Gospodarstvo

Na Dunaju ni treba nikomur prezimiti na ulici

 

„Sklad socialni Dunajˮ bo z novembrom v programu „Dunajska oskrba za brezdomceˮ povečal število enot za prenočevanje. K obstoječim 300 posteljam bodo postopoma dodali še 600 prenočišč za brezdomne, za kar bo Mesto Dunaj namenilo štiri milijone evrov. Avstrijska prestolnica za pomoč ljudem, ki so se znašli brez strehe nad glavo, vsako leto nameni več kot 60 milijonov evrov.

Mesto Dunaj s pomočjo „Sklada socialni Dunajˮ (FSW) skrbi za podporo Dunajčanom pri negi in oskrbi, pomoč za invalidne osebe in brezdomce ter zagotavlja osnovno oskrbo za begunce. S partnerskimi organizacijami letno pomagajo okoli 120.000 ljudem.

Več kot 60 milijonov evrov vsako leto namenijo programu „Dunajska oskrba za brezdomceˮ. Njegove naloge segajo od socialnega dela na ulici, svetovanja, zdravstvene oskrbe, dnevnih centrov pa tja do začasnih stanovanj in oskrbovanih trajnih nastanitev. Skupaj ponujajo kar 5.700 mest za nastanitve, prenočitve in oskrbo, ki jih letno koristi okoli 10.000 ljudi.

Inovativen in uspešen evropski koncept pri skrbi za brezdomce, ki namesto v oskrbovanih enotah najdejo svoj dom direktno v cenovno dostopnih stanovanjih z zagotovljeno pomočjo socialnih delavcev, se imenuje „Housing-Firstˮ. Podoben koncept pod imenom „Bivanje z oskrbo v lastnem stanovanjuˮ na Dunaju izvajajo že od leta 2012. V letu 2015 je s „Housing-Firstˮ dostopno stanovanje našlo kar 273 ljudi.

Uspešnost programa „Dunajska oskrba za brezdomceˮ so pravkar preverili z anketo o zadovoljstvu med brezdomci, ki so nastanjeni v ustanovah za matere z otroki, v socialnih stanovanjih ali so del programa „Housing-Firstˮ. 84-odstotkov vprašanih je povedalo, da se je njihovo življenje od vključitve v programe bistveno izboljšalo, 92-odstotkov jih je z oskrbo zadovoljnih, 89-odstotkov pa jih je izjavilo, da sta svetovanje in oskrba, ki so ju deležni, točno takšna, kot ju ta trenutek potrebujejo.

V letu 2016 bo Mesto Dunaj „Dunajski oskrbi za brezdomceˮ namenilo kar 67 milijonov evrov.

vienna-558681_960_720


Eurocomm-PR

26. 10. 2016

Avtor

Administrator