Družabno

27. oktober – svetovni dan AV dediščine v Slovenski kinoteki & aktivnosti sodelavcev

 

Svetovni dan AV dediščine v Slovenski kinoteki

Slovenska kinoteka, Kino-integral, četrtek, 27. 10. 2016, ob 19.00 in ob 21.00

27-oktober-naslovka
Gradivo uporabljeno na sliki: Eric Pauwels, Violin Fase, 1986 in Katarina Rešek (Kukla), Napravi mi dete: Napoleon, 2016. (Z dovoljenjem umetnikov.)

Fizični in spletni arhiv video in novomedijske umetnosti Postaja DIVA vsako leto obeleži Svetovni dan avdiovizualne dediščine – 27. oktober, ki ga je razglasil UNESCO prvič leta 2005. S tem opozarjamo na pomen arhivov in avdiovizualnega gradiva, ki je pomemben del kulturne dediščine. Letos se nam pri praznovanju pridružujeta Slovenska kinoteka in center za umetnost in medije Argos iz Bruslja. Praznovanje namenjamo dialogu med novejšo in starejšo video ustvarjalnostjo ter povezovanju Postaje DIVA z arhivom Argos iz Bruslja.

Vabimo vas, da se nam pridružite na projekcijah v Slovenski kinoteki, kjer bomo premierno predstavili novi video program Svež pogled (izbor Vesna Bukovec/Postaja DIVA) in gostili belgijsko video umetnost (izbor Sofie Ruysseveldt, Andrea Cinel/Argos). Na projekcijah bodo kuratorji predstavili izbrana video dela, po projekcijah pa bo čas tudi za vprašanja občinstva.


Slovenska kinoteka, Kino-integral, četrtek, 27. 10. 2016, ob 19.00

POSTAJA DIVA PREDSTAVLJA: SVEŽ POGLED

Kuratorica: Vesna Bukovec (umetnica, kuratorica, sodelavka Postaje DIVA)

Umetnice in umetnik: Ana Čigon, Pila Rusjan, Noemi Veberič Levovnik, Valerie Wolf Gang, Katarina Rešek (Kukla), Andrea Knezović, Ana Sluga, Yuliya Molina, Neža Jurman (Nez Pez), Urška Djukić, Nika Autor, Vesna Bukovec, RÁTNEEK (Maja Prelog, Blaž Murn)

image007

Andrea Knezović, Ode to Helplessness, The Inability to Breathe In 1.0, 2016. (Z dovoljenjem umetnice.)

Izbor Svež pogled iz novih pridobitev arhiva Postaja DIVA predstavlja produkcijo avtoric mlajše generacije. Osredotoča se na tehnološke in slogovne posebnosti ter vsebinske in konceptualne premike nove produkcije v primerjavi s starejšimi video deli iz arhiva. Sondira različne avtorske obravnave časa, ki ga živimo, in namenoma izpostavlja ženske ustvarjalke.


Slovenska kinoteka, Kino-integral, četrtek, 27. 10. 2016, ob 21.00

ARHIV ARGOS PREDSTAVLJA

Kuratorja: Sofie Ruysseveldt (vodja zbirke) in Andrea Cinel (kurator in programski koordinator)

Umetniki in umetnice: Jef Cornelis, Jacques-Louis Nyst, Eric Pauwels, Guillaume Bijl, Nicolas Provost, Wendy Morris, Sarah Vanagt, Meggy Rustamova, An van. Dienderen

image008

An van. Dienderen, LILI, 2015. (Z dovoljenjem umetnice.)

Argos, center za umetnost in medije, je vse od leta 1989 vodilna belgijska institucija na področju art/avtorskega filma in videa. Na edinstven način združuje funkcije umetnostnega centra s polno razvitim programom zbirk in arhiva. Danes Argosova zbirka obsega približno 5000 del. Argos pokriva celoten proces dejavnosti: produkcijo, arhiviranje, vzdrževanje (analogno, digitalizirano in originalno digitalno), omogočanje dostopa javnosti, teoretični razmislek in distribucijo. Obširen in raznolik program dejavnosti vključuje razstave, predavanja in projekcije ter zagotavlja vnovična raziskovalna odkritja ob vsakem obisku. Program predstavlja selekcijo belgijskega avtorskega filma in video produkcije med letoma 1969 in 2015, izpostavlja izvirne pristope nekaterih najbolj zanimivih belgijskih umetnikov in umetnic, hkrati pa podaja uvid v Argosovo zbirko.

VEČ


RAZSTAVE V TEKU …

Dva razstavna projekta Vesne Bukovec: Mimogrede in Begunec_ka sem

image009

Vesna Bukovec, Varnost za koga, 2016

Vesna Bukovec, skrbnica spletnih strani SCCA-Ljubljana in sodelavka Postaje DIVA, se predstavlja z aktualno produkcijo risb na TAM-TAM-ovi ulični galeriji (odprtje v torek, 25. 10., ob 17. uri) , s skupnim projektom s pisateljico Widad Tamimi pa razstavlja v upravni hiši Slovenskega etnografskega muzeja (odprtje v sredo, 26. 10. 2016, ob 14. uri).


Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana

26. 10. 2016

Avtor

Administrator