Splošno

Slovenski turizem se te dni predstavlja na Japonskem

 

 

Sporočilo za javnost

 

Slovenski turizem se te dni predstavlja strokovni in široki javnosti na vse pomembnejšem japonskem trgu


Ljubljana, 21. september 2016 – Slovenska turistična organizacija (STO) in slovensko turistično gospodarstvo se tudi letos udeležujejo najpomembnejšega turističnega sejma na Japonskem, sejma JATA Tourism EXPO Japan 2016. Predstavitev strokovni japonski javnosti se je začela danes v obliki turistične delavnice – workshopa, jutri pa bodo potekali sestanki v okviru sejma JATA 2016. Sejem bo odprt od 22. do 25. septembra, prva dva dneva sejma sta namenjena poslovnim sestankom, druga dva pa tudi splošni javnosti.

 

Tudi letos se Slovenija in slovenski turizem na sejmu JATA v Tokiu predstavljata s svojo stojnico, kjer se bodo pod okriljem STO predstavili slovenski turistični ponudniki, slovenske turistične agencije, lokalne turistične organizacije in druga za japonski trg zainteresirana podjetja. K skupni predstavitvi je STO v letošnjem letu povabila tudi izvoznike slovenskih izdelkov na japonski trg, ki so še posebej zanimivi za splošno javnost in ki bodo še pripomogli k prepoznavnosti Slovenije na Japonskem.

Japonska se uvršča med perspektivnejše trge slovenskega turizma, v skladu z navedenimi pa je STO na tem trgu okrepila tržno-promocijske aktivnosti.

 

Zadnjih deset let Slovenija beleži rast števila japonskih turistov. Z blizu 30.000 v letu 2006 se je število prenočitev v treh letih povečalo za več kot dvakrat, od leta 2009 pa število prenočitev japonskih turistov ostaja na enaki ravni, to je med 50.000 in 60.000 prenočitvami letno, njihova doba bivanja v Sloveniji je 1,5 dni. Japonski turisti v Sloveniji obiskujejo predvsem Bled, Postojno in Ljubljano, še posebej prepoznavna turistična ikona zanje je Bled. Med japonski turisti v Sloveniji prevladujejo starejši gostje, ki se udeležujejo organiziranih potovanj, Slovenijo pa pogosto obiščejo v krožnih potovanjih v kombinaciji s Hrvaško. Opazen je tudi trend naraščanja t. i. FIT potovanj, kjer potovanje poteka delno organizirano ali pa popolnoma v režiji turista.

 

Kar 10 % vseh Japoncev, ki obiščejo Slovenijo, prenočuje v hotelih s 5 zvezdicami, kar je najvišji odstotek v primerjavi s turisti iz ostalih emitivnih držav. Japonci se za potovanja v Slovenijo odločajo predvsem v poletnih mesecih (od maja do oktobra).

 

V letu 2015 je Slovenijo obiskalo 37.218 turistov iz Japonske, kar je 9 % manj kot v letu 2014. Ustvarili so 55.785 prenočitev, kar je 8 % manj kot v leto prej. V skupnem številu prenočitev tujih turistov so v letu 2015 gostje iz Japonske predstavljali nekaj manj kot 1-odstotni delež. (vir podatkov: SURS).

 

Sejma JATA v Tokiu se je lani udeležilo več kot 1100 podjetij iz 140 držav. Na sejmu se predstavljajo tako japonska podjetja, kot tudi predstavništva tujih držav, letalske agencije, hoteli in drugi s turizmom povezani udeleženci.

 

En dan pred začetkom sejma, t. j. danes, 21. septembra, poteka turistična delavnica, ki jo je STO organizirala skupaj s Hrvaško turistično organizacijo (HTZ) v Tokiu. Dogodek je namenjen skupni predstavitvi Slovenije in Hrvaške glavnim japonskim turističnim agencijam, organizatorjem potovanj in specializiranim medijem. Po predstavitvah posameznih držav je potekala poslovna delavnica.

 

Z današnjega workshopa STO in HTZ v Tokiu, foto: STO    

tokio


Slovenska turistična organizacija

22. 9. 2016

Avtor

Administrator