Družabno, Kultura

Slovenski filmski dnevi na Dunaju

 

Trije večeri v novembru 2016 so na Dunaju rezervirani za slovenski film. Med 26. in 28. novembrom si bo dunajsko občinstvo pod okriljem filmskega festivala LET’S CEE  lahko ogledalo filme slovenske produkcije Mama, Circus Fantasticus in Psi brezčasja.

V dunajskem kinu Urania bodo organizatorji s slovenskimi filmskimi dnevi pod naslovom „Ljubezen, moč in poezija“ občinstvu približali slovensko filmsko produkcijo.

Film Vlada Škafarja „Mama“ (Mother) iz leta 2016 pripoveduje zgodbo o materi, ki svojo zasvojeno hčer v želji po njeni ozdravitvi pelje čez slovensko mejo v Italijo. V prvo vrsto ni postavljen odnos mati-hči, režiser film namreč opisuje kot „pesem o dveh človeških dušah“. Na sporedu bo 26. novembra ob 19. uri.

Svojo dramo „Circus Fantasticus“ (Silent Sonata) iz leta 2010 režiser in scenarist Janez Burger opisuje takole: „Circus Fantasticus obravnava vprašanje, kako preživeti v takem okolju. Dogaja se v vojni, ki ni vezana ne na prostor in ne na čas. Lahko bi se dogajal pred sto leti ali tri tisoč let v prihodnosti. Ljudje v tem filmu ne govorijo, kar pa ne pomeni, da je to nemi film. Besede v vojni ne veljajo nič. Če bi veljale, ne bi bilo vojn. Circus Fantasticus je film občutij, atmosfer, senzibilnosti, nadrealnosti. Film, ki govori o tem, kar ne more biti izraženo z besedami.“ Na ogled bo 27. novembra ob 19. uri.

Prvi slovenski film noir „Psi brezčasja“ (Case: Osterberg) režiserja Mateja Nahtigala iz leta 2015 spremlja nekdanjega kriminalca Roka, ko se po vrnitvi v domači kraj odloči raziskati nenavadne okoliščine bratove smrti in se tudi sam znajde v nevarnosti. V kinu Urania bo na sporedu 28. novembra ob 19. uri.

Slovenske filmske dneve organizirajo mednarodni filmski festival LET´S CEE za filme Osrednje in Vzhodne Evrope z območjem Kavkaza in Turčije, Slovenski kulturno-informacijski center SKICA, Cineplexxx International, podprti pa so tudi s strani GLS Austria, Slovenskega filmskega centra in TRIBEHOUSE Coworking Space. Cena vstopnice znaša 5 evrov.

foto-1-mama

Foto 1: Mama © LET’S CEE

foto-2-circus-fantasticus

Foto 2: Circus Fantasticus © LET’S CEE

foto-3-psi_brezcasja

Foto 3: Psi brezčasja © LET’S CEE

 

Eurocomm-PR

21. 11. 2016

Avtor

Administrator