Družabno, Kultura

Premiera lutkovne predstave Bi se gnetli na tej metli?

 

bi-se-gnetli-na-tej-metli-1

Na Velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bomo v četrtek, 17. novembra 2016, ob 18.30 uri, premierno uprizorili lutkovno predstavo Bi se gnetli na tej metli?, režiserja Jake Ivanca in prevajalca ter avtorja priredbe Milana Dekleve, ki je nastala po predlogi Julie Donaldson in Axla Schefflerja.

Julia Donaldson, Axel Scheffler
Bi se gnetli na tej metli?
Room on the Broom
Lutkovna predstava za otroke od 3. leta daljePrevajalec in avtor priredbe: Milan Dekleva | Režiser: Jaka Ivanc | Avtor glasbe: Davor Herceg |Dramaturg: Andrej Jaklič | Avtor likovne podobe: Natan Esku |Scenografi: Jaka Ivanc, Barbara Stupica, Žiga Lebar, Zoran Srdić | Kostumografinja: Barbara Stupica | Oblikovalec svetlobe: Kristjan Vidner | Lektorica: Irena Androjna Mencinger | Asistent režiserja: Marko Čeh

Igrajo: Alenka Tetičkovič, Martina Maurič Lazar, Iztok Lužar, Maja Kunšič, Gašper Malnar, Lovro Finžgar

Edina pot v prihodnost je tista, ki pelje skupaj

Dobra čarovnica. Sliši se čudno. A drži. Čarovnica Štriga je res dobra. Če se le da, bi vsakega peljala na metli. Zato pa je njena največja prijateljica, mačka, vse kaj drugega kot to. Če se le da, nobenega ne bi peljala na metli. In ker sta čarovnica in mačka ves čas skupaj, sta praktično eno. Kar pomeni, da je čarovnica vseeno vendarle malce zlobna, mačka pa prav tako malce dobra. Ko pa mora mesto na metli deliti s tistimi, ki se jim sicer na daleč izogiba (ali pa oni njej) pa bolj kot je čarovnica dobre, bolj je mačka slabe volje. Saj ve, da novi potniki pomenijo samo probleme, ki jih bo morala nazadnje reševati kar  – ona sama. V bistvu dobra mačka.

Nič novega ne bomo naredili, če zapišemo, da je Bi se gnetli na tej metli? še ena v dolgi vrsti  uspešnic uigranega in izredno uspešnega tandema – škotske pisateljice Julie Donaldson, že skorajda stare (ali pač lepše – dobre -) znanke odra Lutkovnega gledališča Ljubljana, in njenega zvestega sodelavca, nemškega ilustratorja Axla Schefflerja, avtorjev znamenitega Zverjasca in Zverjaščka. Tudi v tokratni pustolovščini ne gre drugače kot za srečanje s svetom živali, le s to razliko, da mesto skorajda groznega Zverjasca zasedata prav nič zlobna Čarovnica, zato pa toliko bolj nevaren in zlakotnjen Zmaj. Čarovnica s sršečimi lasmi in njena mačka skupaj potujeta na metli. Zaradi velike hitrosti (mogoče pa zaradi mačkine nagajivosti?) čarovnica izgubi svoje pokrivalo, zato se spusti na tla in ga išče vsepovsod. Z vsakim izgubljenim predmetom se znajde pred vrsto preizkušenj, pri katerih ji pomagajo vedno novi prijatelji, ki predmete bolj kot ne slučajno najdejo, za nagrado pa dobijo metlo »za en krog« – leteti je pač nekaj, kar ne zna, kaj šele zmore vsak in zato tudi nekaj, kar si vsak še kako želi … razen mačke seveda. Da pa ni vse tako preprosto, se od nikoder in prav nič slučajno pojavita še strašni zmaj in, ko se ta hoče lotiti dobre čarovnice, še kosmati, lepljivi stvor.

Bi se gnetli na tej metli? je zgodba o (votlih) strahovih, kljub začetnim pomislekom velikemu prijateljstvu in nujno potrebnemu sodelovanju, ki bo razgibano pospremljena z duhovitimi rimami, glasbo, songi in humornimi preobrati. Pravi lutkovni spektakel v barviti likovni podobi torej, ki nas, povejmo še enkrat in povsem naravnost, izredno iskrivo nagovarja in tudi prepriča, da je edina pot v prihodnost tista, ki pelje – skupaj. In to tako s čarovnico kot z mačko. Pa še s kom vmes.


Lutkovno gledališče Ljubljana

12. 11. 2016

Avtor

Administrator