Turizem

New York okušal Slovenijo na dogodku Taste Slovenia

Sporočilo za javnost

 

Ljubljana, 21. oktobraSlovenska turistična organizacija je v sodelovanju z ambasado Republike Slovenije v ZDA včeraj zvečer v New Yorku organizirala predstavitev Slovenije kot turistične destinacije. Na poslovnem dogodku Taste Slovenia so predstavniki izbranih ameriških turističnih agencij in ključnih medijev s področja turizma in life styla ter mnenjski voditelji s področja turizma našo državo spoznavali prek vrhunskega kulinaričnega doživetja z Ano Roš in okušanja slovenskih vin.

 

Slovenska turistična organizacija (STO) je v sodelovanju s slovenskim turističnim gospodarstvom prepoznala ZDA kot enega ključnih prekomorskih trgov za slovenski turizem. Letos ga je vključila v globalno digitalno kampanjo, ki je eden najpomembnejših projektov STO od njene ponovne samostojnosti v avgustu 2015. Prek inovativnih digitalnih oglasnih sporočil bo še do novembra, ko se zaključi kampanja, dvigovala prepoznavnost in ugled Slovenije kot zelene, aktivne, zdrave turistične destinacije  in promovirala atraktivne turistične produkte. Včerajšnji večerni dogodek v New Yorku je bil nadgradnja digitalne kampanje in eden od večjih v tem letu, na katerih je STO promovirala Slovenijo z vrhunsko kulinariko in vini.

 

Na večernem poslovnem dogodku Taste Slovenia v New Yorku so se zbrali predstavniki izbranih ameriških turističnih agencij in ključnih medijev s področja turizma in life styla ter mnenjski voditelji s področja turizma. Slovenijo so zahvaljujoč  mojstrovinam Ane Roš in vin iz različnih vinorodnih okolišev spoznavali kot kulinarično destinacijo, primerno  tudi za najzahtevnejše goste. Čeprav kulinarično zgodbo Slovenije, na katero vpliva tudi pozicija dežele, postavljena v Alpe, Mediteran, Panonsko nižino in Kras, pišejo mnogi vrhunski kuharski mojstri, znani po vsem svetu, Ana Roš izstopa po svojih inovacijah, v katere vključuje lokalne sestavine in tradicijo svojih prednikov. Odkar je nastopila v Netflixovi seriji Chef´s Table in jo je prestižno kulinarično združenje Jeunes Restaurateurs d’Europe izbralo za najbolj talentirano kuharico leta 2015, se je močno dvignilo povpraševanje za kulinarično razvajanje v njeni restavraciji Hiša Franko pri Kobaridu. Pomembnost Ane Roš dokazuje tudi dejstvo, da jo je država Slovenija izbrala za ambasadorko blagovne znamke I Feel Slovenia.

 

Poslovni dogodek Taste Slovenia  je potekal v hotelu Intercontinental Barclay, ki velja za enega najbolj trajnostnih v mestu ter enega vodilnih v odgovornem in trajnostno usmerjenem hotelirstvu. Njegov direktor Hervé Houdré je bil imenovan za najbolj zelenega hotelirja v New Yorku in je tudi eden najbolj cenjenih hotelirjev na svetu. Lokacija dogodka se odlično ujema z zgodbo o Sloveniji kot zeleni, aktivni, zdravi turistični destinaciji in državi, ki so jo na nedavni konferenci Global Green Destinations Day, ki je potekala v Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, razglasili za prvo Zeleno državo na svetu. V celostnemu ocenjevanju po kriterijih Global Destinations je od stotih dosegla kar 96 točk.

 

Svoj prvi hotel v Sloveniji bo veriga Intercontinental odprla naslednje leto v Ljubljani. Predstavniki slovenskega turističnega gospodarstva, ki so sodelovali na predstavitvi svoje dežele v New Yorku (Turizem Ljubljana, Fabula tours, Lifeclass Hotels&Spa, Kongresni urad Slovenije, Palma TO & DMC, Union Hoteli, d. d., Kompas, d. d., Pisanec Tour Design Company, Hotel Cubo, Happy Tours, Roundabout Travel, ABC Rent a car, Luxury Slovenija DMC, LTO Sotočje), vinarji in Steklarna Rogaška  so tako imeli tudi priložnost spoznavati standarde ponudbe verige  Intercontinental.

 

»Ameriški trg je zadnja štiri leta za Kompas najpomembnejše tržišče receptivnega turizma. To je posledica dolge zgodovine prisotnosti našega podjetja na tem trgu in trdega dela. Tovrstni dogodki so primerni za promocijo specifičnih produktov določenemu sloju turistov. Pozdravljamo jih, glede na velikost ZDA si jih  želimo še več, z večjo kontinuiteto,« je na dogodku v New Yorku dejala Mateja Sušnik, direktorica oddelka incoming, Kompas, d. d.

 

»Slovenija potrebuje promocijo turizma v skupnem sodelovanju Slovenske turistične organizacije in različnih partnerjev. Skupni nastopi so edini pravi način. Da gremo v ZDA, smo spodbujali že nekaj časa, ameriški gostje so zelo dobri gostje. Veseli smo, da je STO sprejela izziv, da se skupaj podamo na to pot. Izjemna popotnica za vse nas je bila Ana Roš in njen uspeh na ameriškem trgu prek Netflixa,« je dejala Tatjan Humar, vodja LTO Sotočje.

 

»STO se skupaj s slovenskim turističnim gospodarstvom trudi v Slovenijo pripeljati še več gostov iz ZDA,  saj veljajo za  turiste, ki posegajo po produktih  z visoko dodano vrednostjo.  Slovenija je turistična destinacija za tovrstne goste, saj ne razvija masovnega turizma. Prednost naše turistične ponudbe je v tem, da lahko na relativno majhnem prostoru in v kratkem času ponudi različna doživetja. Imamo dobro razvito kulinarično in vinsko ponudbo, pestre zdravstvene in wellness programe v naravnih zdraviliščih, bogato kulturo, različna doživetja v naravi, inovativne nišne produkte idr. Slovenija je varna in zelena država, pripravljena, da gosti tudi najbolj zahtevne obiskovalce. Dejstvo je,  da ameriški  turisti iščejo nove destinacije, in tu ima Slovenija veliko priložnost.« je ob predstavitvi Slovenije kot turistične destinacije na ameriškem trgu dejala mag. Maja Pak, direktorica STO.

 

V letu 2015 so bili turisti iz ZDA na 14. mestu po številu prenočitev v Sloveniji, njihova povprečna doba bivanja pa je bila 2,2 dneva. Od leta 2006 število njihovih prihodov in prenočitev narašča. Tako so leta 2006 zabeležili 47.169  prihodov, leta 2015 pa 74.334. Leta 2006 je bilo 106.992 prenočitev, leta 2015 pa 165.198. Največ prenočitev so lani ameriški turisti opravili  od maja do septembra, in sicer v Ljubljani (43,7 %) in v gorskih občinah (36,3 %). Največ jih je prenočevalo v hotelih (71,8 %).

 


Slovenska turistična organizacija

22. 10. 2016

Avtor

Administrator