Gospodarstvo

Obisk predsednika Pahorja in poslovne delegacije v Iranu

gospodarska_delegacija

Foto : GZS

60-članska poslovna delegacija bo med 21. in 23. novembrom spremljala predsednika RS ob njegovem obisku v Iranu. Glavni izzivi in namen tokratnega poslovnega obiska so v spodbudi in potrditvi energetskih in telekomunikacijskih projektov, o katerih se slovenska podjetja že dogovarjajo z iranskimi partnerji ter razširitvi nabora slovenskih podjetij, ki vstopajo na iranski trg. Z obiskom želimo prispevati tudi k normalizaciji plačilnega prometa med Iranom in svetom.

 

V ponedeljek, 21. novembra, se na pot v Iran odpravlja 60-članska poslovna delegacija predstavnikov 45 slovenskih podjetij. Poslovno delegacijo ob priložnosti odprtja veleposlaništva RS v Teheranu organizirajo Gospodarska zbornica Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Agencija SPIRIT in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

V sklopu uradnega in poslovnega programa se bo v so-organizaciji z Gospodarsko zbornico Irana v torek, 22. novembra, odvila poslovna konferenca z bilateralnimi srečanji med slovenskimi in iranskimi poslovneži. Gospodarstvenike bosta s slovenske strani nagovorila predsednik Borut Pahor in generalni direktor GZS Samo Hribar Milič. Istega dne bo tudi slovesnost ob odprtju veleposlaništva Slovenije v Teheranu. Tudi ta dogodek bo poslovno obarvan, saj so nanj vabljeni obstoječi in nagovorjeni iranski poslovni partnerji ter slovenska podjetja.

V času tri dnevnega obiska Irana bo tudi vrsta individualnih programov podjetij. Pomemben poudarek je na ločenih srečanjih slovenskih podjetij s predstavniki iranskih resornih ministrstev, ki pokrivajo področja, na katerih se želijo slovenska podjetja strateško in dolgoročno umestiti (promet – železnice in infrastruktura, energetika, kmetijstvo in prehrana, zdravje in šport). Srečanja s predstavniki iranskih oblasti je zagotovila ekonomska diplomacija MZZ.

 

Gospodarska zbornica Slovenije

19. 11. 2016

Avtor

Administrator