Gospodarstvo

Zmanjšajmo količine odpadne embalaže

 

Povprečni Mariborčan na leto ustvari približno 23 kilogramov odpadne embalaže, ki jo zbiramo v posodi z rumenim pokrovom. To pomeni, da vsak prebivalec Maribora letno ustvari eno veliko 1.100 litrsko posodo odpadne embalaže. Cilj vsake lokalne skupnosti je, da bi bila količina ustvarjenih odpadkov vse manjša, ker pa živimo v potrošniški družbi se hkrati tudi zavedamo, da moramo najti nove načine proizvodnje in potrošnje, ki nam bodo omogočili, da bomo iz odpadkov pridobivali nove surovine in nove vire. To je potencial, ki ga odpadki imajo in ki ga v Snagi želimo izkoristiti. Zato si prizadevamo izgraditi sortirnico, ki bi, za razliko od obstoječih mehansko-bioloških naprav za obdelavo odpadkov, odpadke pripravila na reciklažo. Danes gre kar 44 % vseh v Snagi zbranih komunalnih odpadkov na odlaganje, s sortirnico pa bi ta delež padel na 14 %, medtem ko bi kar 77 % zbranih komunalnih odpadkov reciklirali in jim s tem omogočili ponovno uporabo.

V evropskem tednu zmanjševanja količin odpadkov smo se priključili vseslovenski akciji Za boljšo družbo in v sodelovanju z Mestno občino Maribor v sredo, 23. in četrtek, 24.11.2016 organiziramo poučne delavnice in predavanja na temo, kako zmanjševati količine odpadne embalaže, ki ji je evropski teden letos namenjen. V sodelovanju z društvom Aktiviraj se bomo po mestu opozarjali na količino embalaže, ki jo zbere posameznik v enem letu, in sicer s praktičnim prikazom posode, ki ustreza letni zbrani količini na prebivalca. V prostorih Grajske ulice 7 pa v popoldanskem času organiziramo poučna predavanja, saj se zavedamo, da se velike spremembe pričnejo z majhnimi koraki. Program aktivnosti najdete v priponki.

Mestna občina Maribor je lani sprejela strategijo ravnanja z odpadki, ki temelji na krožnem gospodarstvu. V naslednjem koraku smo se povezali Snaga, Nigrad in Energetika, ki razvijamo uporabo odpadkov za pridobivanje sekundarnih virov oz. surovin v ekonomskem modelu Wcycle. S projekti znotraj tega ekonomskega modela, ki se mu bodo postopno priključila tudi druga podjetja v večinski javni lasti, v Mariboru stopamo v krožno gospodarstvo, katerega ključni cilji so ohranjanje stabilnih cen javnih storitev, zdravo in čisto okolje ter okolje, v katerem je vse manj odpadkov, ki končajo na odlagališčih.

Več :  program-evropskega-tedna-zmanjsevanja-odpadkov

garbage-1622130_960_720

 

Snaga d.o.o.

 

21. 11. 2016

Avtor

Administrator