Družabno, Gospodarstvo

Medeni zajtrk praznuje 10 let

 

medeni-zajtrk-6

Foto : Čebelarska zveza Slovenije

Kot bi mignil je bilo leto naokrog in čebelarji se pospešeno pripravljamo na že 10. vseslovenski medeni zajtrk, ki poteka v sklopu Tradicionalnega slovenskega zajtrka ob Dnevu slovenske hrane. Letošnje leto bo akcija potekala v petek, 18. novembra.

Čebele nas spremljajo vse življenje in so ambasadorke čistega okolja. Otrokom so simbol pridnosti, varčnosti in skrbi za druge, odrasli občudujemo njihovo učinkovitost, socialni red in gospodarnost. S tem želimo opomniti vse na pomen čebel v naravi in na našo dolžnost ohranjati čisto naravo. Vrtci in šole so našo akcijo sprejeli z odobravanjem in marsikje to ni več samo medeni zajtrk, pač pa se je razvilo v mnogo več. Nastali so številni projekti, zgodbe, ki otroke tako v šolah kot vrtcih na prijeten način in skozi igro ter razne dejavnosti seznanjajo s pomenom čebel, čebelarstva, ohranjanja okolja in čebeljimi pridelki. Menimo, da je prav, da se jim zahvalimo, zato smo sodelujočim v akciji podelili zahvalo za sodelovanje in neprecenljivo pomoč pri osveščanju otrok o pomenu čebel in čebelarstva.

Za otroke vključene v vrtce in za otroke od 1. do 3. razreda osnovne šole smo tudi tokrat pripravili izobraževalno gradivo »Čebelica, moja prijateljica 10, z naslovom Opraševalci.

Projekt smo nadgradili s pobudo, da ustvarimo najštevilčnejši pevski zbor, ki bo usklajen kot čebelja družina zapel vsem dobro poznano in priljubljeno pesem Čebelar Ansambla Lojzeta Slaka, vsak na svoji lokaciji, a ob istem času, t.j. v petek, 18. novembra ob 10. uri. Do danes smo prejeli že 425 prijav s skupno 41.991 pevci.

Čebelarji bomo obiskali številne vrtce in šole in kot vsako leto, se nam bodo tudi tokrat pridružili številni župani in drugi predstavniki občin. Na katerih lokacijah bomo zajtrkovali predstavniki vodstva in zaposlenih na Čebelarski zvezi Slovenije in kdo vse se nam bo pridružil najdete v nadaljevanju sporočila.

Boštjan Noč Predsednik ČZS OŠ Žirovnica
Jože Smrkolj Član kolegija predsednika pri ČZS Vrtec v občini Zagorje
Janez Vencelj Podpredsednik ČZS Vrtec Ljutomer
Anton Tomec Tajnik ČZS Vrtcu Mengeš
Lidija Senič Vodja Javne svetovalne službe v čebelarstvu OŠ Dobrna
Marko Borko Vodja izobraževanja pri ČZS Vrtec Vrhovci, enota Rožnik
Vlado Auguštin Svetovalec specialist za tehnologijo čebelarjenja Vrtec Metlika
Jure Justinek Vodja Opazovalno napovedovalne službe medenja Osnovna šola Pohorskega Bataljona Oplotnica
Tanja Magdič Svetovalka specialistka za ekonomiko OŠ FS Finžgarja Lesce, Podružnica Begunje
Nataša Klemenčič Štrukelj Svetovalka specialistka za ekonomiko Podružnična šola Bukovica
Nataša Lilek Svetovalka specialistka za varno hrano OŠ Nove Jarše
Tomaž Samec Svetovalec specialist za varno hrano Vrtec Studenci Maribor
Barbara Dimc Poslovna sekretarka pri ČZS Vrtec Medo-Prevoje
Aleš Bozovičar Svetovalec specialist za tehnologijo čebelarjenja Vrtec Dobrova
Andreja Kandolf Borovšak Svetovalka specialistka za varno hrano OŠ Žalec

K zajtrku smo povabili tudi naše visoke politike, da se vodstvu ČZS in čebelarjem priključijo na zajtrku in se s tem moralno zahvalijo čebelarjem, ki smo začetniki in pobudniki gibanja o pomenu lokalne hrane. Do sedaj se je povabilu odzval predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki se bo pridružil na zajtrku na Ljubljanskem območju.

K sodelovanju vabimo tudi medije: radijske, televizijske postaje, kot tudi tiskane medije, da nam pomagajo in se nam na dan dogodka, 18. 11. 2016 ob 10. uri pridružijo s spremljanjem dogodka in predvajanjem pesmi Čebelar ansambla Lojzeta Slaka na vseh radijskih in televizijskih postajah. Interese medijev, kot tudi raznih zborčkov zbiramo na e-naslovu medeni.zajtrk@czs.si. Prejete prispevke vezane na izvajanje aktivnosti v okviru 10 – letnice medenega zajtrka in posnetke glasbenih zborčkov iz cele Slovenije bomo objavili na spletu.

Vabimo vas k spremljanju številnih vtisov iz udeležbe na zajtrku na naši spletni strani (www.czs.si). Pridružite se nam! Več nas bo, bolje se nas bo slišalo!

HVALA vsem za vso dosedanjo podporo in pomoč! Prepričani smo, da bomo tudi vnaprej uspešno sodelovali in skupaj gradili uspešne zgodbe.

 

Tanja Magdič,                                                                                             Boštjan Noč,

Svetovalka za ekonomiko pri JSSČ                                                       Predsednik ČZS

 

 

16. 11. 2016

Avtor

Administrator