično maso oziroma možnost treniranja in tekmovanja tudi v poletnem času. Leta 1983 so v Velenju zgradili 10-metrsko, v Pesju pa 18 in 33-metrsko skakalnico, ki so bile prekrite s plastično maso. V letu 2000 so 75-metrsko skakalnico, pod Velenjskim gradom, povečali na 94-metrov. Žal je bila zaradi tehnične neustreznosti skakalne naprave in neusklajenosti izgrajenega objekta z gradbenim dovoljenjem leta 2013 sprejeta odločitev o porušitvi skakalnice K85. Mestna občina Velenje na tem območju že izvaja izgradnjo dveh manjših (K35 in K55) skakalnic.

Marko Mandić je prejel grb za mednarodno priznano gledališko in filmsko ustvarjanje. Mednarodno priznan, uspešen in večkrat nagrajen gledališki ter filmski igralec, je velik del svojega življenja in izobraževanja preživel v Velenju. Bil je eden izmed pobudnikov Slovenovizije in Gimnazijade na Gimnaziji Velenje. Po končanem šolanju na velenjski gimnaziji, se je odločil za študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in ga zaključil leta 1998. Že v času študija je igral v predstavah Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana, kjer se je po študiju, zaposlil. Je dobitnik nagrade Prešernovega sklada, Severjeve nagrade. Za svoje igralske dosežke je bil večkrat nagrajen tudi na Borštnikovem srečanju.

 

Kulturni program na občinski slovesnosti so pripravili učenci in učitelji Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje.

 

Mestna občina Velenje je tudi letos na praznovanje občinskega praznika povabila predstavnike partnerskih in prijateljskih mest. Slovesnosti so se udeležili predstavniki mest Lukavac, Vranje, Plevlja, Prievidza, Banja Luka in Valjeva.

 

Iskrene čestitke občankam in občanom ob prazniku in prijazno vas vabimo, da praznujete skupaj z nami!


Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

 

20. 9. 2016

Avtor

Administrator