Družabno, Kultura

Prvo slovensko prvenstvo v slam poeziji!

szj_prvo-slovensko-prvenstvo-v-slam-poeziji-letak

 

Bliža se čas velikih odločitev! V petek, 7. oktobra 2016, se bo ob 20. uri v Salonu uporabnih umetnosti Maribor odvijalo Prvo državno prvenstvo v slam poeziji, kjer bomo izmed dvanajstih finalistk in finalistov izbrali najboljšega ali najboljšo, ki se bo s tem naslovom vpisal v slovensko literarno zgodovino. Zmagovalec ali zmagovalka se bo 26. 11. 2016 udeležil/a evropskega slam prvenstva v Leuvenu v Belgiji.

Poleg pesniške časti bo zmagovalec ali zmagovalka prejel/a tudi posebno lovoriko iz rozg in listov mariborske stare trte, ki jo je organizatorjem slam prvenstva posebej v ta namen prijazno priskrbel mariborski viničar Stane Kocutar. SNG Maribor, Enigmarium Escape room, slaščičarna Ilich in MKC Maribor pa so priskrbeli zanimive nagrade za vse finaliste.

Nekje od sredine avgusta so tako po Sloveniji potekali regionalni predizbori, na katerih so se po trije najbolje uvrščeni uvrstili na državno prvenstvo. Jagodni izbor je tako raznolik in pester. Iz Kamnika so se uvrstili študent slovenistike in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani Pino Pograjc, dijakinja kamniške gimnazije in pesnica Pavla Zabret ter pesnik Vid Topolovec. Na Ptuju so si svoje mesto izborili raper in mladinski delavec ter pobudnik ptujske slam scene Mišel `Amo´ Ristov, programer, nogometaš ter pesniški entuziast Aljaž Šešo ter pesnik, pisec besedil in MC Tomaž Lovrenko. V Mariboru so slavili pesnik, študent in tabornik Tine Brglez, pesnica Mojca Zupančič, pesnica in članica Slam zverin Anka Vidmar. S celjskega predizbora prihajajo pesnik, gledališki pedagog in igralec Kristian Koželj, kulturnica, pesnica, tabornica in poganjalka mariborskega slama Nina Medved ter dijakinja gimnazije Celje Center in glasbenica Barbara Tadina.

Nastopili bodo pred komisijo, katere strokovni del bodo sestavljali improligaš Juš Milčinski, pesnica Petra Bauman in literarni urednik ter pobudnik Pesniškega vrtiljaka Nino Flisar, dva sodnika pa bomo izbrali pred začetkom finala iz vrst obiskovalcev.

Prireditev bodo povezovali Mojca Pibernik, Jani Šumak in Matic Maček. Za glasbeno vzdušje bo poskrbela DJ-ka daMARiS.

Državno prvenstvo bo potekalo po nekoliko strožjih slamerskih pravilih – vsak nastopajoči ima za izvedbo posamične pesmi tri minute časa, izvajati pa jo mora brez rekvizitov in brez kostuma. Tekmovanje bo potekalo v treh krogih z izpadanjem.

Slovensko prvenstvo organizira SiSlam, zveza slam organizatorjev, to so Pest besed (Kamnik), MKC Maribor – MKC Črka v sodelovanju s Slam zverinami (Maribor), Zasljemimo (Celje) in Udarno in ekspresivno (Ptuj).

Mariborski predizbor in finale prvenstva pomagajo pripravljati Narodni dom Maribor – Vetrinjski dvor, Salon uporabnih umetnosti in Banda ferdamana.

Projekt poteka s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo RS in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

 

Vljudno vabljeni!

Še več informacij najdete na: http://mkc.si/slam-poezija/

https://www.facebook.com/sloveniaslam/


Mladinski kulturni center Maribor

 

29. 9. 2016

Avtor

Administrator