Avtomobilizem

Ampera-e je zvezda Avtomobilskega salona v Parizu

 

2016_09_29_opel-ampera-zvezda-avtosalona-v-parizu

 

  • Svetovna premiera številka 1: Opel Ampera-e z dosegom več kot 500 kilometrov
  • Svetovna premiera številka 2: mali KARL ROCKS z videzom športnega terenca
  • Ljubljenki uporabnikov: nova Zafira in MOKKA X s sistemoma IntelliLink in Opel OnStar

Rüsselsheim/Pariz. Oplov izvršni direktor dr. Karl-Thomas Neumann je danes na pariškem avtomobilskem salonu predstavil revolucionarno Opel Ampero-e. Zvezda salona navdušuje z dosegom več kot 500 kilometrov (doseg na električni pogon, merjen v skladu s ciklom NEDC – novi evropski vozni cikel: > 500 km, začasni podatki) po NEDC, vsaj 200 km več od najbližjega tekmeca, kar se jih v tem razredu trenutno vozi po cestah. Oplov razstavni salon je zelen kot urbana džungla, kar je v skladu s tematiko – trajnostno mobilnostjo.

V svojem govoru na Oplovi tiskovni konferenci je dr. Neumann povedal: “To je naša povsem nova Opel Ampera-e! ‘Das Elektroauto!’ Električno vozilo za vsakogar! Nova Ampera-e povsem spreminja električno mobilnost, saj je premagala največjo oviro: omejen doseg. Več predhodnih testiranj v skladu s ciklom NEDC je pokazalo, da lahko vozilo z enim polnjenjem prevozi več kot 500 kilometrov. Če mora uporabnik napolniti vozilo, lahko na javnih polnilnih postajah v samo 30 minutah ‘dolije’ dovolj energije za skoraj 150 kilometrov. V Evropi bo avto na voljo v prvi polovici naslednjega leta.”

Med tiskovno konferenco je dr. Neumann razkril, kako so dodatno preverili doseg: prejšnji konec tedna o z Ampero-e z enim samim polnjenjem akumulatorske baterije prevozili pot od Londona do Pariza – 417 kilometrov po cestah. Ko so pripeljali na prizorišče salona ‘Mondial de l’Automobile’, baterije še vedno niso bile povsem prazne: vgrajeni računalnik je pokazal preostanek dosega 80 kilometrov, kar je jasen dokaz, da lahko Ampera-e v vsakdanjih prometnih pogojih prevozi približno 500 kilometrov.

Da bi bila ‘zbirka meritev’ popolna, so pri Oplu poleg dejanske vožnje od Londona do Pariza in opravljenih testiranj v skladu s ciklom NEDC poskrbeli še za preizkus v skladu s hitrostnimi profili, kot jih določa vozni cikel WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure, ‘svetovno usklajeni preizkusni postopek za lahka vozila’) (skrajšani preizkusni postopek). Vozilo se je izkazalo tudi v tem primeru: na osnovi preizkusa med razvojem so inženirji ocenili, da znaša kombinirani doseg v skladu z WLTP več kot 380 kilometrov. Seveda se bo doseg pri vsakdanji uporabi razlikoval glede na osebni slog vožnje in druge zunanje dejavnike.

Vrhunski pogonski sistem Ampere-e dopolnjuje tudi izjemno dovršena skupna zasnova: učinkovita namestitev paketa akumulatorskih baterij pod dnom vozila zagotavlja dovolj prostora za pet potnikov, prostornina prtljažnika pa se brez težav primerja z drugimi petvratnimi vozili v razredu kompaktnih avtomobilov.

Vodja razvoja Pamela Fletcher je v Parizu pojasnila: “Zasnova in namestitev baterij ne zagotavlja le osupljive prostornosti, je tudi integralni del strukture vozila ter prispeva k večji vzvojni togosti, nižjemu težišču, zaščiti v primeru trčenja in zmanjšanju mase.”

Med zvezde letošnjega pariškega avtomobilskega salona pa se uvrščajo še tri vozila iz Rüsselsheima: nova Opel Zafira, Opel MOKKA X in Opel KARL ROCKS.

Salon na kolesih z vrhunsko povezljivostjo: Opel Zafira z novim videzom

Salon na kolesih, ki bo v kratkem na voljo pri trgovcih, ne navdušuje le s ‘starimi dobrimi’ prednostmi svoje predhodnice, kot so sistem sedežev Flex7®, ergonomska prednja sedeža s certifikatom AGR (kampanja za zdrav hrbet), nosilec za kolesa FlexFix® in prilagodljivo podvozje FlexRide. Novo Zafiro odlikujeta tudi drzno oblikovana zunanjost in preoblikovana notranjost, ki očara z občutkom prostornosti in vrhunsko povezljivostjo. Prvič v tem razredu vozil je Opel ponudil najnovejšo generacijo prilagodljivih žarometov AFL, ki so za doplačilo na voljo tudi s tehnologijo LED.

X-faktor za prave dogodivščine: Opel MOKKA X

Kompaktni SUV je širši in ima trdnejšo, še bolj možato držo od uspešne predhodnice – MOKKA X nudi vse, kar je potrebno, da postane absolutna ljubljenka uporabnikov. Športni in obenem robustni športni terenec pritegne poglede z na novo oblikovanim prednjim delom, notranjost pa navduši s funkcionalno in skrbno urejeno armaturno ploščo. Poteze so preprostejše in čistejše, obenem pa ostrejše in natančneje izvedene. Kupci MOKKE X lahko izbirajo med različnimi najsodobnejšimi sistemi za informacije in razvedrilo IntelliLink zadnje generacije, za popolno povezljivost pa poskrbi Opel OnStar (standardno od opreme Edition). Še ena od odlik MOKKE X je vrhunski prilagodljivi štirikolesni pogon z elektronsko nadzorovano večlamelno sklopko.

Pripravljen na urbano džunglo: Opel KARL ROCKS

Oplov pobalin prinaša številne značilnosti pravih športnih terencev in navdušuje z odlikami tega razreda vozil, kot so višji vozni položaj za boljšo vidljivost, preprostejši dostop do kabine in odlična ponudba na področju povezljivosti. Robato zunanjost krasijo srebrna strešna vodila, robusten prednji in zadnji odbijač z vgrajenimi zaščitnimi ploščami, črne obloge prednjih in zadnjih blatnikov ter unikatna 15-palčna platišča iz lahkih kovin v dvobarvni izvedbi.

Podatki v skladu s ciklom NEDC in polnilno postajo s hitrim polnjenjem z enosmernim tokom (DC) z zmogljivostjo 50 kWh.


Milica Kopanja Šircelj

30. 9. 2016

Avtor

Administrator