Avtomobilizem, Tehnologija

Sistem Opel OnStar na voljo tudi že v slovenskih vozilih Opel

 

Informacija za medije

 

2016-09-27_opel-onstar-v-sloveniji-1

Foto: Opel

 

  • Od konca septembra je sistem za storitve in povezave Opel OnStar na voljo tudi v slovenskih vozilih Opel
  • Številne pomembne storitve: pomoč v primeru nesreče in kraje vozila, diagnostika vozila, prenos cilja v navigacijo ter mobilna aplikacija za upravljanje na daljavo
  • Sistem omogoča, da se v primeru nesreče potniki v avtomobilu samodejno povežejo s sogovornikom v nadzornem centru v Lutonu v Veliki Britaniji
  • Brezplačno preizkusno obdobje sistema Opel OnStar za obdobje 12 mesecev

 

Ljubljana/Cerklje na Gorenjskem. Opel svoje avtomobile opremlja z naprednim sistemom za povezave in storitve Opel OnStar. V Evropi je bil OnStar lansiran leta 2015 in sicer fazno po posameznih državah in od letošnjega septembra je na voljo na večini evropskih trgov, vključno s Slovenijo. Skladno s politiko znamke, po kateri morajo biti premijske tehnologije dostopne najširšemu krogu kupcev, bo celoten sveženj storitev sistema Opel OnStar, v prvih 12 mesecih uporabe po registraciji brezplačen. Omogoča številne pomembne storitve kot so pomoč v primeru nesreče in kraje vozila, diagnostiko vozila, prenos cilja v navigacijo ter ga je moč upravljati s pomočjo mobilne aplikacije na pametnem telefonu za upravljanje na daljavo.

 

»Povezljivost sodi med Oplove temeljne prioritete, kar dokazuje že velikokrat nagrajeni informacijsko zabavni sistem IntelliLink. Tudi Opel OnStar je že prejel nagrado Connected Car Award. Nagrada je svojevrstna potrditev zmožnosti zagotavljanja trendovske in najsodobnejše inovativne tehnologije najširšemu krogu uporabnikov,« pravi Borut Gazvoda, direktor Opla v Sloveniji. »Najsodobnejša tehnologija sistema Opel OnStar bo našim avtomobilom zagotovila višjo raven varnosti in sočasno naredila vožnjo udobnejšo. Neposreden dialog z uporabniki naših vozil, bo okrepil povezavo z znamko.«

 

Zagotavljanje varnosti 24/7/365 (»Pomoč v sili«)

2016-09-27_opel-onstar-v-sloveniji-2

Foto: Opel

Poleg učinkovitih storitev zagotavlja sistem Opel OnStar predvsem in najprej celovito varnost. V primeru nesreče sistem samodejno sproži klic na pomoč, ne glede na to, ali voznik zmore to storiti sam ali ne. Opozorilo na nesrečo je namreč preko sistema OnStar poslano samodejno, ko se sproži vsaj ena izmed varnostnih zračnih blazin. Po prejetem samodejnem sporočilu operater v nadzornem centru pokliče vozilo in ugotovi ali je potrebno na kraj nesreče poslati pomoč. Če ob klicu ni odziva, so na natančno določen kraj nesreče nemudoma napoteni reševalci. Nadzorniki v centru Opel OnStar, v angleškem Lutonu, so uporabnikom na voljo 24 ur na dan, sedem dni v tednu, 356 dni v letu. Sistem Opel OnStar namreč zagotavlja pomoč v sili uporabnikom kadarkoli ti zanjo zaprosijo, oziroma jo potrebujejo. Na primer tudi takrat, ko so bili le priča prometni nesreči. Stikala sistema Opel OnStar so nameščena na stropu vozila, v nekaterih avtomobilih, v ohišju notranjega vzvratnega ogledala.

