Kultura

Vabilo: pogovor z Anno Kim – četrtek, 10.11., ob 18.00 v knjigarni Mladinske knjige na Trubarjevi

 

anna_kim_10112016_vabilo

Vabljeni na pogovor z avstrijsko pisateljico Anno Kim. Ob izidu romana Zamrznjeni čas se bo z avtorico pogovarjala prevajalka Tanja Petrič.

Roman Zamrznjeni čas tematizira vojno v nekdanji Jugoslaviji in natančneje kalvarijo iskanja pogrešanih oseb.

Prvoosebna pripovedovalka romana je relativno neizkušena raziskovalka, ki dela za mednarodni komite Rdečega križa in ljudem iz bivše Jugoslavije pomaga iskati izgubljene sorodnike. Leto dni službuje v Prištini, kjer koordinira identifikacijo posmrtnih ostankov, povečini najdenih v množičnih grobiščih. Pri tem se sooča z zastrašujočimi izsledki dela forenzikov, arheologov, zdravnikov in antropologov. Po vrnitvi na Dunaj zbira podatke o pogrešanih osebah, da bi s tem pripomogla k identifikaciji. Ko pomaga emigrantu s Kosova, ki biva na Dunaju, pri iskanju njegove pogrešane žene, se postopoma vse bolj vpleta v njegovo zgodbo in se mu pridruži na poti na Kosovo.

Avtorica skozi zgodbo pripovedovalke raziskuje tragične izgube bližnjih in posledice za preživele, ki so nemočni, medtem ko njihovo življenje teče v času, ki ga negotovost dela “zamrznjenega”.

Anna Kim se je rodila leta 1977 v Daejeonu v Južni Koreji. Objavila je romane Die Bilderspur (2004), Die gefrorene Zeit (Zamrznjeni čas; 2008), Invasionen des Privaten (2011) in Anatomie einer Nacht (2012), dve zbirki esejev in zbirko kratkih zgodb. Leta 2017 bo pri založbi Suhrkamp izšel njen novi roman Die große Heimkehr. Za svoje delo je prejela več nagrad in štipendij, med drugim leta 2012 tudi nagrado Evropske unije za književnost (za roman Zamrznjeni čas). Njeni romani so prevedeni v angleščino, francoščino, italijanščino, danščino, madžarščino, bolgarščino, albanščino, poljščino, srbščino, turščino in slovenščino.


Beletrina

2. 11. 2016

Avtor

Administrator