Družabno, Kultura

Postaja DIVA na turneji v Los Angelesu, predavanje Marka Košnika v Projektni sobi SCCA, VideoWall in razstava Vesne Bukovec

 

Postaja DIVA na turneji

Predstavitev arhiva, video projekcija in diskusija

S kuratorko Barbaro Borčič (programska svetovalka SCCA-Ljubljana, vodja video programov in video arhiva Postaja DIVA) in Natašo Prosenc Stearns (režiserka in video umetnica –  Ljubljana, Los Angeles)

Sreda, 16. 11. 2016, 19.00-21.00 uri

LACE (Los Angeles Contemporary Exhibitions), 6522 Hollywood Blvd., Los Angeles

diva_stations_presents_no3

Gradivo uporabljeno na sliki: Ana Čigon: One More Kick, 2009, Miha Vipotnik: Path of Crazy Wisdom, 1993 in Nataša Prosenc Stearns: The Noise Factor, 2012.

Program vključuje predstavitev Postaje DIVA, arhiva slovenske video umetnosti pri SCCA-Ljubljana, in projekcijo kuriranega programa Postaja DIVA predstavlja 3. Barbara Borčič bo predstavila Postajo DIVA, arhiv slovenske video in medijske umetnosti. Predstavitev bo pospremil video esej Diva v Galeriji Škuc avtorice Nike Grabar, ki se loteva tematike arhiviranja kot “ohranjanja spomina”. Diskusiji po projekciji se bosta pridružili tudi Nancy Buchanan, umetnica in kuratorka, in Kathy Rae Huffman, umetnica, kuratorka in piska iz Los Angelesa.

Program Postaja DIVA Predstavlja 3, ki ga je kurirala Barbara Borčić, sestavlja 17 video del, ki so razporejeni v tri vsebinske sklope:

Iz analognega v digitalno

Miha Vipotnik: Space 2, 1986; Ana Čigon: One More Kick, 2009; Sašo Sedlaček: Veliki izklop / The Big Switch Off, 2011; Luka Dekleva: Singing Bridges, 2008; Vesna Bukovec: Important News, 2003; Nika Špan: How to Socialise the Blues?, 2007

Od spomina k fikciji

Marko A. Kovačič: Naprej v preteklost / Forth into the Past, 1995; Valeri Wolf Gang: Distant Memory, 2014; Miha Vipotnik: Path of Crazy Wisdom, 1993

Od vtisa do odklona

Emil Memon: Schizophrenia / Blue movie, 1983/95; Nataša Prosenc Stearns: The Noise Factor, 2012; Urška Djukić: Persistence 2, 2014; Neven Korda: Jesensko tihožitje / An Autumnal Still Life, 2002; Zvonka T Simčič: Broken h-h-h…egg, 2000; Ana Čigon: Finger in U.S., 2010; Jasna Hribernik: Tense Present: Šum fotonov / Tense Present: Photon Noise, 2015; Andrej Lupinc: V 8. minutah okoli sveta / In Eight Minutes Around the World, 1990-2000

Podpora: Ministrstvo za kulturo RS

Zahvala: Sarah Russin, Nataša Prosenc Stearns, Nancy Buchanan, Kathy Rae Huffman, Miha Štrukelj, umetnice in umetniki

>>VEČ


Marko Košnik: Iz glasnih tišin v svetle teme

Predavanje s primeri iz arhivov Inštituta Egon March

Četrtek, 17. 11. 2016, ob 18.00 uri

Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

image007

Po javnem vodstvu Ide Hiršenfelder in Mihe Turšiča na razstavi Pionirji računalniške umetnosti v +MSUM v četrtek, 17. 11., ob 17.uri vas vabimo na nadaljevanje spoznavanja povezav med umetnostjo in tehnologijami.

Vabimo vas, da se nam skupaj s polimedijskim umetnikom Markom Košnikom pridružite ob 18. uri v Projektni sobi SCCA, kjer se bomo ob predavanju s primeri iz arhivov Inštituta Egon March odpravili Iz glasnih tišin v svetle teme.

»Medtem ko številni analitiki še vedno kritično motrijo postopke, s katerimi je njihovim kolegom preko Velike luže pri meritvah javnega mnenja očitno hudo spodrsnilo, se redki raziskovalci sprašujejo po vplivih mehanizmov, ki določajo pobude posameznikov na socialnih omrežjih: ojačevanje posameznikov in poodmevanje skupin naj bi samodejno izboljšalo informiranost in globalno zavedanje ob lokalnem delovanju. A do kakšne mere lahko socialni mediji delujejo v brk centralnim medijem?

