Splošno, Turizem

Danes je bila podpisana pogodba o partnerstvu Slovenije na turistični borzi ITB Berlin 2017

 

Sporočilo za javnost

 

Podpis pogodbe o partnerstvu Slovenije »ITB Convention & Culture Partner« na globalni turistični borzi ITB Berlin 2017

 

 

Ljubljana, 17. oktober 2016 – Danes je v Ljubljani potekal podpis pogodbe o partnerstvu Slovenije v prihodnjem letu na največji turistični borzi ITB Berlin. Naša država se bo kot »Convention & Culture Partner« med 8. in 12. marcem pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO) na omenjeni globalni turistični borzi predstavila kot država partnerica, kar predstavlja odlično priložnost za povečanje prepoznavnosti naše dežele kot privlačne zelene, aktivne in zdrave destinacije s poudarkom na trajnostnem razvoju in bogati slovenski kulturi na nemškem trgu.

 

Pogodbo o partnerstvu Slovenije »ITB Convention & Culture Partner« na globalni turistični borzi ITB Berlin 2017 sta na Ljubljanskem gradu podpisala David Ruetz, direktor ITB in mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

 

Podpisu pogodbe so prisostvovali predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, predstavniki slovenskega turističnega gospodarstva ter predstavniki organizatorja ključne nemške in globalne turistične borze ITB.

img_7076

Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je ob tej priložnosti izpostavila:

»Za Slovenijo in slovenski turizem je partnerstvo na največji turistični borzi ITB Berlin izjemnega pomena, saj nam še dodatno ponuja priložnost izpostaviti Slovenijo kot privlačno turistično destinacijo z visoko razvito trajnostno ponudbo. Tudi na podlagi usmeritev in ukrepov MGRT ter Slovenske turistične organizacije je Slovenija že danes v očeh mednarodne strokovne in splošne javnosti prepoznana kot destinacija za zelena, aktivna in zdrava doživetja. Na MGRT smo v letu 2015 naredili nekaj zelo pomembnih korakov v to smer, vse od osamosvojitve STO, financiranja največje medijske kampanje v zgodovini slovenskega turizma v višini 3,8 milijona evrov, do bistvenega, več kot 100-odstotnega, povišanja sredstev za delovanje STO v letu 2016. Vendar vse to ni dovolj. Da bi dosegli cilj, ki smo si ga zadali za strateško obdobje 2017-2021, in sicer ustvariti 3 milijarde evrov iz naslova izvoza potovanj letno, moramo v promocijo – premišljeno, ciljno, a drzno, vložiti še več. Ob tem pa seveda razvijati nove, inovativne turistične proizvode in skrbeti za kakovostno turistično ponudbo. Partnerstvo na borzi ITB Berlin je zagotovo odlična priložnost za doseganje naših ciljnih trgov in utrjevanje prisotnosti na njih.«

 

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, je ob podpisu poudarila pomen partnerstva Slovenije za povečanje prepoznavnosti in pozicioniranje Slovenije kot trajnostne in z kulturo bogate turistične destinacije na tem tradicionalno pomembnem emitivnem trgu slovenskega turizma:

»Za Slovenijo in za slovenski turizem je partnerstvo Slovenije na največji globalni turistični borzi ITB Berlin veliko priznanje, saj organizatorji borze za partnerstvo na borzi izbirajo med najbolj privlačnimi in aktualnimi turističnimi destinacijami z vsega sveta. Partnerstvo v kongresnem delu predstavlja odlično priložnost za povečanje prepoznavnosti naše dežele kot privlačne zelene, aktivne in zdrave destinacije s poudarkom na trajnostnem razvoju in bogati slovenski kulturi na nemškem trgu. Na STO smo področje kulture opredelili kot osredno tematiko za leti 2018 in 2019, kar izpostavitvi naše države kot partnerice turistične borze ITB Berlin v prihodnjem letu na področju poslovnega turizma in kulture daje dodatno težo.«

 

Ob podpisu pogodbe so posebno zadovoljstvo, da bo v prihodnjem letu prav Slovenija država partnerica »Convention & Culture Partner« izrazili vodilni predstavniki borze ITB Berlin pod vodstvom direktorja Davida Rueza.

»Slovenija je majhna dežela z gostoljubnimi in srčnimi prebivalci. Slovenija se bo na turistični borzi ITB Berlin v prihodnjem letu kot država partnerica predstavila 170.000 obiskovalcem in 10.000 razstavljalcem kot ena izmed 89 držav. Potovanja danes zaznamujejo čustva, Slovenija pa pri tem izstopa kot zelena oz. v trajnost usmerjena država, ki jo od ostalih konkurenčnih držav razlikuje varnost, domačnost, kultura in neokrnjena narava,« je ob tem povedal David Ruez.

 

Strokovni direktor borze ITB Berlin prof. dr. Roland Conrady je izpostavil, da je »na kongresnem delu turistične borze ITB Berlin prisotnih 26.000 udeležencev ter 400 govornikov, poteka pa kar 200 strokovnih predavanju s ključnimi aktualnimi tematikami, ki se nanašajo na  makrotrende, inovativne poslovne modele ter mnenja ključnih odločevalcev v stroki. Največji delež udeležencev tega dela borze je vodstvenih kadrov turistične stroke.”

 

Slovenija in slovenski turizem se bosta na borzi ITB Berlin 2017 v organizaciji Slovenske turistične organizacije predstavila v okviru številnih konferenčnih aktivnostih in kulturnem programu ter na stojnici I FEEL SLOVENIA, katere nosilna tematika bosta prav kultura in slovenska naravna zdravilišča.

 

Partnerstvo Slovenije v okviru ITB Berlin 2017 je odlična priložnost za dvig prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot konkurenčne evropske turistične destinacije in hkrati prinaša konkretne možnosti vsebinskega vključevanja Slovenije v program kongresnega dela, med drugim tudi predstavitev na dodatnem razstavnem prostoru Slovenije (v dvorani 4, Slovenija pa se kot že vrsto na tej borzi tradicionalno predstavlja v dvorani 17). Vrsta konferenčnih in kulturnih aktivnosti v okviru borze bo potekala s predstavitvijo Slovenije kot partnerice »Convention & Culture Partner«, kar je za našo državo, predvsem pa za slovenski turizem, veliko priznanje in velikega pomena.

 

Razen splošne prepoznavnosti bomo s komuniciranjem v okviru partnerstva ITB Berlin 2017 pozornost usmerili na izbrane ključne produkte slovenskega turizma, predvsem na MICE oz. kongresne dejavnosti, ponudbo slovenskih term, ter na slovenska mesta, saj se bo Slovenija predstavila kot zelena, zdrava, aktivna odgovorna destinacija ne le glede narave, pač pa tudi glede kulture.


Slovenska turistična organizacija

18. 10. 2016

Avtor

Administrator