Kultura

Pesnik in pisatelj Milan Dekelva danes praznuje 70 let

 

Ljubljana, 17. oktober, 2016 – Milan Dekleva, eden izmed najplodovitejših slovenskih pesnikov, prozaist, esejist, prevajalec in tudi glasbenik, ki je za svoja dela prejel nekatere najpomembnejše nacionalne nagrade, danes praznuje sedemdesetletnico.

 

Milan Dekleva se je rodil 17. oktobra 1946 v Ljubljani tržaškima Slovencema. Svoje prve pesmi je objavil že v sedmem razredu osnovne šole. Sprva je objavljal v šolskih glasilih in v Mladini ter Obzorniku. Dekleva je tudi glasbenik, saj igra klavir in je že kot osnovnošolec sodeloval v mladinskih džezovskih zasedbah. Pri trinajstih letih je kot mladi nadarjeni pesnik prvič nastopil javno: na oddaji ljubljanske televizije Pokaži, kaj znaš, kjer je v bitki mladih talentov dobil prvo nagrado. Po končani realki se je odločil za študij elektronike, vendar se je po prvem letniku premislil in se vpisal na študij primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Dekleva je predstavnik slovenskega modernizma in postmodernizma.

 

Bil je prvi, ki je na Slovenskem izdal zbirko haikujev Mushi mushi (1971), ki so ji sledile številne druge pesniške zbirke, prevodi, drame in eseji. Napisal je več pesniških zbirk za odrasle, za otroke pa Dekleva piše predvsem dramska dela. Piše pa tudi mladinsko prozo. Poleg intenzivnega književnega dela je bil tudi sourednik študentske revije Tribuna, sourednik Radia Študent, sodelavec Študentskega kulturnega centra in član glasbene skupine Salamander.

 

Nedavno je pri Beletrini izšla njegova nova pesniška zbirka z naslovom In Darwinu zadrhti roka in v vsaki od pesmi v tej zbirki se skriva hrošček. Ne po naključju. Na prvi pogled neopazna bitja, ki pa predstavljajo kar četrtino vseh opisanih živalskih vrst, so simbol skritosti in majhnosti, a tudi fascinantne raznolikosti in prilagodljivosti. Hroščki predstavljajo paradoksalnost živosti. Pod svojim trdim, sijočim oklepom evolucijske neuničljivosti so tako rekoč ranljivost sama. Avtor zbirke In Darwinu zadrhti roka nagovarja prav takšno protislovnost: kako je mogoče v današnjem času brez temeljev, ob zavedanju lastne ranljivosti in nemoči, še govoriti o lepoti sveta?

image006

Ob pisateljevem jubileju založba Beletrina pripravlja poseben dogodek, ki bo 21. novembra, ob 18.00 v Drama Kavarni. Govora bo tako o novi pesniški zbirki kot tudi o drugih temah. Na literarno potovanje se bo z avtorjem podala pesnica, publicistka in urednica Tina Kozin. Odlomke iz knjige bo interpretiral član ansambla SNG Drama Ljubljana, Brane Grubar. Milan Dekleva pa se bo predstavil tudi kot glasbenik na klavirju.

milan-dekleva-miha-gorjup

milan.dekleva-miha.gorjup


Beletrina

17. 10. 2016

Avtor

Administrator