Kultura

Vabilo na odprtje 22. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti (MFRU)

 

image002 

Spoštovani!

Vljudno vas vabimo na odprtje 22. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti,

ki bo v sredo, 9. novembra 2016 ob 18. uri v galeriji Media Nox, Židovska ul. 12, Maribor.

Otvoritvi bo sledil sprehod po vseh bližnjih lokacijah festivala (Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp, K18, Centralna postaja, GT22, Pasaža Glavni trg-Rotovž, galerija 0.04m³).

Vidimo se na MFRU 2016!

Ekipa MFRU 2016 in

MKC Maribor

 

Mednarodni festival računalniških umetnosti bo med 9. in 15. novembrom v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor že 22-tič potekal v Mariboru, znova tudi v sodelovanju s festivalom KIBLIX, ki ga organizira KID KIBLA. Letos je tema združene festivalske platforme „Zaupanje.1 + Tvegaj spremembo“, s čimer želimo nadaljevati vzpostavljanje in razvoj lokalnega, mestnega zaupanja do festivala, do platforme in med ljudmi v Mariboru. Prihodnje leto bomo tematiko nadgradili v „Zaupanje.2“ in nadaljevanje gradnje iz temeljev nacionalnega intermedijskega in interdisciplinarnega zaupanja, leta 2018 pa bomo priča „Zaupanju.3“ in še močnejšemu, natančnejšemu in artikuliranemu mednarodnemu povezovanju.

Mrežo lokacij festivala smo v duhu grajenja lokalnega zaupanja in Mariborske intermedijske platforme (MIP) razširili na kar 22 prostorov, ki zaobjemajo umetniške, izobraževalne in kulturne inštitucije po mestu: Galerija Media Nox , Galerija Fotostolp , GT22 , KreatorLAB , DLUM , Avla Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Avla Pedagoške fakultete , Avla Srednje šole za elektrotehniko in računalništvo , Avla & amfiteater 2. gimnazije , Hladilnica (Pekarna) , Dvorana Gustaf (Pekarna) , Kulturni inkubator , Glas podzemlja , Kibla Portal , Centralna postaja , galerija K18 , Salon uporabnih umetnosti , galerija 0,04m³, Infopeka , Kino Partizan , Huda kava , Prvi oder , Studio Glas Podzemlja.

Prvo dejanje letošnjega festivala bo ponedeljkovo odprtje info točk na srednjih šolah in fakultetah, ki bodo dijake in študente informirale o festivalu in jim približevale računalniško umetnost, tehnologijo in intermedijsko platformo. Predstavili jim bomo tudi natečaj, v okviru katerega bomo prihodnje leto na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in Pedagoški fakulteti v Mariboru, na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in Akademiji umetnosti v Novi Gorici podelili po eno štipendijo za študentski intermedijski projekt v višini 500 evrov. Torkov predfestivalski dogodek bo projekcija filma Tehnika ljudstvu v Amfiteatru Druge gimnazije Maribor. V sredo pa nas čaka otvoritveni sprehod po prizoriščih, okrogla miza o prihodnosti Mariborske intermedijske platforme in otvoritev trajne tehnične konstalacije Tonspur, ki omogoča menjavanje zvočnih kompozicij, v pasaži med Glavnim trgom in Rotovžem. Med drugim bomo gostili: svetovno priznan švicarski kolektiv Schweizerische Gesellschaft für Mechatronische Kunst SGMK, ki bo delavnice kot izobraževalno-mobilna enota izvajal v več izobraževalnih institucij, prispevek estonskega umetnika Tima Tootsa, nagrajenega tudi na Ars Electronici in srbsko-slovensko intermedijsko umetnico Aleksandro Domanović in ponovno razstavili kinetično skulpturo Slavka Tihca v okviru sekcije Staro-novo.

V okviru festivala bo v sodelovanju s Studiem Glas Podzemlja nastal glasbeni posnetek in LP nastopa DexeoeahoexterlesterlesterleHuxDexAA, prisluhnili pa bomo lahko tudi predavanju o Nikoli Tesli, ki ga bo izvedel Tibor Hrs Eppinger Pandur. V Kibla Portalu se bo medtem v okviru razstave MIG21 – Tvegaj spremembo razvijalo Mednarodno interdisciplinarno gibanje, ki bo pospremljeno s številnimi spremljevalnimi dogodki, delavnicami in pogovori. Študentski projekti pa se bodo predstavljali v GT22. Celoten festival bomo pospremili z zanimivimi pogovori z gosti in gostjami, ki bodo v obliki podcastov, zapisov in videev tudi redno objavljani na naših spletnih kanalih.

Dodajamo še nekaj uvodnih razmislekov programskega vodje festivala za obdobje 2016 – 2018, Mihe Horvata:

»Festival je mreža odnosov. Začasna, avtonomna mreža gostov, avtoric in avtorjev, strokovnjakov in strokovnjakinj, ki se zberejo, pridejo, se sinhronizirajo na isti lokacijo ob istem času. Je mreža organizatorjev, strokovnih sodelavk, sodelavcev in publike, ki festival spremlja, ga soustvarja, razvija in živi. In seveda je mreža makro in mikro lokacij, kjer se festival dogaja in zgodi oziroma mreža predavanj, av-dogodkov, delavnic in postavitev umetniških del ustvarjenih v, z, za in ob računalniku. Festival računalniške umetnosti.

»Zaupanje.1« kot že 22.edicija Mednarodnega festivala računalniških umetnosti ali krajše MFRUja preizprašuje in analizira razumevanje, stopnjo in načine zaupanja lokalne, mariborske intermedijske platforme na eni strani in dekonstruira ter kontemplira kakšna, kje in čemu računalniška umetnost danes oziroma kako, koga in s čim računalnik deluje, vzpostavlja, deli, obstaja.

Zaupanje.1 začenja tri(3)-letno serijo “zaupanj”, ki želijo nadaljevati, pa hkrati tudi razvijati temelje in smeri razvoja odprtega, izobraževalno-humanističnega in umetniško-kreativnega organizma, kar je Mednarodni festival računalniške umetnosti že od svojih začetkov v sredini devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Rastite z nami. Zaupajmo si. To je trenutek, ko postanemo mi.«

 

»Včasih najmočnejši in edin ter pomensko najpomembnejši del artefakta – festivala? – je morda praznovanje začasne skupnosti, ki jo vzpostavlja.« ~ Brain Eno

 

»To be trusted is a greater compliment than being loved.« ~ George MacDonald

 

»I’m not upset that you lied to me, I’m upset that from now on I can’t believe you.« ~ Friedrich Nietzsche

 

Spremljajte nas na: http://www.mfru.org/ // na Facebooku // in Twitterju


Mladinski kulturni center Maribor

7. 11. 2016

Avtor

Administrator