V predavanju Iz glasnih tišin v svetle teme bomo preleteli trideset let preizkušanja v samoorganizaciji umetnikov s pomočjo tehnologije, ne le reorganizacije delovanja okrog tehnologij: tudi tistih najstarejših, s katerimi so še pred obstojem strojev oblikovali družbo kot mašino. Revolucionarno tezo o pohodu na institucije bomo prevetrili v luči malke drugačne prakse: hekanja sistemov za upravljanje narave in družbe.«

Predavanje spremlja tretja menjava programske vsebine v interaktivni instalaciji LUX (v +MSUM): Po interaktivnem sprehajanu med umetniškimi akcijami po Ljubljani v Ditopiji Kažipot Ljubljana smo po rekordnem 6-mesečnem delovanju na razstavi Nizkoproračunske utopije po otvoritvi Pionirjev računalniške umetnosti že lahko prehodili 14 kilometrov istanbulskih ulic med številnimi protestnimi in uradnimi dogodki. Tretja menjava, ki jo otvarjamo 17. 11. ob 17h, nas bo sprehodila med Malim salonom in Muzejem moderne umetnosti v Rijeki. Marko Košnik je portretiral delavce MMSUM med postavljanjem in otvoritvijo razstave; sprehodimo se ne le skozi pisarne, arhive in knjižnico, temveč tudi po depojih inštitucije, v kateri je bila Ditopia Rijeka premierno postavljena na bienalu Quadrilateral 3, 2009.

(LUX, 2004- …, interaktivna instalacija v koprodukciji Inštituta Egon March, +MSUM in galerije Kapelica)

Marko Košnik deluje kot polimedijski umetnik od leta 1981. Z Inštitutom Egon March, ki letos praznuje 30 letnico delovanja, je s preko 40 sodelavci sproduciral 68 produkcij, povečini mednarodnih, v 16 državah in doma.


Aktivnosti sodelavcev :

VideoWall 2016: Lina Rica

Projekcija

Četrtek, 17. 11. 2016, ob 19.00 uri

Židovska ulica v Ljubljani

image003

Obveščamo vas o projektu našega sodelavca Mihe Kelemina, koordinatorja SCCA programov Svet umetnosti in Studio 6, ki v letu 2016 z umetnico Pilo Rusjan sodeluje pri pripravi niza dogodkov VideoWall, ki nastaja v produkciji famulVideoLab (KD Galerija GT).

VideoZid 2016 na Židovski ulici v Ljubljani se nadaljuje z videom 8112016 19001915, ki ga je posebej za VideoZid 2016 naredila umetnica Lina Rica. Video bo na ogled do 27. novembra 2016.

>>VEČ


Aktivnosti sodelavcev:

Vesna Bukovec: V iskanju svobode (Ecce homo)

Razstava in predstavitev grafične mape

18.11.–11. 12. 2016

Rokodelski center Ribnica, Cesta na Ugar 6, Ribnica

Odprtje: petek, 18. 11. 2016, ob 18.00 uri

image004

Obveščamo o samostojni razstavi Vesne Bukovec, skrbnice spletnih strani SCCA-Ljubljana in sodelavke Postaje DIVA.

Grafična mapa Vesne Bukovec V iskanju svobode (Ecce Homo), 2016 je del umetniškega procesa sodelovanja umetnice z italijansko pisateljico Widad Tamimi. Ta je jeseni in pozimi 2015/2016 kot prostovoljka v begunskih centrih pomagala združevati družine, ki so jih v policijskih postopkih ob prečkanju meje ločili, kot pisateljica pa je zapisovala njihove zgodbe. Ker s fotografskim aparatom ni želela posegati v dostojanstvo ljudi, je povabila vizualno umetnico Vesno Bukovec, da jih opremi z risbami. Zgodbe in risbe so bile objavljene v časopisu Delo, prikazane so bile na razstavi v Slovenskem etnografskem muzeju, razstavi Hiša na hribu 2016 / Marjeta in Zmaj v Žlebeh pri Medvodah pa na Festivalu Sanje v Medani in drugje.

(iz besedila Petje Grafenauer)

Pet izmed dvanajstih risb je Vesna Bukovec nadgradila v grafike večjega formata v tehniki sitotiska. Združene so v grafični mapi z edicijo 10.

>>VEČ


Zavod SCCA-Ljubljana

15. 11. 2016

Avtor

Administrator