Gospodarstvo

Poslovna delegacija v Srbiji ob zasedanju vlad RS in RS

 

Sporočilo medijem

 

Beograd, 24. oktobra 2016 – Danes v Beogradu poteka skupno zasedanje vlad R Slovenije in R Srbije. Ob tej priložnosti se v Beogradu mudi tudi 60-članska poslovna delegacija predstavnikov slovenskih podjetij. Del slovenske delegacije so tudi predstavniki številnih srbskih podjetji ustanovljenih s slovenskim kapitalom. Poslovno delegacijo organizirajo Agencija SPIRIT, Ministrstvo za zunanje zadeve RS, Slovenski poslovni klub Beograd in Gospodarska zbornica Slovenije (GZS).

 

V Beogradu slovenske partnerje pričakuje kar 119 srbskih podjetij v organizaciji Gospodarske zbornice Srbije. Poslovneži bodo v okviru srbsko – slovenskega poslovnega foruma, ki ga bosta nagovorila tudi predsednika vlad Cerar in Vučić, obravnavali možnosti in nove priložnosti za poslovno sodelovanje.

Razprava bo potekala v okviru štirih panelov, ki bodo dopolnjeni z neposrednimi bilateralnimi srečanji gospodarstvenikov. Paneli bodo obravnavali področja: digitalizacije gospodarstva, ki predstavlja globalni izziv in priložnost za sodelovanje in razvoj; okoljske teme in možnosti za vključevanje slovenskega znanja in izvedbenih kompetenc v srbske okoljske projekte; možnosti sodelovanja za oblikovanje skupnih turističnih produktov, ki nagovarjajo oddaljene trge (po vzoru sodelovanja med slovenskim in hrvaškim turističnim gospodarstvom) in področje sodelovanja v kmetijstvu in živilsko predelovalni industriji, kjer ima Srbija potencialne konkurenčne prednosti.

Srbija je sicer deveti zunanjetrgovinski partner Slovenije, trenutno šesti največji izvozni in 12. največji uvozni trg. Medsebojna blagovna menjava je lani presegla 1.140 milijonov evrov, kar je do sedaj najvišji obseg. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta slovenski izvoz v Srbijo raste po stopnji 11 odstotkov, srbski izvoz v Slovenijo pa dobre tri odstotke. V Srbiji je plasirano tudi slabo milijardo evrov slovenskih neposrednih investicij. Obseg investicij se je v preteklem obdobju nekoliko znižal zaradi lastninskih preoblikovanj in poslovne konsolidacije nekaterih večjih slovenskih investitorjev. Velika srbska  podjetja z udeležbo slovenskega kapitala so pogosto tudi največji srbski izvozniki. Kot vemo, smo prejeli tudi že prve srbske investicije v Slovenijo. Množična udeležba na današnjem poslovnem dogodku kaže na interes in obet za dodatno krepitev in širitev gospodarskega sodelovanje med državama.

Najbolj zastopane blagovne skupine v izvozu so osebni avtomobili in njihovi deli, zdravila za prodajo na drobno, avtomobilske gume in hladilniki. Največ uvažamo iz Srbije aluminijskih plošč, hladilnikov, sedežev, črpalk, kompresorjev in delov obutve.

 

Program : pf-srbija-slovenija-program

 


Gospodarska zbornica Slovenije

24. 10. 2016

Avtor

Administrator