Gospodarstvo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek začenja dvodnevni delovni obisk v Parizu

 

Minister Zdravko Počivalšek se skupaj s predstavniki Slovenskega državnega holdinga (SDH), Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), Javne agencije SPIRIT in Združenja delodajalcev Slovenije v Parizu udeležuje investicijske konference, ki jo je pripravilo francosko združenje delodajalcev MEDEF.

Člani delegacije, ki na tej razpravi spremlja ministra Počivalška, so najbolj kompetentni sogovorniki potencialnih vlagateljev iz Francije, saj bodo udeležencem predstavili povsem konkretne investicijske priložnosti v Sloveniji. Podrobneje bodo predstavljene vse aktivnosti, ki jih Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) izvaja v tem letu z ustvarjanjem investicijskih priložnosti. Zainteresirani potencialni investitorji bodo v okviru konference lahko opravili že tudi povsem konkretne pogovore s predstavniki iz Slovenije. Tovrstna predstavitev investicijskih priložnosti je sicer šele prva – po Franciji namreč sledijo podobni nastopi tudi v drugih državah, kjer bodo predstavniki Slovenije oziroma MGRT nastopili kot udeleženci na različnih srečanjih.

“Francija je peti najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Slovenije. Lani je blagovna menjava med državama dosegla za preko dve milijardi evrov. Storitvena menjava pa za dobrih 329 milijonov evrov. Podjetja iz Slovenije so lani v Francijo izvozila za okoli 1,18 milijard evrov blaga. Hkrati pa so podjetja iz Francije sedmi najbomembnejši investitorji v slovensko gospodarstvo. Lani so podjetja vložila za okoli 634 milijonov evrov naložb,” poudarja minister Počivalšek ob začetku investicijske konference.

MEDEF (Le Mouvement des entreprises de France) je francosko združenje delodajalcev, ki predstavlja največje združenje podjetij v Franciji. MEDEF in Slovenija izredno aktivno sodelujeta preko vladnih-gospodarskih obiskov na najvišji ravni. Združenje MEDEF povezuje krovne francoske korporacije v njihovih investicijskih prizadevanjih v tujini. Vsako leto organizira približno 140 globalnih srečanj, od tega jih je okoli 115 v Franciji, kjer so prisotni tudi visoki državni predstavniki. Ta srečanja omogočajo podjetnikom, da poslujejo po vsem svetu, iščejo nove partnerje in podjetja.

Ob robu investicijske konference pa je ministra Počivalška med drugim sprejel tudi Charles Paradis, predsednik Sveta vodij podjetij Francija-Slovenija pri MEDEF International, generalni direktor družbe Concessions pri Bouygues Construction.

Po investicijski konferenci pa je ministra Počivalška sprejel francoski minister za finance in gospodarstvo Michel Sapin, ki je začasno prevzel tudi vodenje resorja za gospodarstvo.

To je sicer samo eno od srečanja na najvišji državni ravni, saj sicer izjemno intenzivni dialog med Slovenijo in Francijo spremljajo pogosta srečanja. Nazadnje v letošnjem juliju, ob slovenski udeležbi na Pariškem vrhu o Zahodnem Balkanu.
Bilateralne odnose med Slovenijo in Francijo od leta 2011 obeležuje strateško partnerstvo ter lani podpisan akcijski načrt s štirimi področji možnega sodelovanja. Ministra se bosta predvidoma dotaknila aktualnih tem s področja podjetništva, skupnega sodelovanja na področju socialnega podjetništva, izmenjala mnenja glede aktualnih tem Sveta za konkurenčnost ter se dotaknila predloga izmenjav na gospodarskem področju v okviru Slovensko-francoskega strateškega partnerstva-Akcijskega načrta 2015-2018.

Minister Počivalšek se bo ob koncu obiska v Parizu sestal še namestnico generalne direktorice Agencije za podjetja v državni lasti (Agence des participations de l’etat – APE). Upravljanje državnih podjetij v Franciji je bilo v preteklosti precej razdrobljeno po različnih resorjih od obrambe do transporta, energetike. Posledično je bila leta 2004 ustanovila APE z namenom, da enotno zastopa državo kot delničarko pri državnem lastništvu okoli 77-ih podjetij s skupnim premoženjem do 88 mrd eur, ki so po oceni države strateška. APE deluje pod pristojnostjo ministrstva za finance in ministrstva za gospodarstvo.

Minister Počivalšek si želi med pogovorom na APE pridobiti njihove izkušnje in opis najboljših praks. Hkrati pa preveriti možnosti v vključitev Slovenje v neformalno mrežo APE s 15 državami članicami, ki služi za praktično izmenjavo in prenos izkušenj. Med državami članicami Evropske unije, ki so članice neformalne skupine, so med drugim Nemčija, Italija, Združeno kraljestvo, Italija, Estonija, Poljska, Belgija, Luksemburg, Nizozemska, Finska in Švedska.


Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

27. 9. 2016

Avtor

Administrator