 

Preprosto in hitro iskanje ukradenega vozila (»Pomoč v primeru kraje vozila«)

 

Sistem Opel OnStar bo nudil pomoč pri iskanja ukradenega vozila lastnikom, policiji in pooblaščenim agencijam zavarovalnic ter jim omogočil, da vozilo, kar se da hitro in varno vrnejo lastniku. Ob tem omogoča sistem OnStar v primeru kraje zaporo zagona in blokado delovanja motorja na daljavo.

 

Mesečno posodobljeni podatki o delovanju vozila (»Diagnostika vozila«)

 

Sistem Opel OnStar lahko preko elektronske pošte mesečno pošilja poročila z najpomembnejšimi podatki o delovanju vozila. Ob tem je mogoče pregled delovanja motorja zagnati kadarkoli, s preprostim pritiskom na stikalo. S to možnostjo se je mogoče popolnoma mirno in brez sumničavosti o pravilnem delovanju vozila podati na sleherno daljšo pot.

 

Vnos cilja potovanja s pomočjo svetovalca (»Prenos cilja«)

 

S pritiskom na modri gumb OnStar se voznik poveže z OnStar svetovalcem. Le-ta bo lociral vozilo in naložil cilj v navigacijski sistem. To vsekakor prihrani čas, pa še bolj varno je, saj pogled in fokus ostaneta na cesti in ne na navigacijskem sistemu.

 

Mobilna aplikacija za pametni telefon (»Daljinsko upravljanje«)

2016-09-27_opel-onstar-v-sloveniji-3

Foto: Opel

Lastniki pametnih telefonov se bodo s pomočjo posebne mobilne aplikacije z vozilom lahko povezali tudi na daljavo. S tem jim bo omogočeno:

  • biti v povezavi s sistemom OnStar kjerkoli, kadarkoli
  • na daljavo pridobiti pomembne podatke o vozilu, kot so podatki o količini motornega olja in o tlaku v pnevmatikah
  • zaklepati in odklepati vozila na daljavo
  • pridobivati podatke o lokaciji vozila
  • sprožiti hupo in utripanje luči
  • hitro prenesti destinacije v navigacijski sistem avtomobila

 

S popolnim nadzorom osebnih podatkov (»Stikalo zasebnosti«)

 

Uporabniki sistema OnStar v Evropi bodo imeli popoln nadzor nad upravljanjem podatkov o delovanju in uporabi avtomobila ter zagotovljenimi storitvami. Pred aktivacijo sistema bodo morali soglašati s pogoji uporabe, s katerimi bodo natančno seznanjeni. Ob tem bodo lahko kadarkoli, s pritiskom na tako imenovano stikalo zasebnosti, zakrili trenutni položaj avtomobila. Ne glede na to, ali bodo podatki o lokaciji vozila dostopni ali prikriti, bodo uporabljeni le za zagotavljanje varnostnih storitev in ne za sledenje uporabnikom. V primeru sprožitve varnostne zračne blazine, bo Opel OnStar samodejno izključil zakrivanje položaja vozila in v najkrajšem možnem času napotil pomoč na kraj nesreče.

 

Kot omenjeno, bo sistem OnStar v prvih 12 mesecih po registraciji vozila v sistem, na voljo brezplačno. Po preteku preizkusnega obdobja bo za storitev OnStar potrebno odšteti 9,95€ na mesec, letna naročnina pa znaša 99,50€.

 

Sistem OnStar je standardno na voljo pri višjih stopnjah opreme in sicer: Cosmo, Innovation, GLAM, SLAM, Drive, Dynamic, Sport, OPC in Country Tourer. Tako opremljena vozila v skupni prodaji Oplca v Sloveniji predstavljajo četrtino prodajnih količin,  pri novi Astri pa skoraj polovico. Pri večini ostalih stopenj oprem je sistem OnStar na voljo za doplačilo 490€.

 

Vse o sistemu OnStar najdete tukaj:

http://www.opel.si/onstar/onstar.html


Opel Southeast Europe, Ljubljana

28. 9. 2016

Avtor

Administrator