Avtomobilizem

Fordova raziskava kaže, da številni študenti tudi za volanom telefonirajo

 

To pa ni prav pametno, kajne? Slabe ocene za voznike študente

 

Glede varnosti v prometu se univerzitetni študenti pogosto ne izkažejo za posebej pametne.

2313 voznikov, ki študirajo na fakultetah ali so z 18 leti zaključili šolanje, smo povprašali o njihovih vozniških navadah. Študenti so se izkazali za nevarnejše od tistih, ki so zaključili šolanje, saj obstaja večja verjetnost, da bodo za volanom uporabljali mobilni telefon, vozili hitreje od omejitve in celo vozili kljub temu, da so prej pili alkoholne pijače.

Dejansko jih je 43 odstotkov priznalo, da pošiljajo sporočila, 36 odstotkov se jih oglasi na telefonski klic, 60 odstotkov redno vozi prehitro, 13 odstotkov pa jih je vozilo s preseženo dovoljeno stopnjo alkohola, ki velja v njihovi državi. Za primerjavo vozi hitreje od omejitev 45 odstotkov mladih, ki so zaključili šolanje, 9 odstotkov jih je vozilo pod vplivom alkohola, 41 odstotkov pa jih med vožnjo uporablja mobilni telefon.

Raziskava je del Fordovega programa Driving Skills For Life (obvladovanje vožnje za življenje), ki mladim v trinajstih evropskih državah omogoča praktično usposabljanje za vožnjo. Vaje vključujejo prepoznavanje nevarnosti, vodenje vozila, prilagajanje hitrosti in potrebnega prostora ter seznanjanje s tveganji, ki jih predstavljajo vožnja pod vplivom alkohola, vožnja pod vplivom mamil in snemanje ‘selfiejev’. 

Če se vaša pot v študentskih klopeh šele začenja, prisluhnite nasvetom študentov, ki so uspešno zaključili Fordov izobraževalni program. V videu smo jih povprašali, kaj bi moral vedeti vsak študent in kaj je najbolj bistveno oziroma najbolj pomaga vsakemu študentu.

Več>>

15311783b03aca9243c52e2b00f7dfde

Foto: Ford

 


SUMMIT MOTORS LJUBLJANA

20. 10. 2016

Avtor

Administrator