Družabno, Kultura

Novinarska konferenca – LJUBLJANA BERE na 22. knjižnem sejmu Sa(n)jam knjige u Istri

 
Na letošnjem 22. knjižnem sejmu Sa(n)jam knjige u Istri, ki bo med 1. in 11. decembrom 2016 potekal v hrvaškem Pulju, bo Ljubljana s programom Ljubljana bereregionalni fokus sejma.

ljubljana_bere_b1web
 
Program Ljubljana bereter 22. knjižni festival Sa(n)jam knjige v Istri bomo predstavili na novinarski konferenci, ki bo v torek, 22. novembra 2016, ob 11.30 uri v Banketni dvorani Mestne hiše. Program bodo predstavili Mateja Demšič, vodja Oddelka za kulturo MOL, Magdalena Vodopija, direktorica puljskega knjižnega sejma Sa(n)jam knjige v Istri in Renata Zamida, programska urednica (Javna agencija za knjigo). Novinarske konference se bodo udeležili tudi župan Zoran Janković, direktor Javne agencije za knjigo Aleš Novak in načelnik za kulturo Istrske županije Vladimir Torbica.

Mestna občina Ljubljana v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo v Pulju predstavlja skoraj 20 sodelujočih gostov iz Slovenije in prav toliko dogodkov, ki niso zgolj knjižni, temveč zajemajo tudi razstave in koncerte, predstavljeni pa bodo naslednji ustvarjalci:

Alenka Sottler, Hana Stupica, Metka Krašovec, kolektiv Laibach,  Jure Eržen, Boštjan Videmšek, Svetlana Slapšak, Klemen Košir, Maja Gal Štromar, Agata Tomažič, Sebastijan Pregelj, Mojca Kumerdej, Jože Suhadolnik, Goran Vojnović, Svetlana Makarovič, Zoran Predin, Josip Osti, Aleš Debeljak in Tomaž Šalamun.

Celoten program je dostopen na spletni strani www.sanjamknjige.hr, program Ljubljana bere pa na: http://www.sanjamknjige.hr/hr/2016/naslovnica/ljubljana-bere/

Uradna otvoritev programa Ljubljana berebo v soboto, 3. decembra 2016, ob 21. uri v galeriji Sveta srca v Pulju, z otvoritvijo razstave in glasbenim nastopom kolektiva Laibach.

Program Ljubljana bere pa se prične že na strokovni dan sejma, namenjen knjižnicam, 30. novembra, ko bodo na temo Knjižnice v UNESC0-vem mestu literature: Ustvarjanje novih modelov predstavljanja knjig na okrogli mizi sprogovorile Jelka Gazvoda direktorica Mestne knjižnice Ljubljana, Veronika Rijavec Pobežin, vodja STIK MKL in moderatorka Tijana Barbić Domazet, direktorica puljske univerzitetne knjižnice.

Z razstavami se bodo predstavili:

Noč puljskih galerij z okusom Ljubljane (v sodelovanju s Turizmom Ljubljana), 1. 12. med 21.00 in 23.00:
– Alenka Sottler in Hana Stupica: ILUSTRACIJE(Galerija Cvajner, odprtje 1. 12.)
– Jure Eržen: NA BEGU, fotografije iz istoimenske knjige (Mestna galerija Pula, odprtje 1. 12.)
– Metka Krašovec: DNEVNIKI(Galerija Poola, odprtje 1. 12.)

Laibach: LAIBACH KUNST MASCHINE(Sveta srca, odprtje 3. 12.)
Jože Suhadolnik: PORTRETI SLOVENSKIH KNJIŽEVNIKOV(Mozart Cafe, Sejem, odprtje 30. 11.)
 
S koncerti se bodo predstavili:
Laibach: LAIBACH KUNST MASCHINE (Sveta srca, 3. 12. ob 21.00)
Zoran Predin: KANTAVTORSKI KONCERT (Rock caffe, 8. 12. ob 21.30)
Svetlana Makarovič in njene zvezde: KDOR GLEDA LJUDI SKOZI MAČJE OČI, šansoni (Rdeči salon, Sejem, 10. 12. ob 19.30)
 
Mednarodni program sejma sicer letos predstavlja številna uveljavljena imena iz sveta literature, kot so sirsko-francoski pesnik Adonis, ki že nekaj let visoko kotira na stavnicah za Nobelovo nagrado za literaturo, pa angolsko-portugalski pisatelj Jose Eduardo Agualusa, portugalska pisateljica Ines Pedrosa, Britanec William Graves ….
Vabljeni in lep pozdrav!

 

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije

21. 11. 2016

Avtor

Administrator