Družabno, Gospodarstvo, Kultura

Obiskovalci dunajskih plesov bodo v povprečju zapravili 270 evrov

 

Plesno sezono na Dunaju so tradicionalno odprli 11. novembra 2016 ob 11.11 na trgu Stephansplatz, kjer je več sto mimoidočih pod vodstvom plesnih šol zaplesalo četvorko. Od novembra do februarja se bo v avstrijski prestolnici zvrstilo več kot 450 plesov, ki za mesto predstavljajo pomemben gospodarski faktor.

Priložnosti za ples ne bo manjkalo, saj bodo številni tematski plesi zadovoljili najrazličnejše okuse. Sezona se je s plesom Rdečega križa v mestni hiši začela že sredi novembra, svoj vrhunec pa bo s silvestrskim plesom v palači Hofburg, s plesom Dunajskih filharmonikov v Musikvereinu (19. januarja), z znamenitim opernim plesom v Dunajski državni operi (23. februarja) ter s številnimi drugimi dosegla januarja in feburarja 2017. Za najbolj priljubljenega med obiskovalci velja ples kavarnarjev (17. februarja), ki vsako leto privabi 6.000 plesnih navdušencev, sledita ples slaščičarjev (19. januarja) in svetovno znani operni ples. Visoko na lestvici priljubljenosti so tudi različni študentski plesi.

Po napovedih Dunajske gospodarske zbornice naj bi letošnja plesna sezona privabila 485.000 gostov s celega sveta in ustvarila 131 milijonov evrov prometa. Povprečni obiskovalec naj bi za garderobo, frizerja, nakit, taksi, kozmetiko, večerjo in vstopnico zapravil 270 evrov. Ples pa še zdaleč ni najpomembnejši razlog za obisk plesnih prireditev, obiskovalci namreč kot odločilnejše navajajo prijeten večer s partnerjem, vzdušje in ambient ter spoznavanje poslovnih partnerjev.

Več kot tri četrtine obiskovalcev dunajskih plesov je Dunajčanov, sledijo prebivalci ostalih avstrijskih zveznih dežel (60.000), 55.000 gostov prihaja iz tujine. Poleg nemških turistov beležijo tudi povečan obisk Američanov in Japoncev. Dunajska gospodarska zbornica si je zadala dolgoročen cilj, da v prvih dveh mesecih  dosežejo po milijon nočitev. Januarja letos so jih namreč na Dunaju zabeležili 782.000, februarja pa 761.000.

Auch der 92. Blumenball verspricht eine rauschende Ballnacht zu werden

Foto 1: © Christian Jobst / PID

Am 11.11. startet Wien in den Fasching und in die Ballsaison

Foto 2: © Dunajske plesne šole


Eurocomm-PR

16. 11. 2016

Avtor

Administrator