Splošno

Premiera prvega HBO filma iz Slovenije – Houston, imamo problem!

 

Sporočilo za medije

 

Ljubljana, 19. septembra 2016 – Home Box Office, vodilna premium televizijska mreža s ponosom najavlja ekskluzivno TV premiero igrano-dokumentarnega filma slovenskega režiserja Žige Virca „Houston, imamo problem!“, prvega filma HBO koprodukcije v naši regiji, ki bo na HBO-ju predvajan 25. septembra ob 20h.

Film je bil že predvajan na številnih priznanih filmskih festivalih, kot sta neodvisni ameriški filmski festival Roberta De Nira Tribeca Film Festival in češki filmski festival Karlovy Vary, v oktobru pa bo predvajan tudi na BFI London Film Festivalu. Film je uspešen tudi na festivalih na našem področju in je tako pretekli vikend osvojil kar tri nagrade na Festivalu Slovenskega Filma v Portorožu (najboljši celovečerni film,  najboljša režija in najboljši igralec – Božidar Smiljanić), v avgustu je nagrajen z nagrado publike na Mediteran Film Festivalu, uvrščen pa je tudi v uradni program 63. Puljskega Filmskega Festivala.

si

O FILMU                                                                                  

Hladna vojna, vesoljska tekma in ameriški pristanek na Luni so bile prelomnice, ki so zaznamovale polpreteklo zgodovino. Te dogodke pa obkroža tancica skrivnosti, ki še danes burijo domišljijo. Film Houston, imamo problem! režiserja Žige Virca je nov, svež prispevek k razmišljanju in razpravam o teorijah zarot. Ta intrigantski igrano-dokumentarni film raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih, vrednem vec milijard dolarjev.

Mednarodne spletke v času hladne vojne, razkritja skrivnih dokumentov ter zakulisni dogovor med ameriškim predsednikom Johnom F. Kennedyjem in jugoslovanskim maršalom Titom so samo vrh ledene gore v režijskem prvencu slovenskega filmskega ustvarjalca Žige Virca. Njegov fiktivni dokumentarec briše meje med dejstvi in namišljenimi dogodki ter preiskuje mit v ozadju ameriške dirke, da bi kot prva država poslali človeka na Mesec. Posel, vreden več milijard dolarjev, naj bi predvidel nakup jugoslovanskega vesoljskega programa s strani ZDA v zgodnjih šestdesetih letih.

S spretnim prepletanjem arhivskih posnetkov in sodobnih intervjujev s filozofom Slavojem Žižkom ter z nekaterimi ključnimi osebnostmi v preiskavi, med drugim z upokojenim generalom jugoslovanske ljudske armade, film prinaša fascinantno metapripovedno študijo diplomacije v času hladne vojne ter prikaz načel pri nastajanju sodobnih mitov. Laži, manipulacija in umazane politične igrice postanejo pomemben člen pri gradnji narodne identitete.

Mit ali resnica? Presodite sami.

https://www.youtube.com/embed/afvCavtTxmQ?rel=0&autoplay=1

 

KOMENTAR REŽISERJA:

„HBO Europe se je v produkcijo našega filma vključil v zgodnji fazi nastajanja. Res sem vesel, da bo film predvajan na HBO-ju, saj je bil moj cilj posneti film, ki bi bil dostopen čim večjemu številu gledalcev. Sodelovanje s HBO-jem je resnično pozitivna izkušnja in veselim se projektom v prihodnosti.

Žiga Virc

Foto : HBO Adria


HBO Adria d.o.o.

20. 9. 2016

Avtor

Administrator