Družabno, Kultura

Razstava, pogovor s Ferijem Lainščkom in literarni natečaj

 

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Andreja Požarja z naslovom: Podobe zavesti,… tisto drugo je tvoja domišljija v petek, 4. 11. 2016, ob 19. uri v galeriji Hladilnica, Kulturno center Pekarna.

 

“Slike Andreja Požarja so potovanja skozi različne vsebinske svetove in medije. Jezik podob, ki nastaja v ateljeju umetnika, je kompleksen, nikakor enoznačen ter povsem samosvoj. Označuje ga osebna simbolika, ki je mestoma niti avtor sam ne definira povsem in tako gledalcu prepušča, da sam domisli nedorečeno ter neizrekljivo.”

Petra Čeh, umetnostna zgodovinarka

Razstava bo na ogled do 15. 11. 2016. Razstavo si lahko ogledate od ponedeljka do petka, dopoldan od 10.00 do 14.00 in zvečer med 18.00 ter 21.00. Ogled je možen le po predhodni najavi na tel. štev.: 031 450 518. Link: andrejpozar.com

razstava-andrej-pozar

 

Literarni večer: Pogovor o vlogi družbeno angažirane literature

Vabljen_a na literarni večer v sklopu cikla »Beremo in pišemo s teto Roso«, na katerem se nam bo predstavil pisatelj, pesnik, dramatik, scenarist in avtor filmskih predlog Feri Lainšček. Z njim se bomo pogovarjali o povezavi med umetnostjo in družbeno angažiranostjo, ugotavljali, kakšna je vloga družbeno angažirane literature v kapitalizmu in prepoznavali mehanizme, ki povzročajo diskriminacijo, izključevanje in marginalizacijo v sodobni družbi. Literarni večer bo potekal v ponedeljek, 7. 11. 2016, ob 19.00 v Salonu uporabnih umetnosti, Glavni trg 1 v Mariboru.

Feri Lainšček v svojih romanih pogosto obravnava Rome, ki so v Sloveniji in Evropi nasploh ena najbolj stigmatiziranih in marginaliziranih družbenih skupin. Romi se še danes soočajo z visoko stopnjo izključenosti iz vseh dimenzij družbenega življenja. Na literarnem večeru se bomo pogovarjali, kaj podpira antiromski rasizem, diskriminacijo in nestrpnost do Romov, poleg tega pa se bomo dotaknili tudi Lainščkovega zadnjega romana Češnjev cvet (Založba Litera, 2016), ki poleg ljubezenske tematike odpira mnoga aktualna družbena vprašanja.

 

Literarni natečaj

Vabljen_a k sodelovanju na literarnem natečaju, ki je namenjen vsem, ki vas zanima družbeno angažirana literatura.

Pogoj natečaja je, da literarno delo vključuje kritiko družbeno-političnega sistema. Lahko napišeš pesem, pripoved ali dramo, ki obsega največ 20 strani A4 formata (pisava Times New Roman, velikost črk 12, razmik vrstic 1,5), zraven pa dopišeš svoje osnovne podatke (ime in priimek, telefon in e-pošto). Literarno delo lahko pošlješ na naslov infopeka@infopeka.org najkasneje do 15. 12. 2016.

Najboljša literarna dela bo izbrala tričlanska strokovna komisija. Nagrajence bomo razglasili na zaključnem literarnem večeru, ki bo potekal v sredo, 21. 12. 2016, v prostorih MISC INFOPEKA Nagrade bodo vsebinsko vezane na literarni natečaj.

 

Namen literarnega natečaja je spodbuditi mlade k branju in pisanju družbeno angažirane literature, razvijati občutek za pravičnost, sposobnost vživljanja v drugega in kritičnost.

 knjiznica-tete-rose-fotka

Literarni večeri, literarne delavnice in literarni natečaj z družbeno angažirano vsebino sestavljajo cikel »Beremo in pišemo s teto Roso« (aluzija na socialistično filozofinjo in revolucionarko Roso Luxemburg), ki je vsebinsko osredotočen na promocijo branja družbeno angažirane literature in promocijo tovrstnega literarnega ustvarjanja.


MISC INFOPEKA

28. 10. 2016

Avtor

Administrator